Делікатес, який люблять в Італії. Як приготувати вітелло тонато

Стефано Антоніоллі: «Я виріс на півночі Італії, і до свят у моїй сім'ї готували соковиту телятину під кремовим соусом» (Фото:надано автором)
Найважливіше в цій страві — вибрати хорошу вирізку і дати їй вдосталь промаринуватися
Найніжніша телятина, яка тане в роті, оповита рибним крем-соусом — делікатес, який вже понад 150 років люблять в Італії. Страва народилася Півночі, в П'ємонті, біля підніжжя мальовничих Альп. Ця місцевість здавна славилася чудовими пасовищами, тому м’яса тут завжди було вдосталь, чого не скажеш про рибу — її привозили з інших регіонів, тому тунець та анчоуси нечасто опинялися на столах у п'ємонтців та асоціювалися зі святом.
Вітелло тоннато дослівно перекладається як «тунцова телятина». Ця страва народилася в селянських поселеннях, де дари моря міг собі дозволити далеко не кожен, і тому з них воліли готувати соус, що чудово відтіняє смак телятини. Також нерідко згадується і ще один нюанс: за часів, коли сіль вважалася цінним товаром, для підсолювання страв часто застосовувалися анчоуси. Добре просолена дрібна риба могла зберігатися довго і коштувала значно дешевше, ніж «біле золото», тому мешканці північних регіонів використовували її замість приправи.
Я виріс на півночі Італії і чудово пам’ятаю, як у моїй сім'ї готували до свят соковиту телятину під кремовим соусом, приправлену каперсами. Незважаючи на те, що тепер ні тунець, ні анчоуси не вважаються важкодоступним делікатесом, як і раніше, важливо дотримуватися балансу — на тарілці має бути щедро розкладене м’ясо, приправлене кількома ложками соусу. Найважливіше в цій страві — вибрати хорошу вирізку і дати їй достатньо промаринуватися, не дарма цю страву також називають «телятина, що відпочила». Пропоную вам опанувати закуску, яку ви та ваші гості довго не зможуть забути!
Соус
- Тунець у власному соку — 100 г
- Майонез — 70 г
- Вино біле сухе — 15 мл
- Анчоус — 5 г
Перебити всі інгредієнти у блендері та залишити в холодильнику.
Маринована теляча вирізка
- Вирізка — 1 кг
- Сіль
- Перець
- Гірчиця солодка
- Оливкова олія
Напередодні почистити вирізку і замаринувати в солі, перці та гірчиці. Залишити у холодильнику на всю ніч. Наступного ранку обсмажити на оливковій олії у великому сотейнику з двох боків, а потім запікати в духовці хвилин 20 при 170 градусах. Дістати з духовки, дати охолонути і поставити в холодильник на 3−4 години. Усередині м’ясо має залишитися трохи рожевим, тоді воно буде м’яким і соковитим.
Вітелло тунато
Вирізку, яка достатньо часу відпочила в холодильнику, нарізати тонкими слайсами. Перед подачею змастити нижній шар соусом. Викласти тонко нарізане м’ясо на тарілку, залишаючи в центрі вільний простір. Заповнити цей простір соусом. Декорувати каперсами, вареними перепелиними яйцями та філе анчоуса. Подавати холодним.
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ
Більше блогів тут
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.