Надзвичайно смачні. Три літні пироги з ягодами

15 липня, 22:22
Пиріг з чорницею (Фото:надано автором)

Пиріг з чорницею (Фото:надано автором)

Невеличка кислинка свіжої чорниці ідеально поєднується із ніжністю сметанної заливки

Випічка подобається мені тим, що вона актуальна цілий рік. Взимку завжди хочеться зігрітися філіжанкою кави або чаю із смачними пиріжками чи булочкою, або спекти смачний торт на честь якоїсь урочистої події, не забуваємо і про святкову випічку. А влітку над всім панують сезонні ягоди та фрукти. І гріх не скористатися цим подарунком природи.

Відео дня

Пісочний пиріг з чорницею та сметанною заливкою

Сьогодні я вирішив розповісти вам, як приготувати надзвичайно смачний чорничний пай зі сметанною заливкою. Для основи пирога з чорницею я обрав пісочне тісто, бо вважаю, що воно пасуватиме сюди якнайкраще. А заливку зроблю на основі сметани, збитої із яйцями та цукром. Смак буде надзвичайно ніжним. І, звісно, додамо свіжу чорницю, її невеличка кислинка ідеально поєднується із ніжністю сметанної заливки. Чорницю не обов’язково брати саме свіжу, пиріг добре смакуватиме і з замороженими ягодами. Потрібно лише розморозити їх та прибрати зайву вологу. Як бачите, приготувати чорничний пиріг зі сметанною заливкою напрочуд легко, а його неперевершений смак буде до вподоби всім вашим близьким.

Час приготування — 1 година 45 хвилин

Порції — 6

Інгредієнти

  • Для пісочної основи:
  • 150 г розм’якшеного вершкового масла
  • 2 ст. л. цукру
  • 1 яйце
  • 300 г пшеничного борошна (+ для розкочування тіста)
  • 1 ч. л. розпушувача
  • 1 дрібка солі

Для начинки та заливки:

  • 400 г чорниці (свіжої або замороженої)
  • 350 г сметани
  • 3 ст. л. цукру
  • 2 яйця
Пісочний пиріг з чорницею та сметанною заливкою (Фото: klopotenko.com)
Пісочний пиріг з чорницею та сметанною заливкою / Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Для тіста змішайте у мисці 300 г пшеничного борошна, 1 яйце, 1 ч. л. розпушувача та 2 ст. л. цукру. Додайте 1 дрібку солі та 150 г розм’якшеного вершкового масла. Замішайте круте тісто, оберніть харчовою плівкою і покладіть в холодильник на 30 хвилин.

Для начинки викладіть у миску 350 г сметани, саме вона буде основою заливки. Додайте до сметани 3 ст. л. цукру та 10 г ванільного цукру. Вбийте 2 яйця та добре перемішайте віничком до однорідної консистенції.

Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів. Дошку або робочу поверхню присипте борошном, викладіть тісто та розкачайте у пласт завтовшки 5 мм.

Викладіть тісто в керамічну форму та трохи притисніть руками. Обережно підріжте краї тіста ножем.

Добре помийте 400 г чорниці та викладіть на тісто. Зверху залийте ягоди сметанною заливкою.

Поставте пиріг в духовку на 1 годину за температури 180 градусів.

Вівсяний пиріг з ягодами

Пиріг на основі вівсяних пластівців — дуже проста, але смачна випічка, в приготуванні якої я не використовував пшеничне борошно. Готується такий пиріг максимально швидко і дуже легко, тому можна готувати його разом із дітьми. Додавайте хрусткі горіхи, ягоди на ваш розсуд і просто насолоджуйтеся неймовірним смаком!

Час приготування — 1 година 5 хвилин

Порції — 4

Інгредієнти

  • 420 мл молока
  • 2 яйця
  • 100 г меду
  • 50 г вершкового масла (або олії, плюс для змащування форми)
  • 1 банан
  • 250 г вівсяних пластівців
  • 1 ч. л. розпушувача
  • 1 ч. л. кориці меленої
  • 1 ч. л. ванільного цукру
  • 150−200 г ягід (асорті)
  • 100 г волоських горіхів
  • 1 дрібка солі
Вівсяний пиріг з ягодами (Фото: klopotenko.com)
Вівсяний пиріг з ягодами / Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

У мисочку висипте 250 г вівсяних пластівців і додайте до них 50 г м’якого вершкового масла і 100 г меду. Потім додайте 1 ч. л. розпушувача і 2 яйця, по 1 ч. л. кориці та ванільного цукру, дрібку солі.

Банан (1 шт.) розімніть виделкою в пюре і потім додайте до загальної маси.

Порубайте ножем або розімніть долонями 100 г волоських горіхів до бажаного розміру. Додайте до тіста і перемішайте.

Додайте до загальної маси 420 мл молока і добре перемішайте.

Половину ягід додайте в тісто і акуратно перемішайте, щоб не пошкодити їх цілісність. Залиште масу на 20 хвилин.

Форму для випікання рясно змастіть вершковим маслом або олією, можна спочатку вистелити пергаментом. Акуратно розподіліть тісто формою і додайте другу половину ягідного міксу. Злегка втисніть ягоди у тісто, щоб вони не пригорали під час випікання.

Поставте у духовку з температурою 180 градусів на 35−40 хвилин. Готовність пирога визначайте дерев’яною шпажкою.

Готовий остиглий пиріг при подачі за бажанням посипте цукровою пудрою і подавайте з медом або згущеним молоком.

Тертий пиріг з чорною смородиною

Тертий пиріг — це одна з небагатьох страв, які готувала моя мама в дитинстві. Пам’ятаю неймовірний аромат, який виходив з духовки, і те, як я не міг дочекатися моменту, коли пиріг буде готовий. Ще гарячим хапав, обпікаючи пальці рук, і насолоджувався божественним смаком. Звичайно, я вніс у мамин рецепт свої корективи і вирішив сам приготувати начинку для пирога. Мені здається, що ці невеликі зміни його зовсім не зіпсували, а зробили смак ще більш насиченим і яскравим.

Час приготування — 1 година 15 хвилин

Порції — 6

Інгредієнти

Для тіста:

  • 420 г пшеничного борошна
  • 200 г вершкового масла
  • 250 г цукру
  • 10 г ванільного цукру
  • 2 яйця
  • 10 г розпушувача
  • дрібка солі

Для начинки:

  • 400 г чорної смородини
  • 200 г цукру
  • 5 гілочок фіолетового базиліку
Тертий пиріг з чорною смородиною (Фото: klopotenko.com)
Тертий пиріг з чорною смородиною / Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Приготуйте начинку. Для цього з'єднаєте у сотейнику чорну смородину (400 г) або будь-які інші ягоди з цукром (200 г). Поставте на сильний вогонь на 2−3 хвилини, щоб сік почав виділятися і цукор почав розчинятись. Не забувайте при цьому постійно помішувати ягоди, щоб вони не підгоріли. Тепер зменшить вогонь трохи нижче середнього і уварюйте масу протягом 15−20 хвилин. Як я перевіряю готовність варення? Перед тим, як його варити, беру тарілку і відправляю її в морозилку охолодитися. Для перевірки варення на готовність капаю варення на холодну поверхню тарілки і нахиляю тарілку з боку в бік. Якщо крапля тримає свою форму і не розтікається при цих маніпуляціях, то варення готове і його можна знімати з вогню. Якщо ще розтікається, то потрібно проварити ще якийсь час.

Листя базиліка (5 гілочок) дрібно наріжте і відправте в гаряче варення за декілька хвилин до готовності. Перемішайте. Начинка до пирога готова — можемо замішувати тісто.

Вершкове масло наріжте кубиками і перекладіть в миску. Нехай воно трохи підтане.

У миску з підталим вершковим маслом додайте ванільний цукор, сіль і звичайний цукор. За допомогою вінчика збийте масу до повного об'єднання і пишності. Можете для цього використовувати автоматичний міксер, ну а мені ліньки мити посуд, тому намагаюся обходитися мінімальною кількістю гаджетів. Вийде не гірше!

Введіть яйця по одному і продовжуйте збивати до однорідності. Тепер прийшов час для борошна і розпушувача. Замісіть м’яке і пластичне тісто. Намагайтеся місити його мінімально, пісочне тісто не любить перегріву від тепла рук.

Тепер відокремте від загальної маси 1/3 тіста, це буде основа для пирога. Насправді існує два варіанти приготування тертого пирога. Можна використовувати меншу частину в якості основи, а решту 2/3 тіста натерти зверху. Тоді пиріг буде більш пишним. Якщо ж ви хочете зробити пиріг більш тонким і хрустким, то розкачайте 2/3 тіста, а решту меншу частину відправте у морозилку, а потім натріть на тертці. Смак від цього особливо не зміниться.

Оберніть більшу частину тіста харчовою плівкою і приберіть в морозильну камеру на 30 хвилин. Нехай тісто трохи охолоне і підмерзне, так його буде зручніше натирати на тертці. Меньшу частину тіста також оберніть харчовою плівкою і приберіть в холодильник, щоб воно відпочило, теж на 30 хвилин. Після цього воно стане ще більш пластичним і його буде зручно розкачувати.

Дістаньте меншу частину тіста з холодильника і розкачайте між двома листами пергаменту в пласт товщиною 3−4 мм. Перенесіть його прямо з нижнім пергаментом на деко і далі формуйте пиріг вже в ньому.

Змастіть основу пирога вже остиглим варенням. Дістаньте другу частину тіста з морозилки і натріть його поверх варення на крупній тертці, рівномірно розподіляючи по всій поверхні основи.

Поставте в духовку з температурою 180 градусів на 25−30 хвилин. Пиріг повинен добре підрум'янитися. Готовому пирогу дайте трохи охолонути і наріжте порційними шматочками.

Більше рецептів на klopotenko.com

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X