Солодке життя. Що найнебезпечніше в цукерках

14 січня 2019, 20:43

Гідрогенізовані жири порушують роботу організму і призводять до різних захворювань

Розповім про солодку біль усього нашого населення – цукерки.
Промоніторивши багато марок, з'ясувала, що практично всі в своєму складі мають:

– Цукор (мальтодекстрин, декстроза, лактоза, патока, глюкози сироп, фруктоза)
– Жир кондитерський
– Жир рослинного походження
– Еквіваленти какао-масла (це не какао масло)
– Пальмова олія
– Жири рослинні гідрогенізовані
– Крохмаль картопляний
– Різні ароматизатори та барвники
– Консерванти та емульгатори
– Гідрокарбонат натрію (сода)
– Сіль
– Соняшникова олія

Відео дня

Якщо відсіяти всю шкоду такої кількості цукру, залишається велике питання з жирами.

Так от, найстрашніші цукерки і всі кондитерські вироби ті, що містять у складі незрозумілий рослинний або кондитерський жир. Ніхто не пише з чого він узятий – власне кажучи, він може бути будь-який, навіть гідрогенізований.

Гідрогенізації зазвичай піддають будь-який рослинний (текучий) жир, насичуючи його воднем і перетворюючи на твердий. Для кондитерів це вигідно тим, що зберігаються вироби з такого жиру довше, і термін придатності збільшується. Використовують те, що дешевше – кокосовий, пальмовий, ріпаковий і так далі.

Хочу зазначити, що сама по собі пальмова олія поступається багатьом іншим за кількістю ненасичених жирних кислот (наприклад, оливкова ними дуже багата), але от за іншими параметрами, таким як вміст каротиноїдів, токотрієнолів і токоферолів (вітамін Е) – перевершує. Також воно містить олеїнову та лінолеву жирні кислоти.

Але пальмова олія і гідрогенізована пальмова олія – це два різних жири, абсолютно так само, як кокосове масло і гідрогенізована кокосова олія. Втім, зазвичайна пальмова олія і так тверда – за своєю хімічною структурою це насичений жир, як вершкове, кокосове і масло какао, – тому найчастіше гідрогенізують рідкі масла.

Синонім гідрогенізованного жиру – трансжири.

Всім давно відомо, що трансжири в організмі поводяться не так, як звичайний насичений або ненасичений жир. Вони впливають на роботу білкових молекул, порушують передачу сигналів між гормонами і їхніми рецепторами, а також ведуть до порушення нормальної роботи підшлункової залози і зниження чутливості рецепторів до інсуліну (інсулінорезистентність), що призводить до цукрового діабету 2-го типу, запальним процесам і згодом до ожиріння.

Гідрогенізовані жири, так само як і насичені (до них відносять масло какао, пальмову олію, вершкове масло, кокосове масло і молочні/м'ясні жири), сприяють виникненню атеросклерозу і проблем з серцево-судинною системою. Тому American Dietetic Association радить обмежувати їх споживання – до не більше ніж 10% від загальної кількості жирів в раціоні.

А Американське суспільство кардіологів рекомендує балансувати між 25-35% корисних жирів в раціоні, з яких 7% припадає на насичені жири.

Продукти на вагу краще не купувати

Хочу додати, що калорійність будь-якого жиру вдвічі більше, ніж білків і вуглеводів – тому в будь-якому випадку захоплюватися ними не варто.

Виходячи з усього вищенаписаного, якщо у вас немає проблем зі здоров'ям, і ви хочете якийсь смаколик, а приготувати вдома з натуральних продуктів лінуєтеся, дуже прошу: витратьте хоча б дві хвилини в магазині на те, щоб прочитати склад ваших ласощів. В іншому випадку доведеться йти до лікаря, а потім в аптеку.

Якщо у вас є проблеми зі здоров'ям, найкраще навіть не дивитися в бік кондитерських виробів, а також і сирних десертів, фаст-фудів (неправильних), маргаринів, морозива, всього, що приготовано у фритюрі, снеків, випічки, чіпсів і всіх «недо»-продуктів. І однозначно не варто їсти вафлі (читайте склад).

До речі, пальмова олія є і в продуктах дитячого харчування – і це не страшно. Так само, як міфом є те, що воно не засвоюється організмом. Будь-який нормальний шлунково-кишковий тракт здатний розщепити жир завдяки ферментам – ліпазі, наприклад.

В іншому випадку обирайте кондитерку без жирів зовсім – зефір, мармелад, пастила і так далі. Цукру в ній дуже багато, але зате крім цукру там практично нічого немає.
Продукти, на яких відсутня етикетка – на вагу, наприклад – краще не купувати, або просити упаковку з вказаними на неї складом.

І пам'ятайте: у всьому повинен дотримуватися баланс і бути присутнім здоровий глузд. Від того, що ви будете з'їдати пару цукерок на тиждень, дотримуючись збалансованого раціону, ніхто не помре. Проблеми почнуться у тих, у кого цей «збалансований» раціон підтримується тільки за рахунок цукерок і печива.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X