Шоколад корисний для здоров'я? Блог австралійського вченого

6 вересня 2017, 09:01
Чи варто їсти більше шоколаду і як він впливає на наш організм

Ацтекський імператор Монтесума II якось сказав: солдат може протриматися на службі цілий день, випивши всього одну чашку какао. Правда, мова не про той гарячий шоколад, який ми п'ємо сьогодні. У ацтеків він був гіркий, зернистий і часто мав жирний наліт зверху. Якщо це звучить не досить огидно, зазначу, що іноді в нього додавали чилі або людську кров.

Відео дня

Сучасний солодкий шоколад - з додаванням молочного порошку і цукру - є продуктом промислової революції. До недавнього часу шоколад навіть не вважався корисним. Він був, скоріше, непереборною спокусою.

Але за останні 30 років під впливом наукових досліджень громадська думка щодо шоколаду і какао (основного інгредієнта шоколаду) змінювалася. Зокрема, у 1997 році вчені Гарвардського університету опублікували результати дослідження народу куна. Вчені виявили, що куна, які живуть на островах біля узбережжя Панами, мають дуже низький кров'яний тиск, живуть довше і рідше страждають від серцевих нападів, інсультів, діабету 2 типу та раку, ніж їх родичі, що живуть на материковій частині Панами. Острівних куна відрізняє від материкових то, що вони споживають багато какао. В середньому вони п'ють по п'ять чашок цього напою в день.

Після цього з'явилося чимало інших лабораторних і клінічних досліджень, які підтверджували позитивний вплив шоколаду і какао на серцеві показники, включаючи здоров'я кровоносних судин, рівень «хорошого» холестерину і кров'яного тиску.

Сучасний солодкий шоколад - з додаванням молочного порошку і цукру - є продуктом промислової революції

Що ж робить какао корисним для здоров'я? Швидше за все, це флаванол, особливо з'єднання під назвою епікатехін. Лабораторні дослідження показали, що епікатехін є потужним антиоксидантом. Проте, в людському організмі він так не діє, оскільки неможливо споживати епікатехін в настільки високих концентраціях, щоб він діяв виключно як антиоксидант.

Він діє в людському організмі трохи інакше. Зокрема, допомагає кровоносним судинам розслаблятися, а це знижує кров'яний тиск, полегшує вироблення «хорошого» холестерину і підтримує дію інсуліну.

Але кількість жиру і цукру, що міститься в шоколаді, не тільки ставить під сумнів його позитивний вплив на здоров'я, але і змушує дієтологів викреслювати цей продукт зі своїх рекомендацій. Ще одна проблема в тому, що велика частина шоколаду, що продається в магазинах, містить недостатню кількість флаванолів, аби чинити реальний вплив на здоров'я.

Як же пояснити обнадійливі результати попередніх досліджень? Ми проаналізували їх і помітили, що в багатьох дослідженнях використовуються спеціально виготовлені шоколадні цукерки, які в магазинах не продаються. А у випадку з народом куна, позитивні результати можна пояснити тим, що ці люди споживають набагато більше какао, ніж ми всі разом узяті.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Мода на необроблене какао

Припустимо, какао і шоколад не містять достатню кількість епікатехіну, щоб бути корисними для здоров'я. Але як щодо першоджерела, сирого какао?

З'явилася ціла мода на холоднопресовані какао-боби (плоди какао-дерева Theobroma), які, за словами виробників, робляться з сирого какао і, відповідно, корисніше.

Однак, коли ми перечитували літературу по какао, не виявили жодного дослідження, що підтверджує позитивний вплив сирого какао на зниження ризику серцево-судинних захворювань. Всі дослідження, які ми знайшли, використовували шоколад і какао промислового виробництва.

Ключова проблема в тому, що багато з них проспонсоровані виробниками шоколадних виробів. Друга проблема в тому, що вони використовували спеціальний шоколад, а не той, що продається в магазинах. Завдяки цьому вченим було легше контролювати дослідження і «упаковувати» більше активних епікатехінів в менший батончик. Але від цього результати стали ще далі від реальної картини.

Таким чином, шоколад не є здоровим продуктом, хоча і має деякі цікаві ефекти. Єдина порада, яку можна тут дати: не їжте покупний шоколад безпосередньо для поліпшення здоров'я. Він не допоможе. Хоча він і смачний.

The Conversation

Переклад НВ

Вперше опубліковано на The Conversation.
Републікація повної версії тексту заборонена.

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X