Шість корисних рецептів взимку, які вас здивують. Поради Євгена Клопотенка

26 листопада 2018, 20:37

Холоди – не вирок. Які фрукти та овочі краще їсти в холодну пору року?

В останній місяць осені багато хто з нас починає сумувати не тільки через ненависне похолодання, а й тому, що свіжі овочі та фрукти зникають з магазинів. А те, що можна знайти цілий рік в супермаркетах, "свіжими" і "корисними" овочами і фруктами вже не назвеш. Та й ціна на такі продукти зовсім не радує. Таким чином меню з кожним днем стає все більш одноманітним і нудним.

Відео дня

Дійсно, як тут не засумувати! Але я пропоную дивитися на кінець осені не як на обмеження, а як на можливість урізноманітнити своє меню і зробити себе трохи щасливішими завдяки смачному і ароматному прийому їжі.

Кінець осені – це взагалі час насичених фруктів і овочів. Вони стільки місяців зріли, щоб потрапити до вас на стіл! Обирайте ті продукти, які мають більш щільну і важку структуру. Уникайте продуктів з більш водянистою структурою, наприклад, кабачків або помідорів – їхній час прийде вже наступного року.

А до своєї корзини обов'язково покладіть коренеплоди (топінамбур, буряк, корінь пастернаку або петрушки), ягоди (терен, калина, глід) всі види капусти, з фруктів – айву і виноград.

Топінамбурсмачний і корисний овоч, який незаслужено обділяють увагою. У більшості випадків його не готують тільки тому, що не знають як. Але з цього коренеплоду можна готувати справжні шедеври!

Харчуватися смачно і корисно можна в будь-який сезон

Топінамбур можна скропити оливковою олією, соком лимона і їсти навіть сирим. Але і гарячі страви з нього виходять просто приголомшливі! Посмажте його на маслі, з додаванням часнику і лавровим листом. Подавайте таку закуску з домашнім майонезом і тунцем.

Оскільки топінамбур схожий на картоплю, з нього можна варити пюре. Але, чесно зізнаюся, це довго. Я ж вважаю за краще його запікати з вершковим маслом і чорним перцем. Він стає м'яким і дуже ароматним, такий гарнір ідеально доповнить будь-яку м'ясну страву.

Терн або теренця ягода – справжнє відкриття листопада! Дрібні кисло-терпкі ягоди не дуже подобаються кулінарам і не користуються особливою популярністю. Більшою мірою, це пов'язано знову ж таки з тим, що мало хто знає, як працювати з цим продуктом.

Ягоди терну дуже корисні, а терпкість практично зникає після морозів і після термічної обробки. Обов'язковий десерт напередодні зими – саме пиріг з терну. І щоб ви розуміли масштаби смаку: якщо порівняти пиріг з полуницею в червні і пиріг з терну в листопаді, то мені важко навіть відповісти, хто переможе. Приготуйте, і ви все зрозумієте!

Крім терну, зверніть увагу і на інші ягоди: калину, глід, журавлину та інші.

Капуста калічомусь у нас так склалося, що цю капусту використовують більше як декор, ніж як повноцінний продукт. Але це чудова основа для салатів! Особливо зараз, коли на тарілці так не вистачає яскравих фарб. Візьміть капусту, заправте її лимонним соусом і додайте горіхи – яскравий і ситний салат готовий.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Також я додаю до капусти калі домашній йогурт і горіхи. Виходить шалено смачно!

Савойська капуставона більш ніжна і м'яка за структурою, ніж капуста калі. Голубці з такої капусти виходять просто неймовірними! Тим більше, що така капуста довго не зберігатися, а значить – потрібно ловити момент. Поспішайте!

Айвазовні цей фрукт нагадує яблука, але готується трохи інакше. Головна ж її відмінність – божевільний, дуже тонкий і природний аромат. У вареному або запеченому вигляді кисла і тверда айва стає м'якою і солодкою.

Наприклад, айву можна посмажити в рівних пропорціях з картоплею на вершковому маслі. Ця страва здивує кожного! Ще одна обов'язкова страва з айвою – це салат з додаванням брюссельської капусти. Нарізаєте айву слайсами, капусту навпіл, додаєте лимонний сік, сіль, перець і запікаєте до готовності. Айва в духовці виходить неймовірно ароматною. Додайте до салату солону бринзу і після такого не закохатися в цей салат буде практично неможливо.

Виноградзараз ви знайдете більш насичені і зрілі плоди. Такий виноград максимально солодкий, тому його потрібно купувати саме зараз. Звичайно, його можна їсти і в сирому вигляді. Але з винограду виходить чудовий гарнір! Його потрібно запекти в духовці з чорним перцемобіцяю, що в такому вигляді цей фрукт ви ще ніколи не куштуали!

Сподіваюся, мої поради зроблять вашу їжу ще смачнішою і ароматнішою! Харчуватися смачно і корисно можна в будь-який сезон, головне – знати, які продукти купувати і не бояться експериментів. Сподіваюся, я надав вам трішки впевненості?

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X