Цікавий експеримент. Три вдалих страви з гарбуза

Салат з гарбузом (ілюстративне фото) (Фото:fotek/Depositphotos)
Кожен вид гарбуза підходить для певних страв — щось на крем-суп, щось для запікання шматочками в салат
Чим популярні страви з гарбуза? Вони мають універсальний смак. За допомогою імбиру та спецій їх можна робити пряними, за допомогою меду та цукру — солодкими та карамельними, за допомогою сиру — з солоним смаком. До того ж у ці осінньо-зимові місяці — сезон гарбуза. На ринках та в магазинах можна зустріти різні сорти: від м’яких з помаранчевою м’якоттю до світлих і дуже твердих сортів. І кожен вид гарбуза більше підходить для певних страв — щось на крем-суп, щось для запікання шматочками в салат.
Далі опишу деякі найвдаліші страви з гарбуза.
Салат з карамелізованим гарбузом та бринзою
Це один із моїх улюблених осінніх салатів. А вся справа у простоті приготування та у смакових поєднаннях. Солодко-солоно-кислий смак. Коротко про те, як приготувати. Запекти гарбуз. Причому запекти можна відразу багато, а коли потрібно приготувати салат — досить просто розігріти.
Запікати краще щільніші сорти гарбуза. Для початку 1 кг гарбуза нарізати шматочками неправильної форми розміром 3−4 см. Окремо змішати маринад з 1 ложки оцту, 2 ложок меду та 3 ложок олії. Звичайно, за смаком сіль і перець. Далі можна додавати будь-які спеції, але я рекомендую почати без них.
Замаринувати гарбуз і запікати 15 хвилин при 180 °C і ще 5−10 хвилин при 220 °C. Нехай почнуть підгоряти краї. Порада шефа: випікайте з конвекцією та іноді відкривайте духовку й акуратно перемішуйте гарбуз, щоб він був у маринаді і легше карамелізувався. І ще — використовуйте пергаментний папір, так легше буде відмити лист.
Потім приготувати заправку — вінегрет. Це суміш улюбленої вашої олії (соняшникова, оливкова, конопляна або гарбузова) і кислої частини (сік лимона або оцет, гутулевий бесарабський, наприклад) у співвідношенні 70/30. Також підготуйте салатне листя (підійде і шпинат) та витриману бесарабську овечу бринзу (можна замінити фетою). Сам салат дуже простий:
- 150 г теплого запеченого гарбуза шматочками
- 50−70 г салатного листя
- 2−3 ст. л. заправки
- 50 г витриманої бринзи
- сіль, свіжомелений перець — на свій смак
Салат з маринованим гарбузом, морквою та селерою
Цей салат, на відміну від попереднього, холодний і може бути приготований відразу на кілька днів. У чому суть? За допомогою ножа для очищення коренеплодів нарізаєте тонкі слайси. Можна комбінувати такі овочі, як гарбуз, стебло та корінь селери, морква, огірок, ріпа, дайкон. Після цього потрібно посолити й добре полити маринадом, рецепт якого я напишу. Пройде буквально хвилин 15, і овочі стануть м’якшими та зменшаться в об'ємі. Їх потрібно періодично перемішувати, щоб усі промаринувалися. Такий салат два-три дні може зберігатися в холодильнику і від цього стає тільки смачнішим.
Рецепт маринаду:
- Вода — 1 л
- Цукор — 250 г
- Оцет (краще винний білий, гутулевий або яблучний) — 500 мл
- Сіль — 1 ст. л.
- Спеції — коріандр, зерна гірчиці, гвоздика, часник, аніс, чубриця або мірудія.
Усі інгредієнти змішати, довести до кипіння та процідити. Це універсальний маринад, збережіть його рецепт та експериментуйте — починаючи від айви та слив, закінчуючи грибами та зеленню.
Гарбузовий тертий пиріг
Зазвичай тертий пиріг готують з ягодами — замороженою вишнею або варенням з чорної або червоної смородини. Гарбуз для цього рідко використовують — він дуже солодкий. Але я поділюся способом зробити смачний тертий пиріг з гарбузовою начинкою.

Для цього потрібно спочатку приготувати пряне гарбузове варення, а потім його використовувати в рецепті пирога. А якщо залишиться, то вам, напевно, сподобається їсти його з чаєм чи використовувати як начинку у рогаликах та пирогах.
Для тіста на тертий пиріг:
- 2 склянки борошна
- 150 г масла
- 1,5 ст. л. сметани
- 2 яйця
- 1 ст. л. цукру
- дрібка солі
- розпушувач для тіста
Для начинки:
- 500 г гарбуза
- 500 мл води
- 50 г цукру
- 80 г бальзамічного оцту
- 50 г подрібнених волоських горіхів
- спеції — кардамон, імбир, кориця
Як приготувати начинку (варення): нарізати гарбуз дрібним кубиком, залити водою і всипати всі інгредієнти. На повільному вогні, постійно помішуючи, уварити до стану, коли води практично не залишиться, а кубики гарбуза будуть м’якими з кисло-солодкою карамеллю. Якщо сорт гарбуза дуже щільний і вода вже випарувалася, а гарбуз ще досі сирий — додайте 200−300 мл води. У готового варення має бути кисло-солодкий пряний смак, що чимось нагадує Різдво та зимові імбирні пряники.
З інвентарю підготуйте:
- форму для запікання — я використовував роз'ємну, діаметром 27 см, звичайну металеву. Можна кераміку. Використовуйте свою улюблену форму;
- тертку;
- міксер для збивання білків;
- миску для замішування тіста.
Замісимо тісто.
Просіюємо борошно і додаємо до нього ложку сметани, 2 жовтки (білки акуратно відокремте, вилийте в суху миску та залиште в холодильнику — потім розповім, що з ними робити), цукор, сіль, розпушувач тіста. Масло має бути досить м’яким або ж натріть його на тертці.
Замісіть тісто — воно має бути досить туге, і потрібно робити це не дуже довго. Масло не має розтанути. Якщо трохи не вгадали з кількістю борошна, то додайте ложку води в заміс або щіпку борошна. Повторюся — тісто має бути тугим. Коли все готове, загорніть тісто в рушник чи харчовий пластик і відправте в морозилку.
Оскільки в тісто ми використовували жовтки, то білки в нас залишились і чекали в холодильнику. Їх потрібно збити з цукром у піну. Підкажу секрет, що допоможе збити білки, навіть кілька секретів.
Це чиста та суха миска, у яку ви поклали білки. Це акуратне відокремлення — якщо в білок потрапила частина жовтка, вам буде дуже складно цей білок збити. Додайте дрібку солі або пару крапель оцту — це вам допоможе.
Лише коли вийде стійка піна, додайте цукор чи цукрову пудру — не раніше. Піна готова, м’які піки — відправляємо в холодильник, нам вона скоро знадобиться. Можна з упевненістю сказати, що ви підготували французьку меренгу.
Етап 3.
Починаємо складання пирога. Поїхали! Увімкніть духовку, встановіть режим випікання (якщо є), температура: 200−220 °С, час: 30−40 хвилин.
Форму для запікання змащуємо маслом та посипаємо манкою, щоб пиріг не прилип.
Зробили? Далі.
Тісто ділимо на 2/3 та 1/3.
Більшу частину (2/3) натираємо на тертці прямо у форму. Це важко, тісто приморожене. Але що твердіше тісто, то хрумкішим буде пиріг! Коли натерли тісто на всю поверхню форми, викладаємо гарбуз. Я трохи не доходжу до борту, щоб потім було зручніше різати пиріг. Зверху на гарбуз наносимо меренгу. Розрівнюємо. Зверху натираємо залишок тіста (1/3). Отже, час випікати.
Духовка вже гаряча, закладаємо до неї пиріг. Поставте таймер на 20−25 хвилин. Тоді подивіться, як поводиться тісто — якщо починає пригоряти, зменшіть температуру до 180 °C.
Я через 30 хвилин зменшив температуру і накрив пиріг змоченим пергаментом, щоб пропеклася основа. Загалом мені вистачило 40 хвилин, але ви перевіряйте готовність дерев’яною шпажкою — якщо до неї нічого не прилипло, коли ви дістали до дна, значить, час діставати пиріг з духовки.
Упевнений, такий варіант тертого пирога вам сподобається. Хоча, відверто кажучи, тертий вишневий пиріг — це все-таки впевнена класика, а гарбузовий — цікавий експеримент.
Текст публікується з дозволу автора
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ
Більше блогів тут