Що спільного між хорошим сексом і смачною їжею. Блог Євгена Клопотенка

27 березня 2017, 23:57
Знаєте, що робить їжу смачною, а секс - хорошим? Деталі

Деталі – це те, що викликає сильний потік емоцій, що з тріском проламує крижану броню. Він збуджує, запаморочує, запалює, божеволить і закохує. Деталі – це те, що змішує воєдино насолоду, трепет і ніжність, залишаючи приємний післясмак щастя.

Відео дня

Секс – це обмін енергією. Це взаємодія. Дотик, посмішка, голос, погляд, промені сонця, грайливо переливаються на обличчі, блиск в очах, сміх, обійми, шепіт, відчуття безмірної свободи – це деталі. Деталі – це те, що особливо і сокровенне для кожного з нас. Це те, про що хочеться мовчати, любовно оберігаючи в глибині душі, і в той же час кричати – голосно, з дзвінкою луною, що проноситься крізь час, простір і всесвіт.

Смачна їжа – це теж про любов, емоції, задоволення і енергії. Ніжність сиру брі, пекуча гострота червоного перцю, солодкість вершкового масла, легка нудотність ванілі, насиченість чорного шоколаду, приємна свіжість м'яти, аромат лимонної цедри, м'якість бісквіта, що тане в роті, прянощі кориці – це деталі.

Деталі – це те, що захоплює і запам'ятовується. Ви можете просто нарізати капусту, заправити її маслом, додати сіль і перець за смаком. А можете прикрасити смак страви деталями: вибрати ароматне домашнє масло, додати зерна кмину, вичавити лимонний сік. Кожна з цих деталей буде проявлятися поступово, одна за одною, як окремі звуки, які, об'єднавшись, виливаються в симфонію, яскраву і пронизливу. Завдяки деталям смак звичної страви починає «звучати» по-новому. Знаєте, за що кухарям видають такі заповітні, бажані і неймовірно престижні зірки Мішлен? За ідеальні, досконало опрацьовані страви. Це означає, що кухар врахував кожну деталь, і кожна з них потрібним чином зазвучала в композиції смаків.

Чи я завжди вмів використовувати магію деталей? Ні. Через свій характер (вічний поспіх, квапливість, надмірна активність) я раніше просто не помічав, що деталі можуть впливати на смак страви. Пересмажена цибуля – це ж дрібниця, як мені здавалося. У підсумку виходило негарне і неароматне блюдо. Те, що я вважав дрібницею, було, насправді, надзвичайно важливим. Фінал МастерШефа став моментом усвідомлення, згоди із самим собою, смирення внутрішньої суєти, осягнення дзену в кулінарії. Моментом, коли я приділив увагу деталям, і вони стали основою моїх страв.

Наприклад, готуючи горохову панна-котту, я розрахував спеціальну кількість агар-агару, щоб блюдо вийшло неймовірно ніжним (ніби воно розтане за лічені секунди), додав трохи пармезану для виразного, трохи пікантного смаку, м'яту - для свіжості і журавлину для приємного кислуватого відтінку. Прості страви і правильно розставлені смакові акценти, так я й виграв.

Завдяки деталям смак звичної страви починає «звучати» по-новому

Насправді, не існує ніяких жорстких правил, наприклад, що нарізати моркву можна тільки кубиками в три міліметри, а вершкового масла додавати виключно 100 грам і ні шматочком більше. Це деталі, які ви можете міняти, як хочете, граючись таким чином зі смаком і текстурою страви. Гостріше, солодше, насиченіше, кисліше, м'якше чи твердіше – не існує стандартів, і це прекрасно. Бо кордонів бути не повинно. Але важливо навчитися відчувати деталі, розуміти і звертати на них увагу. Як це зробити? Спробувати.

Щоб зрозуміти, в чому різниця між звичайним картопляним пюре і пюре з селерою, яким на смак виявиться рис, якщо в нього додати зерна фенхелю, потрібно спробувати змішати картоплю з селерою, а рис – із зернами фенхелю. Є спеції, які проявляються тільки тоді, коли їх розкушуєш, і в роті відбувається справжній вибух смаку. Кмин, зерна фенхелю і коріандру, журавлина, барбарис – неймовірні, я від них у захваті.

Ставлення до їжі – це також важлива деталь. Неможливо приготувати смачну страву, якщо не отримуєш задоволення від самого процесу. Ви коли-небудь спостерігали за тим, як готують справжні кухарі? Як вони, нашіптуючи щось на кшталт оди любові, поводяться з продуктами, делікатно, шанобливо і захоплено. Як вони погладжують продукти, насолоджуються їх ароматом, цілують і, ледь не плачучи від щастя, вигукують: «Боже, як же це смачно!»

Приготування їжі – це інтимний процес: ти вкладаєш свої емоції, душу, ти вкладаєш самого себе. А за допомогою деталей ви керуєте смаком, як диригент керує оркестром. Наприклад, італійський десерт сабайон: ви заварюєте жовтки з цукром і додаєте вино марсала або просекко. Здавалося б, класика, навіщо щось міняти? Але спробуйте замість десертного вина взяти «Гевюрцтрамінер» – біле сухе вино з квітковим смаком. Все, ваш сабайон перестає бути класичним – він стає прекрасним. Під час приготування пасти вино випаровується, щоб залишилася гуща, яка додасть страві виноградну нотку з легкою кислинкою. Хочете, щоб алкоголь відчувався сильніше, додайте вино в самому кінці. Немає правил - є тільки ваші смакові уподобання і бажання спробувати приготувати по-іншому, змінюючи смак за допомогою деталей.

Деталі - це коли, скуштувавши страву, у вас виривається протяжне «мммм», і ви тягнетеся за черговою порцією задоволення.

Якщо салат має однорідну текстуру, додайте горіхи, щоб вони приємно хрустіли. Спеції, попередньо прогріті в маслі, віддадуть стравам максимум смаку. Спробуйте підсмажити білі гриби разом з копченим беконом – їх лісовий, трохи хвойний смак тільки посилиться. До речі, з печерицями це теж працює. Тільки прошу, ніколи не перетримуйте гриби, згляньтеся над ними, дозвольте їх смаку зберегтися. Розтопіть на сковороді вершкове масло, додайте часник, кілька гілочок розмарину і підсмажте м'ясо – ви отримаєте чудовий смак. Ваш кухонний інвентар – це теж деталь. Наприклад, чавунні сковорідки мають пористу структуру, завдяки чому вони вбирають будь-який запах. Якщо сковороду прожарити 5-10 разів зі спеціями, то страви будуть мати пряний аромат. Нарізання, сезонність продуктів, спеції, термообробка – це все деталі, які ми з вами поступово будемо вчитися використовувати. Адже готова страва повністю складається з деталей. Як цілий шлях складається з маленьких кроків.

Деталі – це коли очі закриваються від задоволення, душа танцює джаз, а по тілу пробігають мурашки.

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X