З прованською олією. Як приготувати запечені баклажани з томатами

4 листопада 2022, 20:43
Баклажани (ілюстративне фото) (Фото:SHVETS/Pexels.com)

Баклажани (ілюстративне фото) (Фото:SHVETS/Pexels.com)

Цю страву можна приготувати одразу на кілька днів

Моя бабуся не знала що таке пармезан, ніколи не була в Італії. Оливкову олію вона називала виключно прованською, і половину її слів мені доводилося розуміти на ідіші. Єдина країна, яку вимушено відвідала Розалія Моісеївна — саме так звали мою бабусю, це Болгарія. В Болгарії вона опинилася в 41-му році, де, судячи з усього, і побачила рецепт приготування запечених баклажанів з томатами. Бабуся називала цю страву баклажани по-болгарськи і готувала зазвичай одразу на кілька днів. Рецепт пишу по пам’яті. Свої доповнення в цьому рецепті відмічу окремо.

Відео дня

На 2 великих баклажани біля 1 кг стиглих томатів, голівка часнику, столова ложка цукру, сіль, прованська олія — 200 г. Мої додавання до цього рецепту: 200 г моцарели, 50 г пармезану, листя свіжого базиліку — біля 30 г.

Фактично, це холодна закуска

Бабуся нарізала баклажани круглими шайбами звечора, посипала їх сіллю, накривала рушником та залишала стікати до ранку. Зранку баклажани висушувала тим же рушником, трохи панірувала в борошні та обсмажувала до рум’яної скоринки в прованській олії.

Потім окремо готувала соус. Для цього томати дід чистив від шкірки, він же нарізав їх і пропускав через м’ясорубку, а бабуся прогрівала дрібно нарізаний часник в прованській олії, виливала туди мелені томати і варила все це з сіллю та цукром біля 30 хвилин на маленькому вогні.

Обсмажені охолоджені баклажани бабуся вкладала на невелике деко та заливала кожен шар томатним соусом. Зазвичай виходило три баклажанні шари. Залишки соусу вона виливала зверху і ставила в духовку на 30 хвилин. Потім, коли баклажани повністю остигали, бабуся нарізала страву на шматочки і так подавала до столу. Фактично, це була холодна закуска.

Зараз я готую точнісінько так само, але після кожного шару баклажанів додаю шар моцарели і трохи тертого пармезану. Подаю страву за 30 хвилин після запікання.

надано автором
Фото: надано автором

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X