Делікатес, який люблять в Італії. Як приготувати вітелло тонато

17 січня, 23:03
Стефано Антоніоллі: «Я виріс на півночі Італії, і до свят у моїй сім'ї готували соковиту телятину під кремовим соусом» (Фото:надано автором)

Стефано Антоніоллі: «Я виріс на півночі Італії, і до свят у моїй сім'ї готували соковиту телятину під кремовим соусом» (Фото:надано автором)

Найважливіше в цій страві — вибрати хорошу вирізку і дати їй вдосталь промаринуватися

Найніжніша телятина, яка тане в роті, оповита рибним крем-соусом — делікатес, який вже понад 150 років люблять в Італії. Страва народилася Півночі, в П'ємонті, біля підніжжя мальовничих Альп. Ця місцевість здавна славилася чудовими пасовищами, тому м’яса тут завжди було вдосталь, чого не скажеш про рибу — її привозили з інших регіонів, тому тунець та анчоуси нечасто опинялися на столах у п'ємонтців та асоціювалися зі святом.

Відео дня

Вітелло тоннато дослівно перекладається як «тунцова телятина». Ця страва народилася в селянських поселеннях, де дари моря міг собі дозволити далеко не кожен, і тому з них воліли готувати соус, що чудово відтіняє смак телятини. Також нерідко згадується і ще один нюанс: за часів, коли сіль вважалася цінним товаром, для підсолювання страв часто застосовувалися анчоуси. Добре просолена дрібна риба могла зберігатися довго і коштувала значно дешевше, ніж «біле золото», тому мешканці північних регіонів використовували її замість приправи.

Я виріс на півночі Італії і чудово пам’ятаю, як у моїй сім'ї готували до свят соковиту телятину під кремовим соусом, приправлену каперсами. Незважаючи на те, що тепер ні тунець, ні анчоуси не вважаються важкодоступним делікатесом, як і раніше, важливо дотримуватися балансу — на тарілці має бути щедро розкладене м’ясо, приправлене кількома ложками соусу. Найважливіше в цій страві — вибрати хорошу вирізку і дати їй достатньо промаринуватися, не дарма цю страву також називають «телятина, що відпочила». Пропоную вам опанувати закуску, яку ви та ваші гості довго не зможуть забути!

Соус

  • Тунець у власному соку — 100 г
  • Майонез — 70 г
  • Вино біле сухе — 15 мл
  • Анчоус — 5 г

Перебити всі інгредієнти у блендері та залишити в холодильнику.

Маринована теляча вирізка

  • Вирізка — 1 кг
  • Сіль
  • Перець
  • Гірчиця солодка
  • Оливкова олія

Напередодні почистити вирізку і замаринувати в солі, перці та гірчиці. Залишити у холодильнику на всю ніч. Наступного ранку обсмажити на оливковій олії у великому сотейнику з двох боків, а потім запікати в духовці хвилин 20 при 170 градусах. Дістати з духовки, дати охолонути і поставити в холодильник на 3−4 години. Усередині м’ясо має залишитися трохи рожевим, тоді воно буде м’яким і соковитим.

Вітелло тунато

Вирізку, яка достатньо часу відпочила в холодильнику, нарізати тонкими слайсами. Перед подачею змастити нижній шар соусом. Викласти тонко нарізане м’ясо на тарілку, залишаючи в центрі вільний простір. Заповнити цей простір соусом. Декорувати каперсами, вареними перепелиними яйцями та філе анчоуса. Подавати холодним.

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X