Що таке гнучке вегетаріанство і в чому його користь

28 лютого 2018, 07:13

Флексітаріанці, тобто гнучкі вегетаріанці, будують свій раціон на основі натуральних продуктів, лише зрідка додаючи в нього м'ясо і рибу

З кожним днем ​​тренд здорового харчування в різних варіаціях все міцніше вкорінюється в нашому житті. Погодьтеся, блукаючи в супермаркетах серед яскравих стелажів з різнокольоровими коробочками, ми вдумливо вчитуємось в інформацію на етикетках. Нам важливо знати не тільки термін придатності, а й склад товару.

Відео дня

Ми стали більш перебірливими і уважними в питаннях свого здоров'я. Крім занять спортом, дбаємо про якість раціону, знаємо, що існують не тільки тваринні білки, а й рослинні аналоги (кіноа, зелена гречка, горіхи), тому вміло "жонглюємо" ними; не впадаємо в ступор від слів тофу і чіа. Їмо цукерки на основі сухофруктів; віддаємо перевагу не виснажливим дієтам, а здоровому харчуванню, а замість вегетаріанства – обираємо флексітаріанство.

Люди почали думати категоріями екологічності – щодо себе і навколишнього світу. І твердження "ми є те, що ми їмо" перетворилося на негласний девіз багатьох homo sapiens. Сьогодні люди ставляться до свого організму, як до храму, ретельно фільтруючи все, що "входить".

Західні віяння інфікували нас вегетаріанством як панацеєю від усіх хвороб і гарантією молодості. Це харчування рослинною і молочною їжею з повною відмовою від м'ясної (червоного м'яса, птиці, морепродуктів). Хтось з медичних міркувань заніс шашлик в чорний список, а комусь етико-екологічні принципи не дозволяють пригощатися свининою. Є категорія людей, які зовсім не вживають м'ясо, рибу, яйця, мед, молоко (молочні продукти) – це вегани.

Різноманітність варіантів вегетаріанського харчування розширювалася через удосконалення раціону, компромісів в плануванні трапези, протиріч з початковими ідеологіями. У зв'язку з цим з'явилася маса напрямків з легкими видозмінами, серед яких – флексітаріанство.

Флексітаріанство – це нова версія ЗСЖ, така собі лайт-форма вегетаріанства, менш радикальна. Англійське поняття flexitarian об'єднує слова flexible, тобто гнучкий, і vegetarian, тобто вегетаріанець. Термін вперше вжили у жовтні 1992 року в матеріалі для газети Austin American-Statesman.

Флексітаріанство підходить всім – його секрет в збалансованості. Система харчування спрямована на детоксикацію організму від тваринного білка, а також від їжі, що зазнала хімічної обробки. Флексітаріанський раціон багатий цільними рослинними продуктами, повністю виключає білий цукор. Важливе правило, знову ж таки, звертати увагу на склад товарів, що купуються – на вашому столі не повинно бути ніяких ГМО або Е-компонентів.

Ця категорія людей вміє йти на компроміс у виборі інгредієнтів для готування, чого не скажеш про консерваторів-вегетаріанців. "Гнучким" людям властиво розглядати м'ясо (найчастіше біле) в якості добавки до основної їжі, завдяки чому організм додатково збагачується вітамінами, мінералами, білками. Тобто після порції ростбіфу життя не закінчується, флексітаріанці залишаються прихильниками здорового харчування.

Флексітаріанці дозволяють собі їсти їжу з тваринами протеїнами. Головне, щоб м'ясо в тій же паровій котлетці було без пестицидів і хімікатів. Запам'ятайте: якщо хочеться, то в розумних кількостях можна все. Потрібно лише стежити за якістю їжі та не зловживати (чергуйте тваринні білки з рослинними).

Флексітаріанство засноване на вживанні природної, чистої їжі. Тут і очищення, і схуднення, і вітамінізування в одному флаконі. Не потрібно впадати в крайності – сидіти на кефірі або їсти два яблука в день. Основне завдання – чути свої потреби. За умови чистого організму, ідеальних налаштувань, тотальної довіри до себе, вибору якісного продукту і відмови від цукру ви відчуєте, як сяєте зсередини і зовні. Ви будете здоровою людиною.

Переходячи на рослинну їжу (овочі, фрукти, зелень, горіхи, крупи) при вегетаріанстві, ми знижуємо ризик захворювань серця, контролюємо вагу, не скаржимося на камені в нирках і ревматоїдний артрит. Але не всім людям під силу дотримуватися подібного харчування, бо не кожен організм може поповнити, наприклад, рівень заліза подібною їжею. Комусь для здоров'я дійсно необхідне м'ясо.

Одна з відмінностей флексітаріанства від вегітаріанства – в умінні балансувати і розставляти акценти, не створюючи для організму стрес відмовою від певних продуктів.

При флексітаріанстві ви розвиваєте правильне ставлення до їжі. У вашому холодильнику не буде нездорової їжі – виключно корисні продукти.
Ви забудете про дієти і розвантажувальні дні.

Ви не позбавите себе тваринного білка, який виключений для вегетаріанців (вони, скоріше, таблетками заповнять нестачу заліза та вітаміну B12). І збільшите в раціоні кількість овочів і фруктів, багатих поживними речовинами.

Жоден кваліфікований фахівець не змусить вас відмовитися від певної їжі (про шкоду жирного, смаженого, рафінованого, цукру, "фаст-фуду" апріорі знають всі). У кожному продукті є своя цінність – в рибі, овочах, м'ясі, злаках, молочному. Інша справа – індивідуально визначити свою їжу і ретельно її відбирати.

У питаннях здоров'я не можна бути категоричним: "їм виключно білки або фрукти". Організму потрібно отримувати повний спектр поживних речовин. Інакше проблеми зі шлунком, порушення обміну речовин, нездужання не змусять довго чекати.

Якщо вегетаріанство контролює вас, то флексітаріанство контролюєте ви самі

Флексітаріанство передбачає мінімальне споживання молочних продуктів. Перевага віддається рослинному молоку, його можна замінити овечим або козячим, але не коров'ячим. Уникайте магазинів, де пакетовані кисломолочні вироби можуть зберігатися більше місяця. Краще купити домашній сир, овечу бринзу, козяче молоко у бабусь або в спеціальних органічних крамницях, де гарантують якість.

Весь ваш раціон можна умовно поділити на групи:

  1. Фрукти і овочі, що вживаються як в сирому вигляді, так і після термічної обробки.
  2. Зернові продукти. Сюди входять страви з цільного зерна, хліб, макаронні вироби, будь-яка випічка, страви з круп.
  3. Бобові. Продукти багаті на білок рослинного походження. Це меню з квасолі або гороху, соя, сочевиця, насіння, горіхи.
  4. Молочні продукти (козячі, овечі) від 2,5% жирності.
  5. Гастрономічні ласощі без цукру. Солодощі можна замінити сухофруктами, в сучасному світі не важко буде знайти такі цукерки або зробити самому.

До слова, флексітаріанцями себе називають Гвінет Пелтроу, Вікторія Бекхем, Pink. Камерон Діаз в одне з інтерв'ю говорила, що їсть м'ясо не частіше двох разів на тиждень.

Запам'ятайте основні закони флексітаріанства: замість коров'ячого молока – овече і козяче, тваринний білок вживати не щодня, а тільки на вимогу організму, їсти багато зелені і овочів, корисної клітковини, цільнозернових продуктів, відмовитися від хімії і білого цукру. Ці продукти повинні займати 80% вашого раціону, а м'ясо, риба і молочне – іноді.

Приємний бонус – реальне зниження ваги в щадному режимі без почуття провини за зайвий з'їдений шматочок. Це не дієта з її психологічним дискомфортом і тиском. Це не порушення правил харчування: якщо вегетаріанство контролює вас, то флексітаріанство контролюєте ви самі. Полюбіть себе, своє тіло і насолоджуйтеся кожною приготованою вишуканістю.

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X