З характерною бессарабською рисою. Як приготувати варення з абрикосів

26 серпня, 23:03
Варення з абрикосів (ілюстративне фото) (Фото:minadezhda/Depositphotos)

Варення з абрикосів (ілюстративне фото) (Фото:minadezhda/Depositphotos)

Цей рецепт набагато простіший, аніж здається на перший погляд

Я більш ніж впевнений, що коли ви спробуєте це варення, ваш світ розділиться на «до» та «після». Вся справа в тому, з якою любов’ю воно приготовлено. Адже додавати горіхи у варення — це наша характерна бессарабська риса. Наприклад, рецепт варення з білої черешні, і рецепт варення з гутулі містять горіхи. І навіть стандартно додають кісточки абрикос, коли варять варення з половинок, отримуючи густий ароматний джем, який так смачно нанести на хліб з вершковим маслом на сніданок. Але те, як горіхи присутні в цьому рецепті варення з абрикос гідно окремого оповідання. Якщо коротко, то кісточки абрикос (а підійдуть для цього варення тільки розжарені домашні абрикоси з солодкою кісточкою) витягуються, очищаються, і тільки потім закладаються назад в абрикоси. Що найцікавіше — абрикоси мають залишитися цілими. І виглядає таке варення на столі просто надзвичайно вишукано — це не джем з м’ятих половинок, це цілі, щільні абрикоси у прозорому густому сиропі. Я впевнений, що цей рецепт своїм корінням йде не на Балкани і Малу Азію, як більшість місцевих традицій, а в Середню Азію, в край кураги, в’яленої хурми і кращих сухофруктів у світі. Але не забуватимемо, що на бессарабських землях колись розташовувалась Буджацька орда, та й кухня гагаузів містить у собі багато східних традицій. Тому історія кухні — це окрема наука, а я докладніше розповім про саме варення. Як його приготувати та якими кухонними секретами користуватися.

Відео дня

Склад

  • 1 кг абрикосів
  • 1 кг цукру
  • 1 склянка води
  • пів лимона

Крок 1

Спочатку про абрикоси. Як уже сказав раніше — потрібні «культурні» сорти. Вся справа в кісточці — у жарделі (дички) вона гірка, тому її кісточка не годиться — зіпсує всю насолоду та аромат варення. Ще важливий нюанс — це зрілість абрикос. Краще використовувати трохи недозрілі плоди. Такі, щоб зберегли свою форму у варенні.

Далі приступимо до приготування. Почнемо з цукрового сиропу — з'єднайте воду з цукром і поставте на повільний вогонь до закіпання. При бажанні можна додати в сироп часточки лимона, з яких попередньо потрібно видавити в цей же сироп сік. Лимон освітлює варення, але робить сироп рідкішим, тому рекомендую не більше половини середнього лимона на 1 кг абрикос.

Крок 2

Витягаємо кісточки з абрикосів. Звучить складно, а робиться вкрай легко. Візьміть в руку абрикос — знайдіть те місце, де плід кріпиться до гілки. Там, де плодоніжка. Так просто натисніть туди довгим тонким предметом. Ви легко видавите кісточку з абрикоси — вона вилізе з іншого боку, причому плід залишиться цілим. Чим користуватися — ручка дерев’яної ложки, або, як у моєму варіанті, китайська бамбукова паличка для їжі. Буквально за хвилину ви легко витягнете всі кісточки.

Крок 3

Підготуємо кісточки. Витягніть їх з дерев’яної коробочки (можна використовувати молоток, але набагато зручніше горіхоколом). Після цього кісточки треба залити окропом, почекати 2−3 хвилини і після цього при натисканні з них легко сходитиме коричнева шкірка. У вас в руках залишаться білі очищені абрикосові кісточки. Якщо все ок з сортом вибраних вами абрикос — то вони не повинні гірчити, а будуть ароматними та злегка терпкими на смак. Якщо ж пощастило не так сильно, то використовуйте мигдаль. Білі очищені кісточки необхідно засунути назад в абрикоси через той же отвір, через який витягували.

Крок 4

Тепер готуємо самі абрикоси. Вони вже нафаршировані своїми кісточками, щоправда очищеними. Тепер завдання зробити так, щоб сироп легко зміг проникнути у м’якоть плода. Для цього використовуємо шпильку або голку, і «наколюємо» абрикоси. Необхідно просто зробити багато неглибоких отворів, пробивши шкуру. Це теж робиться не надто довго — буквально кілька хвилин. Тепер абрикоси підготовлені - нафаршировані очищеними кісточками, шкірка пробита для доступу сиропу, а сам сироп уже закипів. Саме час відправляти абрикоси до сиропу.

Крок 5

Закладаємо абрикоси у цукровий сироп. Важливий нюанс: посуд для приготування цього варення краще вибирати ширший, щоб плоди лягли в один шар і були покриті сиропом. Тоді вони точно всі залишаться цілими та красивими. Абрикоси в сиропі необхідно довести до кипіння та вимкнути вогонь. Тепер настає найлегша частина рецепту, але й найдовша.

https://www.facebook.com/velichkoandrew
Фото: https://www.facebook.com/velichkoandrew

Необхідно 3 рази довести сироп з абрикосами до кипіння і після кожного разу дати йому охолонути і настоятися протягом 12 годин. Після цього ви отримаєте ароматне варення з абрикосів з кісточками. З цілих абрикосів та з кісточками всередині!

Після цього або зберігати до двох тижнів у холодильнику, або можна консервувати — закатати в банки і зберегти на зиму.

Смачного! І не бійтеся експериментувати — цей рецепт набагато простіший, аніж здається на перший погляд.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X