Пряний шедевр та король салатів. Два альтернативні новорічні рецепти

21 грудня 2021, 23:03

Ці страви легко готуються і нікого не залишать байдужими

У передноворічній метушні часу катастрофічно не вистачає. Згадую дитинство та маму, яка ледве встигала підготуватися до свята, подбати про дітей, прикрасити ялинку та накупити величезну кількість продуктів, щоб у новорічний тиждень не ходити по магазинах. Далі було наймасштабніше — приготування. Деякі страви вона починала робити за добу-дві до урочистостей. 31 грудня зранку стартувала нарізка салатів, потім запікання буженини і в останню чергу гаряче, щоб з кухні відразу на стіл. Згадується все це з теплом та вдячністю. І тільки з віком я зрозумів, скільки сил, часу та енергії вимагає подібний процес, через який для мами свято вже не було святом.

Відео дня

Я давно відійшов від звичних пострадянських страв на новорічному чи різдвяному столі, від багатошарових майонезних салатів, холодця та заливного. Сьогодні більше уваги хочеться приділити сім'ї, а не стоянню біля плити. Звичайно, найпростіше замовити з ресторанів і взагалі не готувати. Але тоді втрачається цінність святкового столу. І тому пропоную золоту середину – смачні та оригінальні страви, які легко готуються, але при цьому здивують та порадують ваших домашніх та гостей.

Запечена качка з медовими яблуками

Цей рецепт має лише одну складність — попереднє маринування м'яса з овочами. Далі, дотримуючись рецепту, ви просто поміщаєте все в духовку і за деякий час дістаєте з неї ароматний, пряний і ситний шедевр.

Для приготування 4 порцій необхідно:

  • Тушка качки — 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста — 300 г
  • Морква — 300 г
  • Соус устричний — 180 мл
  • Соус хойсин — 180 мл
  • Яблука — 200 г
  • Мед — 40 г
  • Сіль, перець — за смаком

Приготування

Беремо тушку качки а фото — половина тушки) і зачищаємо від зайвого жиру та шкіри. Змащуємо устричним соусом, солимо, перчимо. Овочі (цибулю й моркву) нарізаємо у зручний для вас спосіб. Беремо рукав для запікання, кладемо туди овочі, качку, додаємо трохи води та маринуємо добу. А потім відправляємо в духовку і запікаємо за температури 120-140 градусів, поки м'ясо не стане м'яким.

Після цього дістаємо качку з духовки, змащуємо соусом хойсин, додаємо нарізані дольками яблука, мед і, повернувши в духовку, доводимо до готовності. Наприкінці відкриваємо рукав і так запікаємо хвилин 10 до утворення рум'яної скоринки.

Запечена качка з яблуками (Фото: надано автором)
Запечена качка з яблуками / Фото: надано автором

Буррата з чотирма видами помідорів, спаржею на грилі та оливками каламата на соусі песто

Давайте забудемо про стандартну овочеву нарізку або набридлий грецький. На сцені — король сирно-овочевих салатів. З його приготуванням впорається навіть підліток, а з огляду на різноманітність компонентів для вегетаріанців ця страва цілком може стати головною на святковому столі. При цьому такий салат досить ситний та дуже смачний.

Для приготування 2-3 порцій необхідно:

  • Буррата — 500 г
  • Спаржа — 50 г
  • Томат рожевий — 150 г
  • Томат черрі — 50 г
  • Томат жовтий — 150 г
  • Томат чорний — 150 г
  • Оливки Каламата — 30 г
  • Маслини — 30 г
  • Соус песто — 50 г
  • Сухарі з чіабатти — 50 г
  • Крем бальзамік — 20 мл
  • Свіжий базилік — 15 г
  • Оливкова олія — 30 г
  • Сіль за смаком

Соус песто ви можете купити практично в будь-якому магазині, але якщо у вас є трохи часу, рекомендую приготувати його вдома. Цей соус можна використовувати не тільки як заправку для салату, але й у вигляді приправи до рибних та м'ясних страв.

Для соусу вам знадобляться:

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю
  • Листя базиліка — 300 г
  • Кедрові горіхи — 100 г
  • Оливкова олія — 150 мл
  • Сир пармезан — за смаком

Готуємо песто. Базилік источки без живців), кедрові горішки і пармезан перебиваємо в блендері до однорідної консистенції, тонким струменем додаючи оливкову олію.

Готуємо салат. Беремо чотири види томатів: рожеві, жовті, чорні та чері. Нарізаємо у зручний спосіб та викладаємо на подушку із соусу песто. Спаржу відварюємо протягом 1 хвилини в окропі, потім обсмажуємо на олії, солимо, нарізаємо і кладемо до томатів. Додаємо до салату оливки Каламата, маслини, сухарі з чіабатти, заправляємо оливковою олією, кремом бальзамік, солимо за смаком. Прикрашаємо листям базиліка і викладаємо на салат цілий мішечок буррат. За смаком та бажанням можете додати зверху ще трохи песто.

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X