Сірий кардинал Білого дому. Рецензія на фільм Влада

27 лютого 2019, 20:43

Якщо вам подобається стежити за підкилимними іграми, Влада – це ваш фільм

Закінчується друга декада XXI століття. Час неймовірного гриму і високих технологій в кінематографі. І тільки Крістіан Бейл продовжує перевтілюватися дідівським способом, набираючи й скидаючи живу вагу.

Його персонажа звуть Дік Чейні. У нього прекрасний дар переконання, відмінна ораторська майстерність і живий, геніальний розум. Він міг домогтися всього, чого хотів. Коли Президент США Джордж Буш-молодший запропонував Діку посаду 46-го віце-президента країни, містер Чейні додав лише кілька своїх умов. Він уточнив, що буде під його контролем: армія, зовнішня політика, енергетика і державний апарат. Завдяки такому підходу, Дік Чейні став найуспішнішим віце-президентом США.

У 2015 році Адам МакКей випустив Гру на пониження, де простою мовою повідав про комплексні причини світової фінансової кризи 2008-2009 років. Фільм, в якому верховодили персонажі Крістіана Бейла, Стіва Карелла, Райана Гослінга і Бреда Пітта, вийшов трохи специфічним. Однак високі рейтинги і майже п'ять бюджетів, зібраних у світовому прокаті, говорять про те, що свого глядача стрічка все ж знайшла. А один виграний Оскар при п'яти номінаціях це підтверджує.

Ненадовго відволікшись на продюсування неоднозначних комедій на кшталт Братів з Грімсбі з дуетом Саша Барон Коен - Марк Стронг або дилогії Хто в домі тато? за участю Уілла Феррелла і Марка Уолберга, а також низки інших ще більш сумнівних проектів, МакКей повернувся на великі екрани з байопіком про сірого кардинала Білого дому Діка Чейні.

Це готовий підручник з переговорів

Фільм Влада (в оригіналі Vice – "віце", а також "порок", "зло", "недолік", "лещата") вийшов хоч і нишевою, але дуже атмосферної стрічкою. Кожна сцена в ній просякнута скрупульозним опрацюванням дрібниць. Ще до прем'єри промоутерами стрічки був зроблений акцент на Крістіані Бейлі, який спеціально набрав вагу для ролі Діка Чейні. Але його праця – лише вершина айсберга колосальної роботи, виконаної всім творчим колективом. Тонко прописані діалоги при моделюванні закулісних ситуацій – це готовий підручник з переговорів. МакКей проводить глядача в кулуари відомих подій (11 вересня, війна в Іраку, повалення Саддама Хусейна, створення ІГІЛ) і підкидає дуже цікау інформацію для роздумів над епізодами всесвітньої історії, пережитими якихось 15-20 років тому.

Влада – це фільм із секретом.

Показуючи Чейні як хлопця, що вчасно взявся за розум, що зумів розкрити і розвинути в собі блискучі аналітичні здібності, ораторський талант і чуття на правильних людей, режисер врівноважує цей еталонний образ макроекономічними наслідками – якими багаті подібні вміння, інвестовані в прагнення необмеженої влади і нескінченної наживи.

Визнаючи буквальну і творчу величину Крістіана Бейла, сказати, що він один тягнув цей фільм, було б несправедливо. Емі Адамс у ролі дружини Чейні виступає настільки харизматично, що будь у неї трохи більше часу, питання, хто зіграв головну роль, залишилося б відкритим. Її героїня – непрозорий натяк на те, що за всіма чоловічими досягненнями стоїть жінка, яка в нього повірила.

Яскравий Стів Карелл в ролі Дональда Рамсфельда дуже нагадує свого ж Марка Баума з Гри на пониження – наче МакКей знає, де у актора таємний гніт, який стоїть підпалити, щоб той вийшов на емоційний пік.

А Сем Рокуелл в образі Джорджа Буша-молодшого якщо не вишенька на торті, то вже точно лавровий лист, який довершує смак Влади. І нехай його персонаж вийшов дуже спрощеним порівняно з реальним прототипом, саме він виступає тим самим трампліном, відштовхнувшись від якого Дік Чейні, як і весь сюжет стрічки, входить в зеніт.

Як вже було сказано, Влада – це нішевий фільм. Він не «зайде» в якості розважального кіно. Стрічка, що триває більше двох годин, переповнена діалогами при мінімумі екшна і непереборній тязі до ліричних відступів. Знання матчастини – імен та основних політичних подій середини-кінця ХХ століття – буде перевагою. Крім маккеєвської же Гри на пониження, Влада схожа з такими фільмами, як Шпигун, вийди геть! з Гері Олдменом, International  з Клайвом Оуеном, Уотергейт: Крах Білого дому з Ліамом Нісоном або зовсім стареньким Змовою з Кеннет Брана і Стенлі Туччі.

Якщо вам подобається стежити за тонкими вербальними пасажами, підкилимними іграми і самому додумувати підтекст, то Влада – це ваш фільм. В іншому випадку ризикуєте не досидіти до кінця сеансу.

8 з 10

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу   Мнения Нового Времени