Прекрасний час. Що приготувати в перші дні літа

1 червня 2021, 00:17

Не варто додавати в червневий борщ ні м’яса, ні помідорів — ця страва добра з молодих овочів

Початок червня — прекрасна пора. Уже тепло, але ще не душно.

На ринках уже з’являються місцеві помідори, але молода дрібна картопелька все так само молода. На Привоз уже заїхала «берегова» сардель, тюлечка, але все ще можна купити дунайку. Загалом, уже і як би літо, але ще трохи весна. І далі я поділюся ідеями, що б такого смачного, цікавого і досить сезонного приготувати.

Відео дня

Перше. Овочі. Зараз вони найкрасивіші — молода морква в пучках із листям, невеликий бурячок із бадиллям, зелений горошок, молода картопелька й місцева капуста, зелена спаржева квасоля. Цей набір уже тягне на чудовий, веганськи-пісний червоний борщ. І не потрібно в нього додавати ні м’яса, ні помідорів, ця страва добра саме з молодих овочів. Ну а якщо борщ був, то готуйте рагу. І не забудьте взяти кіло молодого зеленого горошку й відвести душу. Або посмажте кабачки, подавши їх із молодим часничком. А краще — наріжте тонко молоді кабачки, обсмажте на грилі й заправте соусом із оливкової олії, бальзамічного оцту, м’яти й часнику.

Смак вершкового масла у страві «молода відварна картопля» відіграє чи не головну роль

На сніданок саме час зеленої спаржі, а на обід приготуйте білу. Я обов’язково розповім нюанси приготування білої спаржі, поки не закінчився сезон. Редис уже смажили? Якщо ні — то обов’язково спробуйте. Це повинно вам сподобатися — хороша страва виходить і смачний гарнір.
Друге. Зелень. На ринках повно вже місцевої, ароматної, соковитої. Кінза, петрушка, кріп, селера, любисток, гірчиця і мізуна, фрізе й рукола, кілька видів м’яти і ще з десяток видів ароматних трав — їх можна додавати в салати й супи. Щавель, шпинат, зелена цибулька і листя кропиви йдуть прямо в зелений борщ. А якщо хочеться — крем-суп зі шпинату. Або всілякі салати, заправлені соусом вінегрет або домашньою олією.

До речі, рекомендую приготувати місцеву версію марокканського салату табуле — змішати багато рубаної зелені з відвареним булгуром або кус-кусом і заправити оливковою олією й лимонним соком. Такий салат добрий і сам по собі, і як гарнір до м’яса чи риби.
Так! Риба! З усього розмаїття доступної риби давайте поговоримо за одеську тюлечку. Свіжа сардель, бажано «берегова», яку для вас посиплють сіллю просто на ринку, і поки дійдете додому — отримаєте малосолку. Головне — не ходити занадто довго, рибка дрібна, і їй і години вистачить із головою, щоб просолитися. Таку рибку ідеально чистити найібрутальнішим чином — відірвавши голову й видаливши одним рухом усі нутрощі. Ножицями, як хамсу, тюлечку краще не чистити, адже в ній найсмачніша частина — жирний животик! Подавати можна як супер-сніданок — у вигляді бутерброда з хорошим вершковим маслом на чорному хлібі, так і у вигляді головної повноцінної страви — із відвареною молодою картопелькою, котра зі справжнім, не тепличним кропом і все таким самим добрим вершковим маслом.

До речі, смак вершкового масла у страві «молода відварна картопля» відіграє чи не головну роль, тому не варто економити на його якості — вибирайте найжирніше й найароматніше. О, і на Привозі продають молоду картоплю вже очищеною. Мало в яких містах так роблять. Кажуть, це пов’язано з тим, що одесити з більшим задоволенням витратять час на підготовку тюлечки, ніж на чистку дрібної молодої картоплі.

М’ясо на початку червня складно виділити особливе — усе-таки курчат по осені рахують.

Тому перейдемо до солодкої частини — до перших ягід. Звичайно ж, полуниця. В Одесі практично на кожному прилавку з полуницею написано Вилкове. На жаль, це не завжди відповідає дійсності. Полуниця з островів вирізняється ароматом, солодкістю, смаком, вона чудова, але її дуже складно доставити. І вона не завжди доїжджає ідеальною, це абсолютно нормально. З острова до міста, потім трасою, потім на прилавок. Тому коли я бачу бездоганну пластмасову полуницю з написом Вилкове, я посміхаюся. Полуницю слід вибирати не найідеальнішу, її потрібно нюхати, вона повинна пахнути медом і солодкістю. І її потрібно обов’язково пробувати, адже інакше доведеться їсти кислу ягоду… А за кілька тижнів до полуниці приєднається ароматна суниця! І тоді взагалі можна буде з'їхати з глузду від запахів. А черешня! Перша й найранніша буде ледь рожевою з одного боку, я її зазвичай пропускаю. Але слідом за нею чорна, велика, сорту Валерій Чкалов. Така, що просто хочеться взяти кілограм і піти з нею на Ланжерон.

Таким чином, страв, які можна приготувати на початку червня з місцевих продуктів, більш ніж достатньо. Головне — іти на ринок, спілкуватися з продавцями, торгуватися з ними, зустрічати там же знайомих, обмінюватися люб’язностями й рецептами.

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X