Пряний шедевр та король салатів. Два альтернативні новорічні рецепти
Ці страви легко готуються і нікого не залишать байдужими
У передноворічній метушні часу катастрофічно не вистачає. Згадую дитинство та маму, яка ледве встигала підготуватися до свята, подбати про дітей, прикрасити ялинку та накупити величезну кількість продуктів, щоб у новорічний тиждень не ходити по магазинах. Далі було наймасштабніше — приготування. Деякі страви вона починала робити за добу-дві до урочистостей. 31 грудня зранку стартувала нарізка салатів, потім запікання буженини і в останню чергу гаряче, щоб з кухні відразу на стіл. Згадується все це з теплом та вдячністю. І тільки з віком я зрозумів, скільки сил, часу та енергії вимагає подібний процес, через який для мами свято вже не було святом.
Я давно відійшов від звичних пострадянських страв на новорічному чи різдвяному столі, від багатошарових майонезних салатів, холодця та заливного. Сьогодні більше уваги хочеться приділити сім'ї, а не стоянню біля плити. Звичайно, найпростіше замовити з ресторанів і взагалі не готувати. Але тоді втрачається цінність святкового столу. І тому пропоную золоту середину – смачні та оригінальні страви, які легко готуються, але при цьому здивують та порадують ваших домашніх та гостей.
Запечена качка з медовими яблуками
Цей рецепт має лише одну складність — попереднє маринування м'яса з овочами. Далі, дотримуючись рецепту, ви просто поміщаєте все в духовку і за деякий час дістаєте з неї ароматний, пряний і ситний шедевр.
Для приготування 4 порцій необхідно:
- Тушка качки — 1 шт.
- Цибуля ріпчаста — 300 г
- Морква — 300 г
- Соус устричний — 180 мл
- Соус хойсин — 180 мл
- Яблука — 200 г
- Мед — 40 г
- Сіль, перець — за смаком
Приготування
Беремо тушку качки (на фото — половина тушки) і зачищаємо від зайвого жиру та шкіри. Змащуємо устричним соусом, солимо, перчимо. Овочі (цибулю й моркву) нарізаємо у зручний для вас спосіб. Беремо рукав для запікання, кладемо туди овочі, качку, додаємо трохи води та маринуємо добу. А потім відправляємо в духовку і запікаємо за температури 120-140 градусів, поки м'ясо не стане м'яким.
Після цього дістаємо качку з духовки, змащуємо соусом хойсин, додаємо нарізані дольками яблука, мед і, повернувши в духовку, доводимо до готовності. Наприкінці відкриваємо рукав і так запікаємо хвилин 10 до утворення рум'яної скоринки.

Буррата з чотирма видами помідорів, спаржею на грилі та оливками каламата на соусі песто
Давайте забудемо про стандартну овочеву нарізку або набридлий грецький. На сцені — король сирно-овочевих салатів. З його приготуванням впорається навіть підліток, а з огляду на різноманітність компонентів для вегетаріанців ця страва цілком може стати головною на святковому столі. При цьому такий салат досить ситний та дуже смачний.
Для приготування 2-3 порцій необхідно:
- Буррата — 500 г
- Спаржа — 50 г
- Томат рожевий — 150 г
- Томат черрі — 50 г
- Томат жовтий — 150 г
- Томат чорний — 150 г
- Оливки Каламата — 30 г
- Маслини — 30 г
- Соус песто — 50 г
- Сухарі з чіабатти — 50 г
- Крем бальзамік — 20 мл
- Свіжий базилік — 15 г
- Оливкова олія — 30 г
- Сіль за смаком
Соус песто ви можете купити практично в будь-якому магазині, але якщо у вас є трохи часу, рекомендую приготувати його вдома. Цей соус можна використовувати не тільки як заправку для салату, але й у вигляді приправи до рибних та м'ясних страв.
Для соусу вам знадобляться:

- Листя базиліка — 300 г
- Кедрові горіхи — 100 г
- Оливкова олія — 150 мл
- Сир пармезан — за смаком
Готуємо песто. Базилік (листочки без живців), кедрові горішки і пармезан перебиваємо в блендері до однорідної консистенції, тонким струменем додаючи оливкову олію.
Готуємо салат. Беремо чотири види томатів: рожеві, жовті, чорні та чері. Нарізаємо у зручний спосіб та викладаємо на подушку із соусу песто. Спаржу відварюємо протягом 1 хвилини в окропі, потім обсмажуємо на олії, солимо, нарізаємо і кладемо до томатів. Додаємо до салату оливки Каламата, маслини, сухарі з чіабатти, заправляємо оливковою олією, кремом бальзамік, солимо за смаком. Прикрашаємо листям базиліка і викладаємо на салат цілий мішечок буррат. За смаком та бажанням можете додати зверху ще трохи песто.
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ
Більше блогів тут