Спагеті, баклажани й рататуй з шоколадом. Три страви вересня

13 вересня 2022, 23:03
Спагеті аль помодоро (Фото:надано автором)

Спагеті аль помодоро (Фото:надано автором)

Перша заповідь італійської пасти — не переваріть

Ці страви обов’язково варто приготувати у вересні, коли стиглі помідори, баклажани та салатний перець смакують як ніколи і продаються майже усюди.

Рататуй з шоколадом

Відео дня

Коли ж ще готувати рататуй, як не у вересні? Баклажани, болгарський перець, кабачки та помідори — основні інгредієнти цієї класичної страви, яка стала популярної завдяки однойменному мультфільму. Саме час приготувати її власноруч.

Інгредієнти:

  • Болгарський перець — 1 шт (300 г)
  • Баклажан — 250 г
  • Кабачки — 250 г
  • Цибуля — 100 г
  • Часник — 3 великі зубчики
  • Розмарин — 15 г
  • Чебрець — 15 г
  • Петрушка — 30 г
  • Зелена цибуля — 30 г
  • Оливкова олія — 50 г
  • Помідори — 180 г
  • Сіль — 1 г
  • Перець — 1 г
  • Сухий орегано — 0,5 г (за смаком)
  • Біле вино — 60 мл
  • Темний шоколад — 15 г
  • Базилік — 30 г
Рататуй з шоколадом (Фото: надано автором)
Рататуй з шоколадом / Фото: надано автором

Як готувати:

Крок 1

Наріжте середніми кубиками баклажани, кабачки, смужечками — болгарський перець, напівкільцями — цибулю. Розчавіть три зубчики часнику.

Крок 2

Подрібніть розмарин, чебрець, петрушку та зелену цибулю.

Крок 3

У великій пательні підігрійте оливкову олію, вкиньте часник, обсмажте та додайте цибулю, потім вкиньте усі овочі, перемішайте і залиште обсмажуватися.

Крок 4

Наріжте помідор кубиками, додайте його до овочів. Також додайте орегано.

Крок 5

Влийте півсклянки вина, посоліть, поперчіть, перемішайте. Тушкуйте хвилин 10, а потім додайте нарізану зелень.

Крок 6

Остання деталь: додайте до рататую два квадратики гіркого шоколаду. Він розчиниться, але залишиться делікатний присмак і аромат.

Крок 7

Щойно овочі стали м’якими, але ще тримають форму, рататуй готовий. Рататуй не має нагадувати кашу або суп.

Крок 8

Викладіть рататуй на тарілку, додайте пару крапель оливкової олії. Готово!

Лайфхак: рататуй — це і повноцінна страва, і гарнір, і закуска. Приготуйте його на вечерю. А якщо щось залишиться, зранку їжте його просто холодним з великою скибкою свіжого хлібу.

Спагеті аль помодоро

Дуже простий, але ефективний рецепт італійської пасти з соусом з сезонних томатів. До речі, рецепт томатного соусу універсальний. Збережіть його та використайте, коли будете готувати піцу або щось інше.

Інгредієнти:

Для соусу з томатів:

  • Томати (свіжі або ж консервовані) — 1,5 кг
  • Орегано сухий — 2 г
  • Перець чилі (за бажанням) — 10 г
  • Часник — 5 зубки

Для спагеті (на одну порцію)

  • Спагеті - 200 г
  • Соус з томатів — 150 г
  • Тертий пармезан -5 г
  • Оливкова олія — 3 г
  • Цукор
  • Сіль

Як готувати:

Крок 1

В першу чергу, оберіть м’ясисті та міцні томати. Помийте їх, розріжте навпіл і викладіть на деко серединою догори. Туди ж покладіть надрізаний стручок перцю чилі і декілька зубків часнику. Додайте сіль, перець і відправляйте все це до духовки, розігрітої до максимуму (250°) хвилин на 15. Десь за 7−8 хвилин (половину від загального часу запікання) дістаньте часник та перець чилі: вони швидше готуються.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Лайфхак: щоб перець чилі не лопнув при запіканні, варто обережно надрізати його вздовж.

Крок 2

Запечені томати разом з чилі та часником перебийте в соус. Найкраще перетирати все вручну, але можна використати блендер. Спробуйте томатний соус. Якщо треба, додайте трошки цукру.

Лайфхак: Перед тим, як готувати соус, з усіх печених помідорів оберіть декілька, які виглядають найкраще. Ними можна прикрасити готову страву, щоб вона виглядала ще ефектніше.

Крок 3

Перелийте половину соусу до пательні і прогрійте. На сусідній конфорці зваріть спагеті: доведіть воду до кипіння, посоліть і вкиньте спагеті. Зваріть до стану al dente — і перекиньте до пательні з соусом. Перемішайте.

Лайфхак: Спагетті «al dente» не прилипають до зубів, дають відчуття пружності при укусі, мають рівномірний колір на зрізі. Перша заповідь італійської пасти: не переваріть!

Крок 4

Додайте до спагеті оливкову олію, тертий пармезан і викладайте на тарілку. Прикрасьте листочками базиліку і томатами, які ви залишили для декору. Готово.

Лайфхак: Томатний соус, який ми готуємо для спагетті - універсальний. Тож сміливо можете приготувати подвійну або потрійну порцію та використати і для інших страв.

Закуска з баклажанів

Цей рецепт з півдня Італії універсальний: такі баклажани можна з'їсти відразу як смачну пікантну закуску або ж залишити в холодильнику на зиму. Це чудова альтернатива класичним рецептам консервації овочів.

Інгредієнти:

  • Баклажани — 600 г
  • Часник — 4 зубки
  • Каперси бутони — 20 г
  • Петрушка — 5 г
  • Орегано сухий — 1 г
  • Чилі - 6 г (за смаком)
  • Бальзамічний оцет або лимон — 10 мл
  • Оливкова олія — 80 г
  • Сіль — 1 г (за смаком)
Закуска з баклажанів (Фото: надано автором)
Закуска з баклажанів / Фото: надано автором

Як готувати:

Крок 1

Наріжте баклажани кружечками і обсмажте на сухій пательні. Перед тим, як перевернути кожен кружечок на інший бік, посоліть.

Лайфхак: Якщо ваші баклажани гірчать, поріжте їх та викладіть у якусь ємність, кожен шар добре пересипаючи сіллю. За декілька годин разом з рідиною темного кольору гіркота вийде.

Крок 2

Тепер до обсмажених баклажанів додайте інші інгредієнти: бутони каперсів, сухий орегано, нарізану петрушку, подрібнений часник, трошки бальзамічного оцту, оливкову олію і перемішайте.

Крок 3

Викладіть ваші баклажани в стерилізовану банку і закрийте кришкою. Готово! Можна їсти відразу або зберігати в холодильнику до зими.

Більше рецептів Марка Черветті можна знайти тут

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X