Солодкий аспірин. Чим корисне какао

26 березня 2020, 23:03
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Цей напій знижує тиск, покращує мозковий кровообіг, підвищує гостроту зору і зменшує апетит

Дещо про «солодкий аспірин». У скарбниці Монтесуми, останнього імператора ацтеків, було 25 000 центнерів какао, зібраних як податки, а зараз про какао є понад три тисячі публікацій і три сотні клінічних досліджень. У мене зараз кофеїновий детокс, тому додав какао як традиційний ранковий напій. Діюча речовина какао, теобромін, набагато слабший антагоніст аденозину, ніж кофеїн — вона менше впливає на мозок і не викликає залежності.

Відео дня

Також теобромін розслабляє гладкі м'язи: розширює бронхи, знижує тонус судин, збільшує кровотік в артеріях серця.

Головними компонентами какао є поліфеноли — їх у какао багато, до 50 мг в одному грамі. Що більше поліфенолів, то більше гіркоти. Рослини накопичують їх для захисту від паразитів, а ми використовуємо собі на здоров'я.

Поліфеноли какао є антиоксидантами і протизапальними сполуками.

У какао досить багато клітковини

Також у какао досить багато клітковини, у стограмовій плитці — 3,4 грама волокон. Какао збільшує частку біфідобактерій і лактобактерій і знижує кількість клостридій.

Добре вивчено дію компонентів какао на серцево-судинну систему. Епікатехін какао викликає більшість досліджених позитивних ефектів. Какао збільшує вироблення оксиду азоту, простацикліну, пригнічує ендотелін-1 і фактор росту судин, знижує агрегацію тромбоцитів і активність моноцитів крові, знижує рівень експресії молекул адгезії в лейкоцитах.

У дослідженнях дозування 500–800 мг флавоноїдів на день викликали помітну вазодилатацію (релаксація гладкої мускулатури у стінках кровоносних судин, розширення судин і, як наслідок, зниження тиску — ред.) — плюс ще й теобромін розслабляє. Загалом, регулярне споживання какао призводить до зниження систолічного тиску на 4–5 мм, діастолічного — на 2 мм. Спостереження показують, що любителі шоколаду мають меншу смертність від серцево-судинних захворювань і на 20% менший ризик фібріляцій передсердь.

Какао зменшує апетит і ризик переїдання, збільшує чутливість до інсуліну і знижує ризик діабету. Ефект спостерігається в разі споживання 900 мг флавонолів, а ось молочний шоколад такого ефекту не надає. Какао помірно впливає на ліпідний профіль: плитка на день знижує загальний холестерин на 7% і ліпопротеїни низької щільності на 12%, підвищує ліпопротеїни високої щільності на 4%.

Какао захищає нейрони від запалення. Залежність споживання шоколаду та рівня С-реактивного білка має J-форму: мінімальні значення у людей, які споживають 20 грамів гіркого шоколаду.

Какао поліпшує гостроту зору і здатність розрізняти контрастні кольори. Флавоноїди запобігають загибелі нейронів, знижуючи ексайтотоксичність.

Літні люди, які випивають дві чашки какао без цукру, демонстрували поліпшення мозкового кровообігу і кращі результати тестів.

Допомагає цей напій і шкірі — знижує чутливість до ультрафіолету. 12 тижнів звичайного споживання какао на 25% знижує чутливість до УФ, а високе споживання може знизити майже вдвічі. Водночас збільшуються кровотік у дермі і насичення шкіри киснем.

Продукти з найвищим вмістом флавоноїдів — це ферментовані боби, крупці, терте какао, порошок какао 100%, і шоколад із вмістом какао 95% і більше. Чим гіркіший шоколад — тим більше в ньому флавоноїдів.

Часто для зниження гіркоти і збільшення розчинності какао обробляють лугами — це різко, на 30–60%, знижує вміст корисних речовин. Такий продукт має темніший колір у порівнянні з натуральним. У підсумку, вміст флавоноїдів у шоколаді різних виробників, може істотно відрізнятися: в 40-грамовій порції шоколаду може бути від 136 мг до 440 мг флавоноїдів. Кращі сорти можуть містити 500 мг на 40 грамів і більше. Якщо ми говоримо про какао, то в чайній ложці (5 грамів) може бути від 37 мг до 130 мг флавоноїдів. Водночас дозою флавоноїдів, що завдяки якій можливо досягти більшості зазначених ефектів, вважаєть 200 мг і вище (до 1000 мг) на день.

Серед небезпек відзначимо підвищений ризик рефлюксу (пам'ятаємо про розслаблення). І дітям не варто пити занадто багато цього напою — у какао містяться оксалати, а отже, є ризик утворення каменів у нирках.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X