Що таке "гастрономічний ресторан". Блог Савелія Лібкіна

6 травня 2017, 20:21
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Таке місце ви впізнаєте одразу: позолочені столи, начищенні виделки

Радянський товариш почув за «залізною завісою» француза, який повторює gastronomie, gastronome, gastronomique. Товариш знає, що це про їжу, адже у самого гастрит від смаженого гусака. Почув слова і зрозумів, що треба назвати так всі продуктові магазини. Це ж про їжу! Спершу це були магазини колоніального асортименту, після – все, де є ковбаса і консерви. Так «Магазин Єлісєєва та погреби російських та іноземних вин» став називатися «Гастроном № 1». Слово осіло на мілину. Його неодноразово пропускали через сито, і в результаті воно стало приставкою для всього, що про їжу: гастроресторан, гастроном, гастробар, гастропаб.

Відео дня

Жозеф Бершу, який в 1801 році першим вжив слово «гастрономія» у назві поеми, створив твердь для зміни вивісок, друку книг та об'єднання знавців. Тепер мистецтво про їжу має назву «Гастрономія». Вишукане мистецтво, що збирає тільки найрідкісніше і витончене про їжу та смаки. Воно приречене не на дорожнечу, а лише на спекуляцію. Як тільки людина вийшла з печери і вдягла труси, вона стала вимагати такого мистецтва від інших людей. А навколо мистецтва створюються культи. Культ – це примітив мистецтва.

Залишаєшся з питанням «Де у вашому супі мистецтво?»

Культ тягне за собою лукавство. Це такий патологічний виродок, мама якого – Бажання Бути, а тато – Небажання Робити. Гастрономічний ресторан — як хвиля: затягує нерозбірливі маси на незвичну вуху ознаку і розбивається об каміння сенсу насмерть, подаючи буханця хліба з «Сільпо». Офіціант при цьому говорить щось в натуральному мінорі: «Налить вам этой мерзости-с

Залишаєшся з питаннями «Де у вашому супі мистецтво?», «А ваше молдавське вино говорить про особливості регіону?», «Чого ви мовчите?». Кухар в такому підприємстві, з божою допомогою прийшов до смаженої яєчні, потім до втрати цноти і, як наслідок, до "гастрономічному" в ресторані. І все це в один день.

Таке місце ви впізнаєєте одразу: позолочені столи, начищені виделки. У дальньому кутку струни скрипки ріжуть шкуродери, а всередині офіціантів замкнули прислугу. Повітря швидко стає свинцевим, а за спиною чутно, як у кого-то бурчать кишки і смокче під ложечкою.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X