Побалуйте себе. Як вибирати й готувати лисички

8 серпня, 23:13
Лисички (ілюстративне фото) (Фото:alleksana/Pexels)

Лисички (ілюстративне фото) (Фото:alleksana/Pexels)

Особливий спосіб відварювання дозволить отримати щільні лисички без зайвої гіркоти, але з характерним смаком

Так, задоволення не з дешевих, але один раз, у сезон, точно можна побалувати себе.

Спочатку декілька порад щодо того, як готувати та зберігати ці гриби. Якщо ви їх купуєте, то бажано робити це вранці. Поки на прилавках або у продавця у кошиках вони не висохли. Зверніть увагу на свіжість. Якщо гриби легкі, порожні або червиві, купувати їх, звичайно ж не слід.

Відео дня

Про зберігання: накрийте рушником і тримайте у прохолодному місці або в холодильнику. Ніяких пластикових плівок та кришок — гриби повинні дихати. І ще важливий момент із підготовки до приготування. Постарайтеся не мити, інакше вони миттєво вберуть воду. А якщо помили — відразу готуйте.

І якщо вирішили заготувати на зиму, то рекомендую заморозити. Тут два варіанти: або ж почистити за допомогою щітки (так, це довго, але це кращий варіант), або ж помити, просушити і потім заморозити. Взимку можна дістати з морозилки та посмажити з картопелькою та молодою цибулею з підвіконня.

А тепер — рецепт страви з лисичками. Поки сезон — потрібно встигнути приготувати.

Салат з лисичками та куркою

Для цього рецепту гриби перед приготуванням необхідно проварити 3−5 хвилин у окропі і після цього перекласти в холодну воду (різко охолодити). Для цього закип’ятіть у каструлі воду, додайте в неї розрізану на 4 частини цибулину, кілька лаврових листків, сіль, духмяний перець та будь-які трави до смаку (чебрець, стеблі петрушки). Дуже важливо зробити воду трохи кислою — додати або винного оцту, або фруктового оцту, або сухого білого вина. Саме коротке відварювання в кисло-солоній ароматній воді дозволить отримати щільні лисички без зайвої гіркоти, але з характерним смаком.

Отже, салат.

Готуємо з курячою грудкою та листям салату. Для 4 порцій нам знадобиться:

  • 1 куряча грудка (230−280 г)
  • 200−250 г проварених лисичок
  • салатне листя — латук, римський салат, рукола, дубок, лола-росо, що завгодно
  • 150−200 г помідорів чері
  • 60 г твердого витриманого сиру
  • 4 щіпки горіхів — волоських, кедрових, фундука, тощо

Соус для салату:

  • 5−6 ст. л. оливкової або соняшникової олії, або олії виноградних кісточок
  • 2 ст. л. вустерського соусу
  • 1 ст. л. соєвого соусу
  • 1 ч. л. зернової гірчиці
  • ½ ч. л. соку лимона
  • 1 ч. л. меду
  • Сіль, чорний перець за смаком

Крок 1

Як відварити куряче філе?

Багато хто не любить куряче філе через те, що воно сухе. Але є спосіб відварити, коли філе буде соковитим. Залийте грудку (без шкіри) холодною водою, додайте сіль, улюблені спеції та на середньому вогні доведіть до кипіння. Як закипить — одразу вимикайте вогонь і залишайте м’ясо у воді до повного остигання. Куряча грудинка, відварена таким чином, виходить досить соковитою та смачною. Звичайно, якщо у вас великі бройлери вагою по 500 г, то розрізайте на дві частини.

Коли м’ясо охолоне — наріжте його тонкими слайсами завтовшки 1−2 мм і замаринуйте у соусі для салату. Моя порада — відваріть трохи більше м’яса, і ви зможете використовувати його для сендвічів та будь-яких гарячих бутербродів.

Крок 2

Соус для салату. Змішайте всі інгредієнти у мисці до однорідної маси. Можна використовувати вінчик. Смак готового соусу має бути збалансованим, але в кисло-солоний бік.

Крок 3

Окремо заправте кількома ложками цього соусу лисички і залиште на 20−30 хвилин. За цей час підготуйте салатне листя.

Крок 4

Як підготувати салатне листя? Рекомендую залити його холодною водою і добре промити від піску або землі, помінявши воду кілька разів. Після цього залишити в чистій холодній воді на деякий час. Салат набере води і стане хрумкішим, а це головне. Після цього можна трохи просушити на рушнику і порвати листя руками або порізати ножем.

Крок 5

Збираємо салат. У нас під рукою нарізане замариноване м’ясо та гриби. А також підготовлене листя салату та соус.

Все просто: заправляємо салатне листя соусом і викладаємо в глибоку тарілку або миску, в якій подасте на стіл. На листя укладаємо куряче філе, мариновані лисички та помідори чері, розрізані навпіл або на 4 частини. Посипаємо салат горішками та слайсами твердого витриманого сиру.

Поєднання лисичок, витриманого сиру та кислуватого соусу з хрумким листям салату перевірено! Смачного!

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X