Що відбувається з вашим тілом після переїдання. Блог британського вченого

24 грудня 2016, 09:27
Бувають випадки, коли шлунок розривається від великого об'єму їжі. Прочитавши це, ви двічі подумаєте, перш ніж потягнутися за наступною стравою

Напередодні новорічних свят ми замислюємося про меню. Але крім насолоди, святкові страви можуть викликати неприємне відчуття переїдання. Тому, перш ніж потягнутися за черговою порцією смаженої картоплі, розберімося, що відбувається з нашим організмом, коли ми занадто багато їмо.

Відео дня

Травна система починається з входу (рот) і закінчується на виході (анус), але все, що відбувається між цими двома точками, залишається для більшості людей загадкою. Функція травної системи полягає в перетворенні їжі в корисні для організму речовини. Якісь речовини організм спалює, інші – використовує для зростання, треті – накопичує на майбутнє. Цей процес починається в роті, де зуби, язик і слинні залози формують так званий болюс (куля їжі), що проходить вниз по стравоходу в шлунок. Уявіть, що ви намагаєтеся проштовхнути чіпси тортілья з рота відразу в шлунок у тому вигляді, в якому вони були куплені. Це буде досить боляче.

Шлунок – м'язовий мішок, розташований усередині черевної порожнини. Зазвичай він розміром із кулак (особливо, коли порожній). Тим не менш, він здатний розширюватися і займати набагато більше місця. Все це відбувається завдяки гнучкості м'язів. Крім того, шлунок виробляє кислоту, яка допомагає розщеплювати їжу. Обсяг порожнього шлунка становить приблизно 40 мл рідини, а повного – близько 800-1000 мл. У людей, які страждають ожирінням і нападами обжерливості, шлунок може збільшуватися ще більше.

Вам може бути цікаво, чому ви пропускаєте момент, коли організм насичується, і відразу після відчуття голоду настає відчуття переїдання

Після того, як їжа пройшла через шлунок, вона надходить у тонку кишку, де триває процес травлення. Тут розщеплені поживні речовини всмоктуються в кров. Тонка кишка, довжина якої складає близько шести метрів, з'єднується з двометровою товстою кишкою. У товстій кишці велика частина води всмоктується в кровотік, а відходи, що залишилися, перетворюються у фекалії.

Переїдання

Після вживання великої кількості їжі ми часто маємо відчуття перенасичення. Справа в тому, що перед тим як мозок отримує сигнал про те, що шлунок переповнений і починає розширюватися, проходить якийсь час.

Вам може бути цікаво, чому ви пропускаєте момент, коли організм насичується, і відразу після відчуття голоду настає відчуття переїдання. У нашого організму дуже складна система сповіщення мозку про те, що він голодний або, навпаки, ситий. У цьому процесі бере участь кілька гормонів, що активізуються в результаті присутності або відсутності їжі в травній системі. Якщо ми їмо стільки, скільки шлунок здатний засвоїти, то відчуваємо себе ситими.

Найбільш важливі гормони – грелін і лептин. Якщо говорити спрощено, грелін підвищує апетит, а лептин – знижує. Перший виробляється в шлунку, а другий – у жирових клітинах. До їжі рівень греліну найчастіше високий, а після – знижується. Лептин повідомляє нашому мозку, що ми ситі. Ви подумаєте, що люди, у яких більше жирових клітин, виробляють більше лептину і, відповідно, мають менше хотіти їсти. Але це не так. У людей, які страждають на ожиріння, виробляється стійкість до лептину. Щоб приборкати апетит, їм потрібно все більше і більше лептину.

Що відбувається, коли я відчуваю себе наїденим донесхочу? Їжа рухається у двох напрямках: вперед – коли вона спускається нижче по травній системі, і назад – коли вона виходить у формі блювоти. Переїдання викликає розлад шлунку, тому що шлункова кислота продовжує випускатися в стравохід. Шлунку кислота байдуже, а ось у стравоходу вона викликає кислотний рефлюкс, і ми відчуваємо печію.

Крім того, організм направляє значну частину енергії на перетравлення їжі, викликаючи тим самим відчуття втоми і сонливості.

Чи може мій шлунок луснути від переїдання? На жаль, так. Бувають випадки, коли шлунок стає настільки великим, що розривається від величезного обсягу їжі в ньому. У однієї 23-річної жінки шлунок розширився до 2500 мл, заповнивши весь живіт від ребер до тазу. Зрештою, утворився прорив, що вимагало негайного хірургічного втручання.

Чи можу я померти від переїдання? Так, є інформація про декілька випадків, коли люди вмирали від переїдання. Трапляється таке рідко, але все-таки.

Все ще голодні?

Одна американка у 2010 році з'їла на Різдво 22 кілограми індички, 13 кілограмів шинки, 16 кілограмів картоплі, овочі з начинкою, заливши це 4,5 літрами підливи і «запечатавши» десертом. У цьому обіді було 30 тисяч калорій. А рекомендована денна норма калорій для жінки становить 2000 калорій, для чоловіків – 2500.

Середньостатистична різдвяна вечеря у Великобританії містить приблизно 6000-7000 калорій. Наступного дня людині потрібно докласти чимало зусиль, щоб переварити це. Може, до Нового року варто записатися в спортзал?

The Conversation

Переклад НВ

Вперше опубліковано на The Conversation. Републікування повної версії тексту заборонено.

Більше поглядів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X