Ідеальна для сніданку. Як приготувати класичну сирну запіканку

6 липня 2020, 23:03

Така запіканка хороша як свіжоприготовлена, так і коли остигла

Сирна запіканка — ідеальний варіант для ситного сніданку або легкої вечері. До того ж вона підходить для дитячого і дієтичного харчування. Чим, власне, є рецепт сирної запіканки?

Відео дня

Основа його — сир, яйця (2−3 штуки на кілограм) і трохи цільнозернового борошна або висівок (максимум 3−5 ложок, інакше запіканка вийде не такою ніжною). Сир попередньо протирають через сито, щоб не було грудочок. Яйця перед тим, як вводити в сир, краще збити віничком або блендером. Всі інгредієнти потрібно ретельно перемішати.

Небажано використовувати жирний сир з ринку

Але це основа. Далі все залежить від вашої мети і фантазії: в сирну запіканку можна додати сухофрукти, прянощі, ягоди, свіжі фрукти. Але можна зробити і несолодку запіканку, наприклад з пряними травами, перцем, часником. Що стосується фруктів, то для сирної запіканки підійдуть будь-які, за винятком цитрусових.

Персики, яблука, груші, абрикоси, всілякі ягоди… Їх можна змішувати з сирною масою, а можна — і це навіть краще — прокласти шарами. Головне правило одне: соковиті фрукти-ягоди потрібно попередньо бланшувати (фрукти можна обсмажити на грилі), щоб видалити зайву воду. Якщо ви цього не зробите, замість запіканки вийде запечений сирний суп.

Як соус до сирної запіканки добре підійде йогурт. Утім, можна ніякого соусу не подавати, взяти пару білків, збити в щільну піну, вилити на готову запіканку і поставити ще на 10−15 хвилин у духовку. Коли піна стане золотистою, ви витягнете з духовки фактично сирний торт!

Сирна запіканка класична

Подібна сирна запіканка — ніжна і дієтична, делікатна за солодкістю, але багата кальцієм — незамінна річ для смачного і корисного сніданку або вечері. Вона хороша як у теплому, свежоприготовленому вигляді, подана зі сметаною або йогуртом, так і вже остигла.

Для запіканки небажано використовувати жирний сир з ринку, оскільки під час випікання з нього може виділятися велика кількість масла, і смак запіканки буде гірший. З іншого боку, сир має бути з однорідною структурою і середньої вологості.

Складові:

натуральний сир 9% — 1000 г

яйця — 2 середніх (загальною вагою 120−135 г)

борошно цільнозернове або висівки — 4 ст. л. з великою гіркою (80 г)

ванільний цукор (необов'язково) — 1 ч. л.

сіль — невелика щіпка

родзинки без кісточок — 100 г

вершкове масло 15 г + трохи для змащування дека

сметана 15−20% жирності приблизно 150−200 г (для змащування запіканки) + сметана для подачі (необов'язково)

Спосіб приготування:

Увімкніть духовку і нагрівайте її до 160−170 °С.

Відміряйте необхідну за рецептом кількість вершкового масла, покладіть його в сотейник і поставте в духовку, яка нагрівається, щоб воно повністю розтопилося (але не доводьте його до кипіння).

Помийте родзинки спочатку теплою, а потім холодною водою і обсушіть на паперовій серветці. маленькийе деко (розміром 17,5×27,5 см, заввишки 4 см) або будь-яке інше аналогічного обсягу добре промажте невеликим шматочком холодного вершкового масла.
Покладіть у велику миску для замісу тіста (об'ємом приблизно 3−3,5 літрів) сир, сіль і ванільний цукор, розбийте до них яйця.
Змішайте всі інгредієнти до однорідності за допомогою міксера, рухаючи ним в одному напрямку.

Влийте в суміш розтоплене вершкове масло (або викладіть аналогічну кількість сметани з холодильника), перемішайте. Потім додайте 4 столові ложки з великою гіркою висівок або борошна, рівномірно розсипаючи по поверхні.

Знову все ретельно змішайте міксером до однорідності. Суміш має вийти густою і пишною і легко зніматися пальцями з віничків або ложки.

Додайте до цієї суміші заздалегідь помиті родзинки, швидко вмісіть їх міксером або ложкою.

Викладіть отриману суміш для запіканки на підготовлений лист, розрівняйте поверхню ложкою, змастіть сметаною і закрийте фольгою.

Поставте деко в духовку і випікайте близько 55−60 хвилин (запіканка має добре піднятися) під фольгою, а потім ще 10−15 хвилин без фольги, щоб сироватка на поверхні запіканки, яка виділилася з сиру і сметани, повністю випарувалася.

У готової запіканки поверхня глянцево-суха і злегка потріскана.

Готову запіканку залиште на деку хвилин на 5−10, а потім розріжте на порції тупим ножем і подавайте до столу, розклавши на тарілки за допомогою сервірувальної лопатки і поливши сметаною або йогуртом.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X