Неймовірно смачно. Три святкові десерти
Всі інгредієнти ви легко знайдете в найближчому супермаркеті
Будемо чесними, багато хто любить Новий рік не лише за подарунки, відчуття чаклунства, а й за солодощі: торти, тістечка та цукерки. Не знаю, чи дійде справа до десерту в новорічну ніч, але точно знаю, що вранці 1 січня з'їсти тістечко з чашкою ароматної кави або какао — це те, що потрібно. Та й діти солодощам будуть дуже раді.
Паштель да ната
Паштель да ната — португальський десерт. Поєднання ніжного та легкого тіста із заварним кремом. Останній максимально невагомий і тане у роті. Чи це смачно? Неймовірно. Чи це легко готувати? Так, тому що я максимально спростив рецепт. І всі інгредієнти ви легко знайдете в найближчому супермаркеті, а, можливо, і у себе на кухні.
Час приготування — 55 хвилин
Порції — 12
Інгредієнти
- 500 г бездріжджового листкового тіста
- 1 ст. л. борошна
- 300 мл молока
- 150 г води
- 150 г цукру
- 4 жовтки
- 1 ч. л. кориці (або 1 паличка)
- ½ лимона (цедра)
- 1 ст. л. борошна для підпилу

Покроковий рецепт
Візьміть сотейник і влийте 200 мл молока, додайте 1 ч. л. кориці та цедру половини лимона. Дуже важливо натирати цедру так, щоб не торкатися білої частини лимона, яка здатна надати гіркоти десерту. Поставте сотейник на плиту та нагрівайте на повільному вогні.
Візьміть другий сотейник і приготуйте сироп. Влийте 150 мл води та додайте 150 г цукру. Перемішайте віничком і нагрівайте доти, доки цукор не розчиниться. Потім зніміть із плити та дайте трохи охолонути.
У вас ще лишилося 100 мл молока. Візьміть їх та змішайте в іншій каструлі з 1 ст. л. борошна, інтенсивно розмішуючи віничком. Тепер суміш молока з борошном додайте до суміші молока з корицею та цедрою лимона. Зробіть маленький вогонь і безперервно розмішуйте віничком.
Коли побачите, що суміш густіє, зніміть її з плити. Нехай трохи охолоне протягом 5 хвилин, а потім додайте цукровий сироп, безперервно помішуючи. До крему додайте 4 жовтки та розмішайте до отримання однорідної консистенції. Маса повинна вийти досить рідкою.
Тепер беріть бездріжджове тісто та розкочуйте прямокутник. Потім заверніть у рулетик і розділіть на 12 рівних частин. Частинки тіста викладіть у форму для кексів розрізами вниз. Форму попередньо необхідно змастити вершковим маслом. Після кожну частинку тіста притисніть до форми, сформувавши кошики. У кожен із кошиків влийте крем.
Ставте запікатися в духовку на 30 хвилин за температури 180 градусів.
Вегетаріанські трюфелі з фініків
Трюфелі — цукерки з шоколаду, вершків і вершкового масла, звичайно, якщо ви вирішили дотримуватися класичного рецепта. Я пішов не за правилами і приготував вегетаріанський варіант трюфелів із фініків, кероба та кокосових вершків. Вийшло й смачно, і корисно.
Якщо хочете менш солодкі цукерки, то візьміть волоський горіх, курагу та в’ялені фініки, видаливши попередньо кісточку, а також лимон і кілька листків свіжої м’яти. Більш солодкі цукерки вийдуть, якщо додати мед, а сухофрукти вибрати на свій смак, наприклад, урюк, фініки, чорнослив та додати фундук.

Час приготування — 15 хвилин
Порції — 4
Інгредієнти
- 500 г в’ялених фініків
- 5 ст. л. кероба
- 30 мл кокосових вершків
- 100 г фісташок
- 100 г волоського горіха

Покроковий рецепт
Візьміть 500 г фініків, видаліть кісточки, м’якоть розберіть на частини і відправте в чашу блендера. Додайте до фініків 3 ст. л. кероба.
Подрібніть для отримання однорідної маси. Потім у масу до кероба та фініків додайте 30 мл кокосових вершків і ще раз добре подрібніть.
Сформуйте з отриманої маси кульки одного розміру.
Розділіть цукерки на три частини. Першу частину фінікових цукерок обваляйте в 2 ст. л. кероба.
Очистіть від шкаралупи 100 г фісташок і порубайте ножем. Це ж зробіть і зі 100 г волоського горіха. Другу частину фінікових трюфелів обваляйте в подрібнених крихтах фісташок.
Третю частину цукерок обваляйте в крихті з волоських горіхів. Поставте всі трюфелі в холодильник на кілька годин.
Десерт з листкового тіста із заварним кремом
Ніжнесенький заварний крем, який всі ми обожнюємо, просто створений для того, аби поєднати його із хрумкими коржами листкового тіста. Якщо викладати коржі, а потім крем, а потім знову коржі - вийде щось на зразок мільфея чи Наполеона. Все залежить від того, ви хочете хрумкі коржі або м’які. Який з цих варіантів ви б не обрали, у будь-якому випадку десерт з листкового тіста із заварним кремом буде вам до смаку!
Час приготування — 30 хвилин
Порції — 4
Інгредієнти
- 1 упаковка листкого тіста
- 3 жовтки
- 100 г цукру
- 350 мл молока
- 1 ст. л. борошна
- 1 ст. л. кукурудзяного крохмалю
- 1 ч. л. ванільного цукру
- 50 г мигдалю
- 50 г вершкового масла
- 50 г чорного шоколаду
Покроковий рецепт
Упаковку листкового тіста розморозьте і трохи підкатайте качалкою за розміром дека. Акуратно перенесіть на деко, застелене пергаментом, і запікайте в духовці з температурою 220 градусів протягом 10−12 хвилин.
Для заварного крему змішайте в мисці 100 г цукру, 3 жовтки, 1 ст. л. борошна, 1 ст. л. кукурудзяного крохмалю, 1 ч. л. ванільного цукру.
Влийте в сотейник 350 мл молока і доведіть до кипіння. Потім перелийте в миску з іншими інгредієнтами для крему і перемішайте до однорідності.
Поверніть суміш у сотейник, додайте 50 г вершкового масла і, не перестаючи помішувати віничком, доведіть крем до бажаної консистенції. Добре все перемішайте до повного об'єднання і гладкості крему. Перекладіть заварний крем у мисочку і накрийте плівкою, щоб вона доторкалася до поверхні крему, так він не обвітриться. Поставте у прохолодне місце до повного охолодження.
Готовому коржу дайте повністю охолонути. Потім поламайте його на великі частини.
Зберіть десерт у порційній тарілці. Викладайте частини коржа і поливайте заварним кремом, чергуючи між собою.
Посипте десерт рубаним мигдалем і шоколадом. Якщо подавати відразу, то будуть хрусткі коржі. А якщо залишити на 2−3 години, то коржі злегка розм’якшаться і просочаться, а десерт нагадуватиме всіма улюблений торт Наполеон.
Більше рецептів на klopotenko.com
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ
Більше блогів тут