Спагеті, баклажани й рататуй з шоколадом. Три страви вересня

Спагеті аль помодоро (Фото:надано автором)
Перша заповідь італійської пасти — не переваріть
Ці страви обов’язково варто приготувати у вересні, коли стиглі помідори, баклажани та салатний перець смакують як ніколи і продаються майже усюди.
Рататуй з шоколадом
Коли ж ще готувати рататуй, як не у вересні? Баклажани, болгарський перець, кабачки та помідори — основні інгредієнти цієї класичної страви, яка стала популярної завдяки однойменному мультфільму. Саме час приготувати її власноруч.
Інгредієнти:
- Болгарський перець — 1 шт (300 г)
- Баклажан — 250 г
- Кабачки — 250 г
- Цибуля — 100 г
- Часник — 3 великі зубчики
- Розмарин — 15 г
- Чебрець — 15 г
- Петрушка — 30 г
- Зелена цибуля — 30 г
- Оливкова олія — 50 г
- Помідори — 180 г
- Сіль — 1 г
- Перець — 1 г
- Сухий орегано — 0,5 г (за смаком)
- Біле вино — 60 мл
- Темний шоколад — 15 г
- Базилік — 30 г

Як готувати:
Крок 1
Наріжте середніми кубиками баклажани, кабачки, смужечками — болгарський перець, напівкільцями — цибулю. Розчавіть три зубчики часнику.
Крок 2
Подрібніть розмарин, чебрець, петрушку та зелену цибулю.
Крок 3
У великій пательні підігрійте оливкову олію, вкиньте часник, обсмажте та додайте цибулю, потім вкиньте усі овочі, перемішайте і залиште обсмажуватися.
Крок 4
Наріжте помідор кубиками, додайте його до овочів. Також додайте орегано.
Крок 5
Влийте півсклянки вина, посоліть, поперчіть, перемішайте. Тушкуйте хвилин 10, а потім додайте нарізану зелень.
Крок 6
Остання деталь: додайте до рататую два квадратики гіркого шоколаду. Він розчиниться, але залишиться делікатний присмак і аромат.
Крок 7
Щойно овочі стали м’якими, але ще тримають форму, рататуй готовий. Рататуй не має нагадувати кашу або суп.
Крок 8
Викладіть рататуй на тарілку, додайте пару крапель оливкової олії. Готово!
Лайфхак: рататуй — це і повноцінна страва, і гарнір, і закуска. Приготуйте його на вечерю. А якщо щось залишиться, зранку їжте його просто холодним з великою скибкою свіжого хлібу.
Спагеті аль помодоро
Дуже простий, але ефективний рецепт італійської пасти з соусом з сезонних томатів. До речі, рецепт томатного соусу універсальний. Збережіть його та використайте, коли будете готувати піцу або щось інше.
Інгредієнти:
Для соусу з томатів:
- Томати (свіжі або ж консервовані) — 1,5 кг
- Орегано сухий — 2 г
- Перець чилі (за бажанням) — 10 г
- Часник — 5 зубки
Для спагеті (на одну порцію)
- Спагеті - 200 г
- Соус з томатів — 150 г
- Тертий пармезан -5 г
- Оливкова олія — 3 г
- Цукор
- Сіль
Як готувати:
Крок 1
В першу чергу, оберіть м’ясисті та міцні томати. Помийте їх, розріжте навпіл і викладіть на деко серединою догори. Туди ж покладіть надрізаний стручок перцю чилі і декілька зубків часнику. Додайте сіль, перець і відправляйте все це до духовки, розігрітої до максимуму (250°) хвилин на 15. Десь за 7−8 хвилин (половину від загального часу запікання) дістаньте часник та перець чилі: вони швидше готуються.

Лайфхак: щоб перець чилі не лопнув при запіканні, варто обережно надрізати його вздовж.
Крок 2
Запечені томати разом з чилі та часником перебийте в соус. Найкраще перетирати все вручну, але можна використати блендер. Спробуйте томатний соус. Якщо треба, додайте трошки цукру.
Лайфхак: Перед тим, як готувати соус, з усіх печених помідорів оберіть декілька, які виглядають найкраще. Ними можна прикрасити готову страву, щоб вона виглядала ще ефектніше.
Крок 3
Перелийте половину соусу до пательні і прогрійте. На сусідній конфорці зваріть спагеті: доведіть воду до кипіння, посоліть і вкиньте спагеті. Зваріть до стану al dente — і перекиньте до пательні з соусом. Перемішайте.
Лайфхак: Спагетті «al dente» не прилипають до зубів, дають відчуття пружності при укусі, мають рівномірний колір на зрізі. Перша заповідь італійської пасти: не переваріть!
Крок 4
Додайте до спагеті оливкову олію, тертий пармезан і викладайте на тарілку. Прикрасьте листочками базиліку і томатами, які ви залишили для декору. Готово.
Лайфхак: Томатний соус, який ми готуємо для спагетті - універсальний. Тож сміливо можете приготувати подвійну або потрійну порцію та використати і для інших страв.
Закуска з баклажанів
Цей рецепт з півдня Італії універсальний: такі баклажани можна з'їсти відразу як смачну пікантну закуску або ж залишити в холодильнику на зиму. Це чудова альтернатива класичним рецептам консервації овочів.
Інгредієнти:
- Баклажани — 600 г
- Часник — 4 зубки
- Каперси бутони — 20 г
- Петрушка — 5 г
- Орегано сухий — 1 г
- Чилі - 6 г (за смаком)
- Бальзамічний оцет або лимон — 10 мл
- Оливкова олія — 80 г
- Сіль — 1 г (за смаком)

Як готувати:
Крок 1
Наріжте баклажани кружечками і обсмажте на сухій пательні. Перед тим, як перевернути кожен кружечок на інший бік, посоліть.
Лайфхак: Якщо ваші баклажани гірчать, поріжте їх та викладіть у якусь ємність, кожен шар добре пересипаючи сіллю. За декілька годин разом з рідиною темного кольору гіркота вийде.
Крок 2
Тепер до обсмажених баклажанів додайте інші інгредієнти: бутони каперсів, сухий орегано, нарізану петрушку, подрібнений часник, трошки бальзамічного оцту, оливкову олію і перемішайте.
Крок 3
Викладіть ваші баклажани в стерилізовану банку і закрийте кришкою. Готово! Можна їсти відразу або зберігати в холодильнику до зими.
Більше рецептів Марка Черветті можна знайти тут
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ
Більше блогів тут