Яскрава закуска. Як приготувати хумус із бататом і бессарабською паприкою

24 листопада, 23:03
Хумус з батату (ілюстративне фото) (Фото:vaaseenaa/Depositphotos)

Хумус з батату (ілюстративне фото) (Фото:vaaseenaa/Depositphotos)

Подавайте з теплим хлібом — саме ним і прийнято їсти хумус

Продовжуючи тему рецептів з нутом, або, як його називають у Бессарабії, наутом, ділюся рецептом хумуса. Але не класичного, а зі смачними доповненнями. З солодким бататом та ароматною бессарабською паприкою. Чому вирішив приготувати таку версію хумуса? По-перше, солодкий батат — сезонний продукт, а ще його вирощують у нас у Бессарабії. По-друге, це просто смачно. У рецепті я розповім, як збалансувати солодкий смак батату. Ну а по-третє, це ще один чудовий рецепт, у якому наша локальна паприка підкреслює смаки і поєднує основні інгредієнти страви.

Відео дня

Що нам знадобиться?

  • Нут — 400 г
  • Кунжутна паста тхіна — 150 г
  • 1 лимон
  • 1 невеликий пучок кінзи
  • Батат — 500 г
  • Хороша олія (оливкова, конопляна, з виноградних кісточок) — 100 г
  • Солодка бессарабська паприка
  • Зіра, мелений коріандр, сіль, перець

Як приготувати?

Крок 1

Традиційно, нут слід на ніч замочити у воді та залишити у холодильнику. Наступного дня відварити до повної готовності, а тоді залишити охолоджуватися у воді.

Крок 2

Батат можна запекти в духовці — тоді його не потрібно чистити, достатньо лише помити і збризнути маслом. Запікати до повної готовності, це близько однієї години при 180℃. Після цього дуже зручно столовою ложкою витягти пюреподібну м’якоть. Другий варіант — батат очистити, нарізати середнім кубиком і відварити до готовності у підсоленій воді.

Крок 3

Використовуючи блендер подрібнюємо нут із бататом. Обов’язково додаємо кунжутну пасту (не шкодуйте її, вона повинна відчуватися), сіль, перець, бессарабську паприку та інші спеції. Додаємо трохи олії та соку лимона. Дуже важливо отримати не надто густу консистенцію, тому додавайте воду, в якій варився нут. Готовий хумус повинен вийти кремоподібним, навіть злегка рідким. І горіховий смак кунжутної пасти, солодкість батату і паприки, кислота лимона, легка гірчинка олії — усі смаки повинні бути відчутні та збалансовані. Тому не бійтеся коригувати, змішувати, додавати. Цей хумус — це яскрава закуска, і смак у нього має бути яскравим.

Коли готово — подавайте до столу. Ідеально — сформуйте за допомогою ложки на тарілці лунку з хумусу. Додайте олії в поглиблення, прикрасьте паприкою та листям кінзи. Добре подавати з теплим хлібом, саме ним і прийнято їсти хумус. Так набагато смачніше, ніж ложкою.

facebook.com/chefvelychko
Фото: facebook.com/chefvelychko

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X