Осіння страва. Як приготувати рулети з гарбузом

19 жовтня 2021, 23:03
Андрій Величко: «Якщо є бажання — додайте горіхи та родзинки, з такими доповненнями випічка завжди смачніша» (Фото:NoirChocolate/Depositphotos)

Андрій Величко: «Якщо є бажання — додайте горіхи та родзинки, з такими доповненнями випічка завжди смачніша» (Фото:NoirChocolate/Depositphotos)

Спеції можна додавати на будь-який смак

Коли бабине літо якось непомітно промайнуло, листя на деревах пожовкло і відчутно похолодало, на ринках з’являються десятки сортів гарбуза. Помаранчеві, жовті, червоні, з твердою або цукровою м’якоттю, мускатні або цукрові — на будь-який смак.

Відео дня

Як вибрати гарбуз для готування в такому розмаїтті? Все досить просто і залежить від того, що ви хочете приготувати. Якщо, наприклад, вам потрібно запекти шматочками, для гарніру, щоб не вийшла каша — використовуйте сорт з щільнішою м’якоттю. Наприклад, мускатну — вона за формою нагадує грушу. Ну а якщо ви вирішили приготувати гарбузовий суп або вертути, як я, то сміливо беріть круглий гарбуз з яскраво-оранжевою м’якоттю і жовтою шкіркою, наприклад, сорти цукровий або медовий. Або запитаєте продавця на ринку, який вид або сорт для якої страви хороший.

Ну а далі я опишу простий і дуже доступний рецепт вертути з гарбузом. Страва сезонна, осіння, і ми завжди чекаємо осені, щоб її приготувати.

Інгредієнти:

  • 1 упаковка тіста філо — 400−500 грамів
  • 1 кг медового гарбуза
  • 8 ст. л. цукру
  • 2 ст. л. картопляного крохмалю
  • 100 г вершкового масла
  • 100 г олії
  • горішки, родзинки — за бажанням
  • 1 яйце для змащування вертути під час випікання

Крок 1

Традиційний для рідної Бессарабії рецепт тіста для вертути я описував раніше, але іноді все-таки хочеться приготувати швидку випічку і не морочитися з тістом. А зараз для цього є таке благо, як витяжне тісто філо. Продукт став останніми роками досить поширеним і доступним — продається у відділах заморожених продуктів у звичайних магазинах. Купивши таке тісто, ми можемо тримати його в морозилці, а за потреби дістати, і за 20 хвилин воно буде готове до випічки.

Спеції можна додавати на будь-який смак

Крок 2

Начинка. Тут все ще простіше, ніж з тістом. Гарбуз слід очистити від шкірки і натерти на тертці. Окремо змішати цукор із крохмалем — ми цим цукром будемо посипати начинку безпосередньо перед запіканням. Якщо змішати відразу, то гарбуз пустить сік, а якщо не використовувати крохмаль, то під час випікання начинка полишить нашу вертуту. Якщо є бажання — подрібніть горішки і залийте окропом родзинки — з такими доповненнями випічка завжди смачніша.

Крок 3

Розтопіть трохи вершкового масла, змішайте його з олією (приблизно порівну) і візьміть пензлик. Тепер час збирати наші вертути. Викладаємо на стіл лист тіста, змащуємо його олією (тоненько, пензликом), і накриваємо другим листом, повторюючи операцію з олією. Тепер на один край викладаємо гарбуз і посипаємо сумішшю цукру з крохмалем. Якщо готуєте з горішками і родзинками — додавайте. Загортаємо наш виріб, і викладаємо на деко для запікання. І так повторюємо, поки не закінчаться і тісто, і начинка. Тепер змащуємо готові рулетики олією і трохи посипаємо залишками цукру. Настав час запікати.

Крок 4

Випікаємо при 180 градусах приблизно 30−40 хвилин. Орієнтовно за 15 хв до готовності змащуємо вертути яйцем, тоді вони стануть ще гарнішими і смачнішими.

Смачного! За годину ви приготували смачні сезонні вертути з гарбузом!

Поради шефа:

— Тісто філо можна замінити листковим тістом, тоненько його розкачати.

— Можна збільшити кількість шарів тіста філо до 3−4, а між ними додати трохи цукру — карамель, що вийшла, буде дуже цікава.

— Ну і спеції можна додавати на будь-який смак — від меленого імбиру і кардамону до тим’яну і чебрецю. Але дещицю, адже головний інгредієнт тут, звісно ж, гарбуз.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X