Солоне, солодке і стрес. Як вони впливають на вашу зовнішність

18 лютого 2019, 21:05

Надлишок натрію призводить до затримки рідини в організмі

Дуже частою проблемою зовнішності є «пастозність», «рихлість», «набряклість», «млявість» підшкірної клітковини в цілому або в певних частинах тіла. Причиною цього можуть бути солоне, солодке і стрес — ударні три «С», які здатні зруйнувати вашу красу, діючи через схожі механізми.

Відео дня

Отже, звідки береться «рихлість» у здорової людини без первинної патології лімфатичної системи. Винен натрій, надлишковий натрій, який накопичується в підшкірно-жировій клітковині. Там він активує макрофаги, які починають виділяти оксид азоту NO, що розширює судини, і особливий фактор росту vascular endothelial growth factor (VEGF)-C. Т-лімфоцити відіграють важливу роль у цьому процесі. Зниження кількості макрофагів порушує механізм видалення надлишкового натрію, і під дією факторів росту починається збільшене зростання — гіперплазія — лімфатичних судин із затримкою рідини. Мережа лімфатичних судин зростає, а їхній тонус — падає, і це призводить до затримки рідини.

Нормалізація рівня стресу — потужний інструмент управління своєю зовнішністю

Солоне. Надлишок натрію в харчуванні посилює цей процес зі зрозумілих механізмів. Пам'ятайте, що місце зберігання надлишку натрію — це підшкірно-жирова клітковина. А натрій пов'язує велику кількість рідини.

Солодке (і крохмалисте). Інсулін безпосередньо діє на нирки, стимулюючи зворотне всмоктування натрію і затримку рідини. Також інсулін стимулює виділення альдостерону, який також затримує рідину. Чим вище глікемічне навантаження, тим більша затримка рідини.

Стрес. Стрес підсилює споживання солодкого і солоного, але й сам провокує затримку рідини і натрію. Для нашого тіла стрес — це фізична активність (а отже, втрата води та натрію з потом) і бійка. Тому стрес включає численні системи затримки рідини і натрію. Стрес через симпатичну систему збільшує виділення реніну. Ренін збільшує рівень анготензіну-2, а той — альдостерону. І ми знову втрачаємо калій і накопичуємо натрій. Також стрес діє і через активацію гіпоталамо-гіпофізарно-надниркової осі — кортизол затримує натрій і воду. Стрес включає механізми підготовки до можливої крововтрати, гормон вазопресин починає затримувати воду. І, зрозуміло, весь накопичений натрій не залишається в крові, а йде у тканини, ведучи за собою воду.

Що робити? Нормалізація харчування і рівня стресу — потужні інструменти управління своєю зовнішністю і водно-сольовим балансом. Особливе значення має поєднання всіх зазначених факторів, тому принципів здорового харчування особливо важливо дотримуватися під час стресу — це пом'якшить його дію.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени

Більше блогів тут  

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X