Те, що потрібно для щастя. Як приготувати яблучний тарт татен на рубленому тісті

Яблучний тарт татен (Фото:Instagram — anna_komisarova)
Це тісто також іноді називають швидким листковим
Моя бабуся завжди в цю пору випікала яблучні пироги. Їхній аромат з духовки я, напевно, ніколи не забуду. Як мало тоді було потрібно для щастя! А зараз я у бабусі крутий шеф, тому будемо готувати тарт татен.
Інгредієнти на форму 28 см:
- 1300−1400 г яблук — я брав сорт Муцу
- 190 г цукру
- 60 г вершкового масла
Для тіста:
- 210 г борошна
- 140 г вершкового масла
- 60 г крижаної води
- сік лимона (лимонна кислота)
- сіль
Готуємо. Починаємо з тіста. Ви будете здивовані як воно схоже на листкове! Усі інгредієнти мають бути холодними, а вершкове масло — 82,5%. Краще робити прямо на столі.
У борошно натираю на великий тертці вершкове масло (думаю, так зручніше), або ножем ріжу масло на пластинки. Роблю це швидко, щоб суміш не нагрівалась і масло не розм’якшувалось. Коли всі шматочки стали схожі на пластинки у борошні, починаю збирати тісто у купу, а в середину ллю підкислену лимоном воду і додаю сіль. Обережно перемішую усе і просто зліплюю разом.
Це тісто іноді називають швидке листкове — ті шматочки масла, що залишились, дадуть тісту розшарування. Тісто загортаю у плівку і ставлю у холодильник.
Тепер начинка. Яблука чищу, нарізаю на чотири частини «дольками». На пательню висипаю цукор, вмикаю вогонь і чекаю, поки цукор почне плавитись. Потім повільно перемішую лопаткою, щоб утворилась досить таки красива карамель. Стежте за кольором: він має бути насиченим, як чай, але не перепаліть цукор.
Коли отримую добрий колір, відставляю пательню, додаю шматок вершкового масла, топлю його і прямо у цю пательню починаю складати дольки яблук — на бочок, одну біля одної. Частину яблук, що не влізла, ріжу дрібніше і повністю наповнюю пательню.
Дістаю тісто з холоду і починаю розкачувати, складаючи його просто пополам, як листкове, рази три-чотири — останній раз роблю коло, на 1−1,5 см більше за форму для випікання, і кладу його на яблука. Трохи загортаю краї по бортиках і ставлю у духовку, розігріту до температури 175−180 ℃, приблизно на 30−35 хвилин. Дістаю тарт, даю постояти 10 хвилин, перевертаю прямо на тарілку і подаю гарячим. З морозивом буде неймовірно смакувати!
Текст публікується з дозволу автора
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ
Більше блогів тут