Коли ніщо не радує. Як харчуватися, щоб не мати проблем зі шлунком

21 січня, 21:50
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Оксана Скиталінська: «Для відновлення слизової оболонки шлунка вживайте легкозасвоюваний білок» (Фото:NataBene/Depositphotos)

Оксана Скиталінська: «Для відновлення слизової оболонки шлунка вживайте легкозасвоюваний білок» (Фото:NataBene/Depositphotos)

Від того, як працюють органи травлення, залежить якість вашого життя

За останній місяць були не лише новорічні свята, але і купа подій, які змушували і далі змушують багатьох із нас стресувати, переїдати, їсти нездорове: почитайте лише останні новини, і це далеко не карантин.

Відео дня

Здавалося б, було багато вихідних, вільного часу, мало б бути більше сил, енергії, а ні — сили майже «на ісходє», ніщо не радує.

Саме в цей час більшає звернень пацієнтів з розмитими скаргами: болі в епігастрії («під ложечкою»), дратівливість, знервованість, страх, поганий сон.

Якщо ви думаєте, що шлунок працює лише в залежності від того, яка їжа у нього потрапить, то ви лише наполовину праві. Бо друге, що впливає на роботу шлунку — це мозок. Саме від нього на 50% залежить, як шлунок вироблятиме соляну кислоту і як узагалі працюватиме — перемішуватиме їжу та скорочуватиметься, просуваючи її далі в кишечник.

Блукаючий нерв (nervus vagus) з'єднує мозок із шлунком. Нерв ділиться на декілька гілочок, які обвивають шлунок з усіх боків. Окрім мозку, до шлунку підходять нервові волокна зі спинного мозку, які також впливають на роботу шлунку. Тому вислів «всі хвороби від нервів» в черговий раз має підтвердження: стрес пов’язаний із порушенням роботи шлунка. Депресія, тривожність змінюють сигнал, що йде з мозку до шлунку. І чим довше мозок передає цей «стресовий» сигнал, тим більші шанси «нанервувати» собі гастрит, ерозії чи виразку.

А ще шлунком керує кишечник, виділяючи гормони.

Отже, якщо не хочете мати проблеми із шлунком, то не забувайте про наступне.

1. Харчування, яке впливає на відновлення слизової оболонки шлунка:

— легкозасвоюваний білок (нежирні м’ясні або рибні тефтельки, омлети, яйця нам’яко);

— протизапальні жири (риб’ячий жир, насіння льону та лляна олія, малесенький шматочок промороженого сала);

— вітаміни, які відновлюють слизову (А і Е, продукти, багаті каротинами — печений гарбуз, пюре з тушкованої моркви та червоного перцю, зелень петрушки);

— вітамін С, який сприяє синтезу колагену та відновленню кровообігу в слизовій (слабкий настій шипшини, зелень петрушки);

Чим різноманітніший склад бактерій, тим ми здоровіші

— вітаміни групи В, які сприяють нормальній інервації (пивні дріжджі, а також страви з печінки, вівсяна та гречана каші).

2. Антистресовий спосіб життя: прогулянки на свіжому повітрі (навіть, коли ожеледиця і вся увага зосереджена на утриманні рівноваги тіла); легкий масаж; теплі ванни з додаванням ароматних трав та хвойного екстракту; дихальні вправи; короткий курс природних «адаптогенів»: пиття зеленого якісного чаю зранку, чаю з лимонника, вживання ягід; довший і глибокий сон.

Чим багатший наш внутрішній світ, тим краще для нас

Людству властиво вірити в ілюзії, і це стосується не лише оточуючого світу, але і власного здоров’я. Ми переконані, що все, що з'їдаємо, потрапляє в наш організм, у всі його органи. Але це також ілюзія.

Вся їжа, яку ми прожували і проковтнули, яка обробилася соляною кислотою шлунка, ферментами, жовчю, кишечними гормонами, потрапляє у кишечник, поверхня якого вистелена тонесеньким шаром слизу, так званою біоплівкою. Їжа проходить через неї, і в кров потрапляють так звані метаболіти, або продукти життєдіяльності бактерій. А це і вітаміни, і багато біологічно активних сполук, і дуже цінні молекули, які захищають кишечник від запалень, здуття, раку.

Від того, як працюють ваші органи травлення (шлунок, підшлункова залоза, печінка, кишечник) і які бактерії живуть у товстому кишечнику, залежить те, як ви житимете, будете здорові чи не дуже.

Прокидаєтеся ви вранці і ходите у туалет, чи ніяк не виходить, часто бігаєте протягом дня, чи, навпаки, по пів тижня не можете сходити — це результат злагодженої чи не дуже роботи органів травлення та мікроорганізмів, які живуть у вас в кишечнику.

Наші бактерії спілкуються між собою, так само, як і клітини головного мозку, вони постійно обмінюються інформацією за допомогою електричних імпульсів, подають сигнали про небезпеку та голод, заклики про допомогу. Інколи ми можемо відчути ці «сигнали» здутим кишечником, закрепами або проносами, дискомфортом у животі. І не лише.

Чим різноманітніший склад бактерій, тим ми здоровіші та тим кращий вигляд маємо.

Є довгий перелік хвороб, які дуже залежні від наших бактерій (ожиріння, астма, цукровий діабет, хвороби печінки, жовчокам’яна хвороба, розсіяний склероз, аутизм та інші).

Стратегія роботи з балансом мікрофлори якраз і полягає в тому, щоб не вбивати «непотрібних», а годувати корисну і вибірково ще підгодовувати особливо корисну (в залежності від потреб).

Корисну для нас мікробіоту легко зменшити в кількості і силі, якщо вживати часто щось солодке (солодкі напої, білі пухкі хлібо-булочні вироби, солодкі сирки, цукерки і тому подібне), захоплюватися оліями, в яких багато омега-6 жирних кислот (це не лише популярні соняшникова, але і кукурудзяна), перероблені м’ясні продукти, копченості. Ще «добивають» мікробіоту різні ліки, особливо, антибіотики.

Дружні бактерії дуже люблять клітковину, пре- і пробіотики.

Особливу любов вони відчувають до часнику та цибулі, висівок різних злакових, гороху, бобів, листової зелені, сушених трав (кориця, кмин, чебрець, м’ята, цикорій), квашених овочів, бурякового квасу.

І, здавалося, що вже простіше: бери та їж. Але в реальному житті все по-іншому: хтось не може їсти свіжі овочі, бо відразу виникає біль, важкість, здуття чи пронос. Що робити?

Свіжі овочі замініть на запечені: клітковина перетвориться на ніжну і з нерозчинної стане розчинною, наприклад, замість сирого гарбуза із хумусом вживайте запечений із йогуртом, кислі ягоди замініть на солодкі.

Звісно, зміни не відбуваються в один день і навіть за тиждень. Комфорт в животі, багато енергії, ясна голова — це те, без чого неможливі всі інші бонуси життя у вигляді гарного автомобіля, стильного одягу, престижної роботи (у кожного свій список). І навіть стосунки та настрій також великою мірою залежать від здорового «живота».

Поділюсь із вами набором «мікробіомних» страв для вечері:

— риба запечена на овочевій подушці (шматочки гарбуза, моркви, буряка та кореню селери запечені з дрібно порізаними зубчиками часнику і травами);

— салат із квашеної капусти із соком калини.

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X