Осіння страва. Як приготувати рулети з гарбузом

Андрій Величко: «Якщо є бажання — додайте горіхи та родзинки, з такими доповненнями випічка завжди смачніша» (Фото:NoirChocolate/Depositphotos)
Спеції можна додавати на будь-який смак
Коли бабине літо якось непомітно промайнуло, листя на деревах пожовкло і відчутно похолодало, на ринках з’являються десятки сортів гарбуза. Помаранчеві, жовті, червоні, з твердою або цукровою м’якоттю, мускатні або цукрові — на будь-який смак.
Як вибрати гарбуз для готування в такому розмаїтті? Все досить просто і залежить від того, що ви хочете приготувати. Якщо, наприклад, вам потрібно запекти шматочками, для гарніру, щоб не вийшла каша — використовуйте сорт з щільнішою м’якоттю. Наприклад, мускатну — вона за формою нагадує грушу. Ну а якщо ви вирішили приготувати гарбузовий суп або вертути, як я, то сміливо беріть круглий гарбуз з яскраво-оранжевою м’якоттю і жовтою шкіркою, наприклад, сорти цукровий або медовий. Або запитаєте продавця на ринку, який вид або сорт для якої страви хороший.
Ну а далі я опишу простий і дуже доступний рецепт вертути з гарбузом. Страва сезонна, осіння, і ми завжди чекаємо осені, щоб її приготувати.
Інгредієнти:
- 1 упаковка тіста філо — 400−500 грамів
- 1 кг медового гарбуза
- 8 ст. л. цукру
- 2 ст. л. картопляного крохмалю
- 100 г вершкового масла
- 100 г олії
- горішки, родзинки — за бажанням
- 1 яйце для змащування вертути під час випікання
Крок 1
Традиційний для рідної Бессарабії рецепт тіста для вертути я описував раніше, але іноді все-таки хочеться приготувати швидку випічку і не морочитися з тістом. А зараз для цього є таке благо, як витяжне тісто філо. Продукт став останніми роками досить поширеним і доступним — продається у відділах заморожених продуктів у звичайних магазинах. Купивши таке тісто, ми можемо тримати його в морозилці, а за потреби дістати, і за 20 хвилин воно буде готове до випічки.
Спеції можна додавати на будь-який смак
Крок 2
Начинка. Тут все ще простіше, ніж з тістом. Гарбуз слід очистити від шкірки і натерти на тертці. Окремо змішати цукор із крохмалем — ми цим цукром будемо посипати начинку безпосередньо перед запіканням. Якщо змішати відразу, то гарбуз пустить сік, а якщо не використовувати крохмаль, то під час випікання начинка полишить нашу вертуту. Якщо є бажання — подрібніть горішки і залийте окропом родзинки — з такими доповненнями випічка завжди смачніша.
Крок 3
Розтопіть трохи вершкового масла, змішайте його з олією (приблизно порівну) і візьміть пензлик. Тепер час збирати наші вертути. Викладаємо на стіл лист тіста, змащуємо його олією (тоненько, пензликом), і накриваємо другим листом, повторюючи операцію з олією. Тепер на один край викладаємо гарбуз і посипаємо сумішшю цукру з крохмалем. Якщо готуєте з горішками і родзинками — додавайте. Загортаємо наш виріб, і викладаємо на деко для запікання. І так повторюємо, поки не закінчаться і тісто, і начинка. Тепер змащуємо готові рулетики олією і трохи посипаємо залишками цукру. Настав час запікати.
Крок 4
Випікаємо при 180 градусах приблизно 30−40 хвилин. Орієнтовно за 15 хв до готовності змащуємо вертути яйцем, тоді вони стануть ще гарнішими і смачнішими.
Смачного! За годину ви приготували смачні сезонні вертути з гарбузом!
Поради шефа:
— Тісто філо можна замінити листковим тістом, тоненько його розкачати.
— Можна збільшити кількість шарів тіста філо до 3−4, а між ними додати трохи цукру — карамель, що вийшла, буде дуже цікава.
— Ну і спеції можна додавати на будь-який смак — від меленого імбиру і кардамону до тим’яну і чебрецю. Але дещицю, адже головний інгредієнт тут, звісно ж, гарбуз.
Текст публікується з дозволу автора
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ
Більше блогів тут
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.