Що замовити в незнайомому ресторані. Блог бізнес-консультанта

10 березня 2017, 21:20
Дуже обережно замовляйте рибу в ресторані на відстані 500 км від моря і будьте уважні з піцою

Першу частину колонки про те, як вибрати ресторан в незнайомому місті читайте тут

Отже, ви дійшли до дегустації меню. Що ж обрати?

Виключаємо все несезонне. Виключаємо рибу, якщо ми не біля моря. Замороження - найгірше, з чого можна готувати кулінарні шедеври. (Обмовлюся, в столиці вже є кілька ресторанів, де риба точно не заморожена, де з нею працюють професійно, і вони, скоріше, нічого не подадуть, ніж подадуть щось недостатньо високої якості. На жаль, таких місць - одиниці).

Відео дня

Виключаємо все з рідкісними і дорогими інгредієнтами. Мало у якого кухара в середньостатистичному ресторані була можливість досить попрактикуватися з ними, а без тривалої практики стабільності смаку досягти не вдасться.

Виключаємо все зі складними способами приготування, великою кількістю інгредієнтів, і більшу частину того, що готується довго (а, значить, могло бути приготовлено позавчора, і тепер його будуть розігрівати).

З того, що залишилось, обираємо страви, що відповідають концепції, сезону, співвідношенню заявленої якості і ціни. Ну і по своїх смаках і перевагах, звичайно ж. Якщо зараз березень, не обираємо страви зі свіжими овочами. Наприклад, популярна закуска капрезе - невдалий варіант для цієї пори року, помідори в цей час «пластмасові».

Особливий випадок - капрезе в центрі Києва за, скажімо, 45 гривень. При цьому офіціант стверджує, що моцарелу тільки-но сьогодні вранці привіз з Умбрії - бреше, зрозуміло. Потрібно або ціну підняти (але тоді, ймовірно, доведеться змінювати концепцію закладу, оскільки в рази зросте середній чек), або не брехати про оригінальність інгредієнтів. Хоча, цілком ймовірно, гості закладів подібного формату справжню моцарелу в очі не бачили.

Паста. Якщо бажаєте домашню свіжу, шукайте спеціалізоване місце, де великий потік гостей. Ніхто не буде витрачати час на свіжу пасту, якщо її не продають, щонайменше, кілька десятків порцій в день. Перш ніж замовити, подивіться, що носять офіціанти іншим гостям. Домашня паста виглядає специфічно, злегка неохайно, не по-магазинному. В кінці-кінців, попросіть офіціанта показати вам пасту в сирому вигляді. Це нормально, якщо це нормальний ресторан. По суті, це реклама, яку ви самі добровільно напросилися подивитися.

Стейк краще їсти або в якісному і дорогому спеціалізованому місці, або вдома

Піцу, швидше за все, не варто брати - якщо це не добре знайоме вам місце, або якщо в закладі немає дров'яної печі. У цю «братську могилу» продуктів можна засунути все, що завгодно, присипати моцарелою невідомого виробництва, і воно буде виглядати цілком їстівним.

Але в ресторанах з дерев'яною піччю можна взяти і піцу. Така піч - досить велика інвестиція. Навколо неї будується, як мінімум, весь інтер'єр залу, як максимум - вся концепція ресторану і стратегія його просування. Халтурити (і втрачати клієнтів) при таких інвестиціях - смерті подібно.

Мікс-салати в несезон дорогі, тому копійки коштувати не можуть. Дешевизна в цьому питанні повинна насторожити. Запитуйте, що туди входить, інакше ризикуєте отримати нарізаний айсберг, а то і пекінську капусту. І, звичайно, навчіться розрізняти різні види салату на вигляд і на смак. Інакше ваша доля - олів'є.

М'ясо. Сире (тар-тар, карпаччо). Можна брати тільки в закладах, які пройшли всі попередні «санітарно-гігієнічні» тести на п'ять з плюсом. Інакше є високий ризик зараження. Все м'ясо, особливо те, що коштує тризначну цифру за 100 грам, ви повинні побачити і обрати в сирому вигляді особисто. Ступінь підсмажування - питання, яке вам повинен задати офіціант. Якщо не поставив, скасуйте замовлення. Взагалі стейк краще їсти або в якісному і дорогому спеціалізованому місці, або вдома. Крапка!

Кондитерка. Подивіться, чи самі вони її готують, чи купують. Дізнайтеся походження. Подивіться вітрину. Для вживання солодощів краще використовувати спеціалізовані заклади з великим потоком відвідувачів і власною кухнею. На щастя, таких в основних містах України вже більш ніж достатньо.

Хороший ресторан виправдовує, а то і перевершує, реалістичні очікування. Якщо ви не помилилися з вибором місця, вибором страв і напоїв, та ще й було смачно, а рахунок не викликає підозр, значить, ресторан хороший, і його можна рекомендувати. Ну і зайти ще раз.

Більше корисної інформації читайте на сторінці автора в Facebook

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X