Прості та смачні. Три салати з запечених овочів

3 вересня 2022, 00:57
NV Преміум
Євген Клопотенко: «Салат з кускусу врятує, коли потрібно швидко приготувати вечерю, або коли гості вже на порозі» (Фото:надано автором)

Євген Клопотенко: «Салат з кускусу врятує, коли потрібно швидко приготувати вечерю, або коли гості вже на порозі» (Фото:надано автором)

Це прекрасний варіант, щоб урізноманітнити звичні страви в осінню пору

Осінь у мене завжди асоціюється не тільки з пирогами, а й смачними і простими салатами з запечених овочів. Наприклад, із буряком, морквою, гарбузом та капустою. Із такого невигадливого набору можна приготувати апетитні страви. І я збираюся це вам довести.

Відео дня

Салат з беконом і гарбузом

Теплий салат з беконом і гарбузом — це прекрасний варіант, щоб урізноманітнити звичні страви в осінню пору. У цьому рецепті салату з беконом я вирішив поєднати любов і користь — нейтральний і солодкуватий гарбуз надає тонкості смаку злегка підсмаженому бекону. Завдяки такому поєднанню салат виходить дуже насиченим. А в кінці посипте його насінням гарбуза — воно розбавить текстуру.

Час приготування 30 хвилин

Порції 2

Інгредієнти:

  • 300 г гарбуза
  • 2 ст. л. рослинної олії
  • 4−5 слайсів бекону
  • 6 томатів чері
  • 10 гілочок базиліка
  • 5−6 гілочок петрушки
  • 1 ст. л. насіння гарбуза
  • до смаку сіль і перець
Салат з беконом і гарбузом (Фото: klopotenko.com)
Салат з беконом і гарбузом / Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Гарбуз наріжте невеликим кубиком в 1 см. Зверніть увагу, що від величини кубика залежить час запікання.

Розподіліть рівномірно гарбуз по формі для запікання. Злегка посоліть і скропіть рослинною олією. Запікайте в духовці за температури 180 градусів протягом 10−15 хвилин. За цей час гарбуз злегка підрум'яниться, але все ще буде залишатися трохи хрумким. Такий варіант мені дуже подобається в салаті.

Слайси бекону підсушіть на сухій пательні. Вони і без того пустять жир, тому олію додавати не потрібно.

Перекладіть слайси бекону на паперовий рушник, щоб прибрати зайвий жир.

Наріжте томати чері уздовж навпіл. Також можна використовувати коктейльні томати.

Зберіть салат у презентаційній тарілці. Готовий гарбуз перекладіть з форми для запікання. Поламайте підрум'янені слайси бекону. Посипте листочками петрушки і базиліка. Злегка посипте салат сіллю і перцем, скропіть рослинною олією.

Салат з кускуса та запеченого солодкого перцю

Кускус — універсальна крупа із зерен пшениці, яка може бути не тільки гарніром, а й інгредієнтом для смачних салатів. Її можна швидко та просто приготувати, бо достатньо лише запарити кип’ятком та почекати кілька хвилин. Я пропоную рецепт смачного овочевого салату на основі кускуса з солодким перцем, курагою, оливками, томатами чері та фундуком. Інгредієнтів багато, але повірте, кожен впливає на смак та надає страві різноманіття текстур. Цей салат врятує, коли потрібно швидко приготувати вечерю, або коли гості вже на порозі.

Час приготування 35 хвилин

Порції 2

Інгредієнти:

  • 100 г кускуса
  • 2 солодких перця
  • 1 жменя кураги (20−25 г)
  • 1 жменя оливок без кісточок (20−25 г)
  • 1 жменя фундуку (20−25 г)
  • 15 томатів чері (чи 7 звичайних)
  • 3−4 ст. л. оливкової олії
  • сік одного лимона
  • сіль та перець до смаку

Покроковий рецепт

У миску всипте 100 г кускуса та залийте 200 мл окропу. Накрийте кришкою чи тарілкою та залиште запарюватися на 10 хвилин. Потім ретельно перемішайте крупу ложкою та всипте в миску, в якій будете робити салат.

Помийте 2 перці, викладіть їх на деко та запечіть в духовці під грилем 20−25 хвилин до появи чорних плям. Перекладіть в зіп-пакет або герметичний харчовий контейнер, нехай таким чином охолоне. Це потрібно для того, аби шкірка добре знімалася. Зніміть її та видаліть насіння. Поріжте кубиком зі стороною 1−1,5 см. Перекладіть в миску з кускусом.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Підготуйте інші інгредієнти салату. Жменю кураги та фундуку посічіть довільними шматками. А 15 томатів чері розріжте навпіл. Якщо у вас звичайні томати, наріжте дольками. Перекладіть усе в миску.

Заправте салат. Влийте 3−4 ст. л. оливкової олії та скропіть соком одного лимона. Можете використати за бажанням нерафіновану соняшникову олію. Доведіть смак сіллю та перцем, ретельно все перемішайте. Залиште на 20 хвилин для об'єднання смаків та ароматів і подавайте до столу.

Ікра із запечених овочів

Ікра з запечених овочів — це смачна закуска, яку швидко й легко готувати. Овочі для ікри насправді можна взяти будь-які. Наприклад, ось таке поєднання: солодкий перець, томати, гриби печериці та кабачок. Ще варіант — баклажани, томати, кабачок і цибуля. Орієнтуйтеся на свої смакові уподобання. Я приготував ікру з кабачка, солодкого перцю, моркви, часнику і цибулі.

Час приготування 50 хвилин

Порції 2

Інгредієнти

  • 1 кабачок
  • 1 морква
  • 1 солодкий перець
  • ½ ріпчастої цибулі
  • 2 зубчики часнику
  • 3−4 ст. л. соняшникової олії
  • ½ лимона
  • сіль і перець до смаку
Ікра із запечених овочів (Фото: klopotenko.com)
Ікра із запечених овочів / Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Візьміть 1 кабачок, 1 моркву та 1 солодкий перець, добре вимийте овочі, висушіть паперовим рушником, а після зробіть кілька проколів дерев’яною шпажкою. Посоліть і полийте соняшниковою олією. Овочі загорніть у фольгу й поставте в духовку запікатися на 40 хвилин при температурі 180 градусів.

Коли овочі приготувалися, дістаньте з духовки і нехай остигають, а потім почистіть від шкурок моркву й солодкий перець.

Моркву, солодкий перець і кабачок наріжте довільними шматками і перекладіть в чашу блендера, додайте 2 зубчики часнику й ½ ріпчастої цибулі. Перебийте всі інгредієнти до стану пюре.

Заправте соняшниковою олією, посоліть і поперчіть до смаку. Подавайте овочеву ікру охолодженою.

Більше рецептів на klopotenko.com

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X