Сподобається всім. Як приготувати запіканку з баклажанів

7 вересня 2020, 23:03

Томатний соус зробимо самостійно — цей рецепт вам ще не раз стане в пригоді

Баклажани в серпні та вересні особливо популярні. Тому ми не обмежимося лише рецептами ікри з синеньких, а продовжимо тему. Баклажани гарні в будь-якому вигляді - і запечені, і смажені, і мариновані. Цього разу я хочу поділитися рецептом італійської запіканки з баклажанів. Італійці для цієї страви навіть назву придумали смачну — parmigiana di melanzane. Але оскільки готуємо ми з місцевих продуктів, то у нас вийде запіканка. Приготувати її зовсім не складно, а смак точно всім сподобається. А якщо додати до цього рецепту м’ясний фарш, картоплю та соус Бешамель, то отримаємо грецьку мусаку.

Відео дня

Складові:

  • Баклажани — 1 кг
  • Помідори — 700 г
  • Цибуля ріпчаста — 1 шт
  • Часник — кілька зубчиків
  • Перець чилі - ¼ шт (за смаком)
  • Моцарелла — 200 г
  • Олія — 2−3 ст. л.
  • Базилік — 1 пучок
  • Прованські або італійські трави — 1 ч. л.
  • Сіль, перець

Крок 1. Вибираємо продукти

Як завжди, це найважливіший крок. Намагайтеся вибрати м’ясисті помідори, не «пластмасові». У серпні та вересні це можуть бути практично будь-які фермерські помідори, а от взимку рекомендую використовувати консервовані томати у власному соку. Щодо баклажанів, то я використовував великі та круглі. Але це точно не принципово, ви можете взяти будь-який доступний сорт. І сир моцарелла. Є два типи цього сиру — твердий і розсольний. Останній являє собою кульки, які зберігаються в розсолі. Вони досить м’які та легко плавляться, при цьому сир залишається м’яким і соковитим.

Крок 2. Підготуємо томатний соус

Є, звичайно, можливість використовувати готовий томатний соус, а можна і томатний сік сконцентрувати. Але поки є хороші помідори, давайте приготуємо соус самостійно, тим паче, що рецепт цього соусу в подальшому вам точно стане в пригоді - в ньому можна приготувати мітболи або пасту. Так от, треба з помідорів зняти шкірку — я вже не раз показував, як це легко зробити, заливши окропом помідори. Після цього їх можна порізати великими шматками.

Якщо додати до цього рецепту м’ясний фарш, картоплю та соус Бешамель, отримаємо грецьку мусаку

У сотейник або чавунний казанчик налийте трохи олії та на середньому вогні пассеруйте цибулю, часник і зовсім трохи перцю чилі. Форма нарізки тут зовсім не важлива — можна всі інгредієнти нарізати побільше. Після того, як протушкували цибулю до прозорого кольору, можна додати помідори. Тепер вогонь зменшуємо до мінімального і залишаємо, щоб ледве-ледве кипіло години дві-три.

Можна, звичайно, і швидше, на максимальний вогонь — і за півгодини все готово. Але тоді не буде того самого солодкого томатного смаку. В результаті маса повинна увариться вдвічі. Тепер можна присолити і додати дрібку сухих трав (орегано, базилік або суміш — прованські трави або італійські). Я ще додаю, якщо є, кілька гілочок свіжого базиліку.

Томатний соус готовий. Можна використовувати в такому вигляді - зі шматочками овочів. Але я беру звичайне сито і за допомогою ополоника протираю. Соус стає однорідним, більш рівномірним за кольором і за смаком.

Крок 3. Підготуємо баклажани

Тут все просто і по класиці. Нарізаємо баклажани слайсами уздовж, завтовшки близько 5 мм. Солимо морською сіллю та залишаємо на 30 хвилин. Потім сіль треба змити, баклажани — просушити. Підсмажити на сковороді з мінімумом рослинної олії. Підсмажити по черзі, в один шар, і смажити з двох боків. Після викласти на паперовий рушник або на серветку.

Крок 4. Підготуємо все для італійської запіканки з баклажанів:

 — томатний соус;

 — обсмажені баклажани;

 — моцарелу;

 — кілька гілочок базиліку.

Тепер беремо форму для запікання і чергуємо шари: баклажани — томатний соус — моцарелла — листя базиліка. І так кілька разів, завершуємо томатним соусом. Частину моцарели залиште — її необхідно буде приблизно за 10−15 хвилин до кінця запікання викласти зверху і дати розплавитися.

Крок 5. Запікання

Час залежить від духовки, в моїй звичайній запіканка готувалася годину. Температура — 180 градусів. За 15 хвилин до кінця приготування я розклав зверху залишки моцарели — вона розплавилася на червоному соусі, і страва виглядала просто супер по-італійськи!

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X