Що спільного в цукру й алкоголю. Пояснює лікар

6 березня 2018, 18:37

Цукор і алкоголь мають однаковий вплив на мозок і призводять до тих самих хвороб

Нашим підкорковим структурам мозку потрібен дофамін. Звідки він береться – не так вже й важливо. Саме тому для кращого розуміння харчової поведінки багато речей потрібно розглядати системно. Тому на прикладі солодкого і алкоголю розберемо спільність механізмів тяги, залежності та небезпеки. І подивимося на результати одного недавнього дослідження.

Відео дня

Отже, серед чоловіків, які випивали небагато, але часто ризик діабету скоротився на 27%, для жінок ризик знизився на 32%. При цьому люди, що п'ють один раз, але багато, частіше були схильні захворіти діабетом.

Виходить, що не сам алкоголь, а особливий режим його вживання пов'язаний з діабетом? Але не поспішайте з висновками. В Австралії є два місяці (лютий і липень), коли людей закликають відмовитися від алкоголю і підтримати благодійність. За статистикою п'ють менше, але зростає споживання солодкого. Так відбувається досить часто: багато хто з тих, хто відмовився від алкоголю (або куріння) починають вживати більше солодощів. Ті, хто починає різко обмежувати солодке, борошняне і фруктове в харчуванні, часто починають відчувати прагнення випити.

Чому? Скорочуючи дофамін від алкоголю, мозок компенсує його солодким і навпаки. Тому і в дослідженні малі дози алкоголю були пов'язані з меншим вживанням цукру і меншою ймовірністю розвитку діабету.

В цілому ж у алкоголю і солодкого дуже багато спільного.

У 100 грамах горілки близько 240 ккал, а в пляшці – майже добова норма для худої людини

  1. Алкоголь і фруктоза – продукти, до вживання яких ми адаптувалися мільйони років тому, щоб вижити в несприятливих умовах.
  2. Алкоголь і фруктоза мають спільне джерело – фрукти. Алкоголь утворюється у фруктах, що забродили. Фрукти (і алкоголь) мають сезонність і не надходять до організму постійно. Під час плодоношення організм прагне накопичити надлишок фруктози і алкоголю, перетворюючи їх на жири. Це потрібно, щоб пережити несприятливі умови (посуха, зима). Тому і алкоголь, і фруктоза підсилюють апетит, пригнічують ситість і сприяють переїданню.
  3. Алкоголь і фруктоза здатні викликати потужну залежність. Тяга до фруктози і алкоголю регулюється однаковими гормональними механізмами.
  4. Подвійний удар по печінці: фруктоза і алкоголь. Печінка – це одна з первинних точок прикладання як алкоголю (алкогольна жирова хвороба печінки), так і фруктози (неалкогольна жирова хвороба печінки).
  5. Солодке і алкоголь впливають на обмін інсуліну і рівень глюкози. Багато ласунів страждають від перепадів рівня глюкози в крові (цукрові гойдалки) і набагато частіше стикаються з помірною гіпоглікемією, ніж здорові люди. Цікаво, що алкоголь діє за схожим механізмом. Серед інших хвороб, що провокуються і солодким, і алкоголем, називають діабет, гіпертензію, зменшення чутливості до інсуліну і ожиріння печінки.
  6. Стиль гуляння: фруктоза і алкоголь. Фруктоза і алкоголь викликають переїдання, і це обумовлено генетично. Адже фрукти дозрівають в короткий проміжок часу і потрібно насильно з'їсти їх у неймовірній кількості, щоб накопиченого жиру вистачило на всю зиму. Тому, як тільки ми починаємо їсти солодке або випивати, нам важко зупинитися.
  7. Алкоголь і солодке дуже калорійні. Причому алкоголь переганяє солодощі вельми впевнено. Так, у 100 грамах горілки близько 240 ккал, а в пляшці – майже добова норма для худої людини. Калорійність етилового спирту висока: близько 7 ккал на грам чистого спирту. У білку або вуглеводній їжі в середньому близько 4 ккал на грам, вище тільки у чистого жиру – 9 ккал на грам жиру.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X