Ароматний і поживний. Як приготувати зелений борщ

Зелений борщ (ілюстративне фото) (Фото:OlgaBombologna/Depositphotos)
Обов’язкові види зелені — це щавель, шпинат, кріп і зелена цибуля, ну а далі — усе, що є в наявності
Напишу рецепт, за яким часто готую. Точніше навіть не рецепт, а інструкцію, адже все залежить від наявності інгредієнтів та зелені.
Перше. Із яким м’ясом готувати зелений борщ? По-перше, можна зовсім без м’яса, але тоді для повноти смаку краще використовувати більше різноманітної зелені. А для поживності іноді додають сметану прямо до борщу в кінці приготування. Але моя рекомендація — зварити досить насичений яловичий бульйон, з м’яса молодого бичка, в ідеалі — з грудинки. Ця частина дасть гарний навар, та й м’ясо відмінно виглядатиме у борщі. Як я вже писав, у Бессарабії часто готують зелений борщ на бульйоні з молодого ягняти, особливо навесні. Ну а ви приготуйте бульйон для зеленого борщу на свій смак.
Головне — класти зелень наприкінці приготування
Друге. Яка зелень? Обов’язкові для мене види зелені — це щавель, шпинат, кріп та зелена цибуля. Ну а далі — що є в наявності. Дуже смачно додавати кропиву, особливо першу молоду. Також листя буряка, лободу, листя часнику або навіть амаранту (дає приємний рожевий відтінок готовому зеленому борщу). Ароматна петрушка, молода селера, любисток, який у Бессарабії називають леуштян — загалом будь-яка зелень на ваш смак. Головне — класти зелень наприкінці приготування борщу. Буквально так — закипіло, і прибрати каструлю з вогню.
Третє. Покроковий процес. Зварили бульйон, процідили. У бульйон закинули картоплю, відварили до напівготовності, потім додали пасеровану цибулю (не засмажену до золотистого кольору, а саме пасеровану до прозорості). Готуємо ще 5 хвилин, поки картопля не стане м’якою. Тепер закидаємо всю зелень що є, нарізану тонкою соломкою, або, як називають французи цю нарізку, «шифонад». У цей момент я додаю до зеленого борщу сік лимона — кислота від щавлю це добре, але цього мало. Лимон стабілізує колір, але й робить картоплю твердішою. Тому і зелень, і лимон додавати слід, коли картопля повністю готова.
Четверте. Які спеції використати? Я вважаю, що чорний перець та лавровий лист — це максимум. Аромат молодої зелені необхідно зберегти і не перебивати спеціями.
П’яте. Яйця. Є два варіанти — або відварити яйця, нарізати кубиком і додавати до готового борщу разом зі сметаною. А є більш простий варіант, і саме так готували зелений борщ в моєму дитинстві — вливаючи збите яйце тонкою цівкою в зелений борщ в самому кінці приготування.
Шосте. Як їсти? Ну, по-перше, борщ повинен настоятися 2−3 години. Саме після цього смак стане повнішим. А по-друге, подавати зі сметаною і з відвареним яйцем, нарізаним, якщо не вливали в борщ як описано в попередньому пункті.
Сьоме. Зелений борщ та крупи. Найчастіше я додаю у зелений борщ рис. Закладаю одразу після картоплі під час приготування. Але часто зустрічаються рецепти зеленого борщу з пшоном або пшеничною та ячною крупою. Як правило, крупи додають для більшої поживності, і головне — не «переборщити» з ними у борщі. Їх має бути зовсім небагато, щоб борщ не став від них густим.
Я описав, як я готую зелений борщ. Якщо знайшли цікаві моменти — використовуйте на здоров’я! Смачного!
Текст опубліковано з дозволу автора
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV

Більше блогів тут