Максимально смачно. Три осінні страви з грибами

25 вересня 2021, 01:03

Грибову юшку можна готувати у будь-яку пору року, але у сезон свіжих лісових грибів вона особливо смачна

Вечори стають прохолоднішими, а значить, час зігріватись теплою, домашьою їжею. Гарячі страви восени особливо прекрасні, адже майже кожну з них можна прикрасити пікантним смаком та ароматом лісових грибів. Їх можна додавати навіть у борщ!

Відео дня

Поділюсь моїми улюбленими рецептами й розповім, як провести цей грибний сезон максимально смачно.

Борщ осінній з грибами

Кожного сезону можна готувати борщ за різними рецептами. Влітку обожнюю його з порічками та ревенем, без м’яса, щоб можна було їсти і холодним, і гарячим. Восени — це зовсім інша історія. Осінній борщ має зігрівати і шлунок, і серденько. Особливим його роблять ароматні лісові гриби.

Інгредієнти на 20 порцій:

  • 450 г буряка
  • 300 г моркви
  • 250 г цибулі
  • 150 г білої свіжої квасолі або замоченої
  • 200 г капусти
  • 100 г паприки
  • 200 г журавлини
  • 150 г яблучного натурального соку
  • 100 г грибів — лисички або гливи
  • 150 г олії
  • 700 г курки з кістками, наприклад, стегенця
  • 1 стебло селери
  • 50 г коріння селери
  • 4 шт духмяного перцю горошком
  • 2 зубчики часнику
  • 3 л води
  • Сіль, мелений перець за смаком
надано автором
Фото: надано автором

З курки зняти шкіру та відварити бульйон з духмяним перцем, стеблом та коренем селери. Процідити, м’ясо зняти з кісток, порізати та повернути у бульйон, додати квасолю і поставити варити до готовності квасолі, потім додати капусту.

Буряк, та моркву почистити та порізати разом з паприкою на соломку, пасерувати на олії до гарного кольору і зменшення об'єму у два рази. Відкинути на друшляк, щоб прибрати зайву олію.

Цибулю обсмажити до золотавого кольору, додати гриби лисички або гливи і смажити, поки гриби не підрум'яняться. Додати у суміш грибів і цибулі підсмажені буряк та моркву, перетерту крізь сито журавлину та яблучний сік і протушкувати усе разом 10 хвилин, постійно помішуючи.

Додати тушковану суміш овочів та соку до бульйону з квасолею та капустою. Проварити 10 хвилин, потерти або подрібнити ножем часник, додати за смаком сіль та перець. Дати настоятись.

Юшка грибова

Грибову юшку можна готувати у будь-яку пору року, але у сезон свіжих лісових грибів вона особливо смачна та ароматна. Якщо напередодні ще сходити у ліс, і назбирати грибів власноруч — це буде повний спектр задоволень.

Інгредієнти на 12 порцій:

  • 400 г лісових грибів, яких знайдете у лісі або на ринку. Якщо берете сухі — 150 г і попередньо замочіть.
  • 150 г моркви
  • 100 г цибулі
  • 200 г картоплі
  • 100 г пшениці
  • 100 г сметани
  • 40 г борошна
  • 30 г вершкового масла
  • 50 г олії
  • 15 г петрушки
  • 0,5 чайної ложки меленого коріандру
  • 3 гілочки чебрецю
  • 1 зубок часнику
  • 2,5 л води
poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів НВ
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю
надано автором
Фото: надано автором

Пшеницю замочити у воді на ніч.

Моркву та цибулю дрібно нарізати і тушкувати на олії до золотавого кольору. Додати гриби, чебрець та подрібнений часник і протушкувати ще 10 хвилин,

Пшеницю відкинути на сито щоб прибрати залишки води, якою вона була замочена, після чого висипати у засмажку і протушкувати п’ять хвилин.

Готову засмажку з грибами, овочами та пшеницею висипати у воду, додати порізану кубиком картоплю і варити до готовності картоплі та пшениці.

На пательні розтопити масло і змішати з борошном так, щоб не залишилось комочків. У суміш додати пару ложок рідини з супу і ретельно вимішати, потім додати сметану, знову вимішати та ввести суміш у суп, проварити 5 хвилин.

Додати подрібнену петрушку, кориандр, сіль та перець за смаком.

Гриби у гарбузі

Ця страва сподобається фанатам гарбуза, які шукають рецепт хоч чогось з улюбленого овоча, крім усім відомого крем-супу. Виходить не тільки смачна страва, а ще й симпатична подача.

Інгредієнти:

  • Невеличкий гарбузик (приблизно 1,5 кг)
  • 70 г грибів
  • 70 г картоплі
  • 70 г яблук
  • 1 стебло (50 г) селери
  • 50 г цибулі
  • 25 г сиру
  • 1 зубчик часнику
  • 40 г сметани
  • 1 гілочка тім'яна
надано автором
Фото: надано автором

Картоплю відварюємо. Усе ріжемо кубиками. Обсмажуємо цибулю з грибами і селерою. Додаємо картоплю, часник, тім'ян, сіль і перець за смаком. Обсмажуємо до золотавого кольору, знімаємо з вогню і додаємо сметану та очищені й порізані кубиками яблука. Вимішуємо. Закладаємо в гарбуз, посипаємо тертим сиром, закриваємо гарбузовою кришечкою і ставимо у духовку. Печемо 30−35 хвилин при 180 градусах.

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X