Найдавніший суперфуд. Чим корисна спіруліна

19 жовтня 2021, 21:03
Мирослава Ульяніна: «Спіруліна містить приблизно 60% білка і не містить холестерину» (Фото:AntonMatyukha/Depositphotos)

Мирослава Ульяніна: «Спіруліна містить приблизно 60% білка і не містить холестерину» (Фото:AntonMatyukha/Depositphotos)

Ця харчова добавка потрібна кожному, хто живе у мегаполісі

Спіруліна — це біомаса ціанобактерій (синьо-зелені водорості), яку можуть споживати люди та тварини. Використовується як натуральна харчова добавка або цільна їжа.

Відео дня

Чому звертає на себе увагу?

Бо має високу концентрацію нутрієнтів (а саме білків, вітамінів, заліза та інших мінеральних речовин, а також каротиноїдів та антиоксидантів).

Як працює?

З більш ніж 30 000 видів синьо-зелених водоростей спіруліна є найбільш примітивною: не має ядра, а її клітинні стінки — м’які (складаються з мукополісахаридів). На відміну від рослин, що містять тверду целюлозу, спіруліна легша для засвоєння. Цей факт дуже важливий для хворих, людей похилого віку, тих, які вважаються реконвалесцентами (тобто зараз у процесі видужання), дітей і осіб, які страждають кишковими проблемами (і не можуть адекватно засвоювати їжу).

ВООЗ підтвердила, що спіруліна є потужним продуктом з огляду на її мультинутрітивний склад

Спіруліна містить фікоціанін; він — борець проти вільних радикалів, і попередні дослідження показують, що він може захищати клітини нервової системи, печінки, серця та нирок. Також може допомогти модулювати імунну систему та зменшити катаракту, знизити запалення та покращити протидію вірусним інфекціям.

Спіруліна містить приблизно 60% білка — набагато більше, ніж будь-який інший продукт. У той час, як більшість тваринних білків багаті жирами, калоріями та холестерином, спіруліна містить всього 5% жиру, більшість з якого — це корисні і потрібні клітинам ненасичені жирні кислоти, такі як GLA. Ще один бонус і перевага — спіруліна не містить холестерину.

Коли з’явився тренд на спіруліну?

Важливо зрозуміти, що хоч зараз її подають під соусом «ново-відкритого суперфуду, панацеї і таблетки від усіх хвороб», спіруліна на планеті росте уже 3,5 мільярди років. Для давніх ацтеків та інших мезоамериканських племен це була щоденна їжа аж до XVI століття, поки озера, з яких її збирали в Мексиканській долині, не були осушені іспанськими завойовниками.

І лише у 1940-х французькі дослідники виявили спіруліну у великій к-сті на озері Тескоко і почали її прицільно досліджувати.

Що зараз?

Організація Об'єднаних Націй пропонує спіруліну як джерело їжі для територій та громад, які страждають від недоїдання (наприклад, регіон озера Чад, де орні землі важко обробляти). За даними MicrOrganics UK, вирощування спіруліни набагато ефективніше, ніж інших культур, з огляду на використання води і місця.

Національне управлінням з аеронавтики та дослідження космічного простору (National Aeronautics and Space Administration) та Європейське космічне агентство (European Space Agency) визнають і рекомендують спіруліну як харчову добавку під час тривалих космічних подорожей.

Всесвітня організація охорони здоров’я ООН (ВООЗ) підтвердила, що спіруліна є потужним продуктом з огляду на її мультинутрітивний склад, і її можна вводити у дитячий раціон без будь-якого ризику.

Висока поживна цінність спіруліни була визнана Міжурядовим інститутом щодо використання мікроводоростей проти збідненого нутрієнтами харчування (Intergovernmental Institution for the use of Micro-algae Spirulina against Malnutrition, IIMSAM). Вони дослідили поліпшення стану здоров’я населення за допомогою цієї мікроводорості, що містить велику кількість необхідних білків, мінералів та вітамінів, які легко засвоюються людським організмом.

Також її використовують як кормову добавку в промисловості аквакультури, акваріумі та птахівництві.

Кількість, потрібну для споживання, можна регулювати відповідно до потреб індивіда (відповідно до віку, стану здоров’я або конкретних результатів, до яких людина прагне).

Кому точно вона потрібна:

  • дітям та школярам, які не їдять овочі у достатній кількості;
  • людям, яким не вдається постійно дотримуватися збалансованого харчування поживною їжею;
  • людям похилого віку і тим, які одужують після операцій або медикаментозного лікування;
  • спортсменам, яким потрібно більше енергії;
  • кожному, хто живе у мегаполісі серед факторів стресу.

Звісно, є протипоказання

— Спіруліну не слід вживати при аутоімунних захворюваннях — вона зміцнює імунну систему та імунні клітини природних кілерів NK. Оскільки при аутоімунних захворюваннях ваша імунна система атакує своє ж тіло, прийом спіруліни може провокувати загострення стану.

— Якщо є порушення згортання крові і людина уже п'є ліки для її розрідження (спіруліна має антикоагулянтну дію, тобто може додатково розріджувати кров і збільшувати час, необхідний для її згортання).

— Якщо людина має рідкісну спадкову хворобу ФКУ (фенілкетонурію) тобто не може метаболізувати амінокислоту фенілаланін.

— При подагрі чи камінні в нирках вживати можна, але не перевищувати 50 грамів на день.

— Вагітним і годуючим — узгоджувати прийом і кількість з лікарем, який веде вагітність.

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X