З'їжте це ввечері. Меню для сну

29 квітня, 08:21
Анастасія Голобородько: «Тваринні джерела мелатоніну — яйця, жирна риба та цільне молоко» (Фото:serezniy/Depositphotos)

Анастасія Голобородько: «Тваринні джерела мелатоніну — яйця, жирна риба та цільне молоко» (Фото:serezniy/Depositphotos)

Мелатонін — відома протизапальна та антиоксидантна молекула, яку знайшли і в продуктах

Я знаю, що ви полюбляєте пости — чарівні пігулки. Але вони працюють тільки якщо інше (раціон, рух і хоча б наблизитися до адекватної корекції стресу, включно з паузами на розслаблення) теж підконтрольне.

Відео дня

Безсоння є серйозною загрозою для здоров’я, це заперечувати не можна. За останні 15−20 років люди і так стали спати на 2 години менше, і це погана статистика, оскільки автоматично порушується гормональний каскад, процеси відновлення, погіршується природний детокс, рівень цукру у крові, підвищується ризик хронічних захворювань та імунної дисфункції.

Статті «меню для сну» гуляють у соцмережах. Зазвичай це вузький набір продуктів, який підкреслює якісь нанограми чи хоча б міліграми: мигдаль — джерело мінералів — фосфор, кальцій, марганець, магній + рибофлавін. Магній допоможе розслабитись. Волоські горіхи — «багато» альфа-ліноленової кислоти (АЛК), опосередковано допомагає підвищити рівень серотоніну, допоможе розслабитися. Ромашка містить апігенін, зв’язується з рецепторами мозку, сприяє засинанню. Чай з пасифлори теж, до того ж вона може збільшити вироблення ГАМК, яка допомагає при стресі та тривозі. І таке інше.⠀

Але вони не зроблять головного: 7−9 годин сну, зниження світла ввечері, сон у прохолоді. Та я сьогодні зібрала цікавіше: мелатонін у їжі. Мелатонін — основний гормон шишкоподібного тіла, доносить інформацію про нормальність ритмів у тілі до органів і тканин. А ще мелатонін — відома протизапальна та антиоксидантна молекула, яку знайшли і в продуктах. Її ефект проявляється у зниженні проникності судин, зменшенні занепокоєння, покращенні якості сну, її навіть було введено в протоколи реабілітації після COVID-19 та нейродегенеративних захворювань.

Мелатонін у їжі (у дозі, схожій на робочу), на порцію продукту (вводити ввечері):

Фрукти:

— полуниця

— виноград

— вишня

Овочі:

— томати

— солодкий перець та паприка

— гриби (лісові)

Бобові, горіхи та насіння:⠀

— все пророщене: паростки сої, машу, сочевиці

— фісташки

Трави:

— шоломник

— звіробій

Олії:⠀

— лляна сиродавлена

Зерна:

— старі сорти кукурудзи

— нешліфований рис

Тваринні джерела:⠀

— яйця

— жирна риба

— птахи цілком (зі шкіркою, зв’язками, хрящами)

— цільне молоко (не гомогенізоване)

Текст публікується з дозволу авторки

Більше порад Анастасії Голобородько можна знайти тут

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X