Створять настрій. Три ситні осінні пироги

4 листопада 2022, 01:08
Закритий пиріг із куркою та печерицями (Фото:надано автором)

Закритий пиріг із куркою та печерицями (Фото:надано автором)

Випікання пирогів — це ідеальне заняття для нинішнього сезону

Коли за вікном шелестить різнокольорове осіннє листя, жодна страва не спокушає так, як пиріг. Бо випікання пирогів — це ідеальне заняття для цього сезону. Вони не просто собі смачні та й все, їх аромат наповнить вашу оселю особливим теплом та створить свій настрій — коли хочеться загорнутися у теплий плед, заварити трав’яного чаю та насолоджуватися смаками разом з близькими чи друзями.

Відео дня

Осетинський пиріг

Історія осетинських пирогів дуже давня, й вірогідно, що це була страва кочівників. Адже доволі просто «сховати» начинку з м’яса, овочів і сиру у тісто та запекти. Таку випічку було зручно брати з собою в дорогу, щоб втамувати голод.

У осетинських пирогів існує безліч варіантів начинок. У кожної осетинської господині є свої улюблені рецепти. Дуже часто готують осетинські пироги із сиром, з будь-яким м’ясним фаршем, із зеленню, із сиром та картоплею та навіть із квасолею. Та їх об'єднує процес приготування тіста. Суть незмінна — треба зробити дріжджове тісто, розкачати його, викласти начинку та зібрати зверху у форму, що нагадує мішечок. А далі треба акуратно розгладжувати руками пиріг від центру до країв, надаючи йому круглої форми. Тут найскладніше — це не допустити розриву тіста, бо воно має бути дуже тонким, аби максимально відчувався смак начинки, а не тіста. Готові пироги потім складають один на одного.

Час приготування 1 година 30 хвилин

Порції 6

Інгредієнти:

Для тіста:

  • 450−500 г пшеничного борошна
  • 250 мл води (теплої)
  • 4 ст. л. соняшникової олії
  • 20 г дріжджів
  • ½ ч. л. цукру
  • 1 ч. л. солі
  • 50 г вершкового масла (для змазування готового пирога)

Для сирної начинки:

  • 200 г адигейського сиру
  • 150−200 г сулугуні (або моцарели)
  • 1 яйце
  • сіль і перець до смаку

Для м`ясної начинки:

  • 250−500 г фаршу (краще — телячого; кількість в залежності від того, скільки начинки ви хочете)
  • 1 цибуля
  • 2−3 зубчики часнику
  • 10−15 гілочок кінзи
  • ½ ч. л. зіри
  • 1 ст. л. соняшникової олії
  • до смаку сіль і перець
Осетинські пироги (Фото: klopotenko.com)
Осетинські пироги / Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Якщо ви заздалегідь підготуєте всі інгредієнти для осетинського пирога, приготування займе трохи менше часу, оскільки все буде під рукою.

У миску з 450−500 г пшеничного борошна розкришіть 20 г пресованих дріжджів, а з іншого боку миски досипте 1 ч. л. солі і ½ ч. л. цукру, щоб ці інгредієнти не стикалися.

Долийте 250 мл води. Потрібно, щоб вода була теплою, але не холодною, інакше тісто не підніметься.

Додайте в миску 4 ст. л. соняшникової олії. Так тісто буде більш пружним.

Замісіть дуже м’яке і еластичне тісто, яке не повинно липнути до рук.

Сформуйте з тіста кулю і поверніть в миску. Накрийте рушником або харчовою плівкою і залиште в теплому місці без протягів на 40−60 хвилин для підйому. За цей час воно має збільшитися в 2−3 рази.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Коли тісто підійде, ще раз обімніть його і розділіть на дві рівні частини.

Для сирної начинки натріть на крупній тертці 200 г адигейського сиру і 150−200 г сулугуні. Додайте яйце, сіль і мелений чорний перець за смаком. Добре все перемішайте.

Для м’ясної начинки в телячий фарш додайте половину чайної ложки зіри, подрібнену ріпчасту цибулю, 2−3 зубчики часнику, 10−15 гілочок посіченої кінзи, 1 ст. л. соняшникової олії, сіль і перець. Все добре вимішайте і відбийте фарш, щоб він добре тримався.

Розкачайте одну частину тіста в круглий пласт товщиною 3−5 мм. У центр викладіть сирну начинку у формі кулі. Дуже щільно защипніть краї тіста зверху.

Так само сформуйте другий осетинський пиріг з начинкою із телячого фаршу.

Переверніть отриману кулю швом вниз на пергамент, підпилений борошном, і руками сформуйте осетинський пиріг діаметром 20−22 см, акуратно стискаючи тісто з начинкою пальцями, дуже обережно, щоб не порвати його і щоб соковита начинка залишалися всередині пирога.

Перекладіть пиріг на деко з пергаментом і випікайте в духовці, розігрітій до 180 градусів, протягом 25−30 хвилин. Як тільки пиріг стане підрум'янюватися — дістаньте його з духовки і змастіть вершковим маслом (вам знадобиться приблизно 50 г). Пиріг буде трохи роздутим, не хвилюйтеся, так і повинно бути. Після змащування маслом він осяде. Можна за бажанням зробити невеликий прокол ножем. Складайте пироги один на інший і знову змащуйте вершковим маслом, щоб вони стали м’якими і ароматними. Дайте пирогам відпочити 10−15 хвилин і подавайте. Осетинські пироги дуже смачні і в теплому, і в холодному вигляді.

Пиріг з листкового тіста з курячими стегнами та печерицями

Пироги з листкового тіста — це така собі чарівна паличка на кухні. Бо тут все максимально просто — треба розморозити тісто та загорнути у нього будь-яку начинку. Все, смачна вечеря готова. А загортати у тісто можна що завгодно — і м’ясо, і овочі, і фрукти з ягодами, і навіть крупи. Все вийде смачно. Ось і я вирішив не заморочуватися та просто приготувати смачний закритий пиріг із курячими стегнами та печерицями. Це поєднання — одне з моїх улюблених, бо максимально зрозуміле та смачне. Аби трохи підсилити смак начинки я додав листя базиліку, а для більшої ніжності натер твердого сиру. Вийшло дуже ароматно та смачно.

Час приготування 45 хвилин

Порції 6

Інгредієнти:

  • 500 г прісного листкового тіста
  • 500 г філе стегна
  • 2 цибулини
  • 400 г печериць
  • 300 г твердого сиру
  • 5 гілочок базиліку
  • 2 яйця
  • 2 ст. л. кунжуту
  • 4 ст. л. соняшникової олії
  • сіль та перець до смаку
Пиріг з листкового тіста з курячими стегнами та печерицями (Фото: klopotenko.com)
Пиріг з листкового тіста з курячими стегнами та печерицями / Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Підготуйте всі інгредієнти для приготування смачного та ароматного закритого пирога з курячих стегон із печерицями та базиліком. Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів.

Очистіть цибулину та наріжте її невеличким кубиком.

Філе курячих стегон без шкірки та кістки наріжте кубиками зі стороною приблизно 1 см. Якщо ви придбали курячі стегна зі шкіркою та кістками, потрібно спочатку відділити м’ясо.

Ретельно помийте 400 г печериць та наріжте такими самими кубиками, як і м’ясо.

Обсмажте на одній пательні на 2 ст. л. соняшникової олії цибулю з грибами, доки з грибів не випарується волога, додайте трохи солі та перцю.

Окремо на 2 ст. л. олії обсмажте курку із додаванням солі та перцю до золотавої скоринки. Дайте начинці охолонути.

Розморозьте листкове тісто. Присипте борошном робочу поверхню та розкачайте тісто у пласт, розкочуючи лише вздовж, а ширину залиште такою, як була.

Твердий сир натріть на крупній тертці та змішайте у мисці із куркою та смаженими грибами з цибулею. Добре перемішайте.

Викладіть начинку на тісто, трохи змістивши від центру.

Відділіть листочки від 5 гілочок базиліку та викладіть зверху на начинку.

Меншою частиною тіста накрийте начинку та далі скрутіть у рулет.

Готовий рулет загорніть у форму «равлика» та змастіть яйцем з усіх боків, посипте 2 ст. л. кунжуту. Запікайте пиріг за температури 180 градусів 25 хвилин.

Цибулевий пиріг з твердим сиром на пісочному тісті

А ви знали, що смажена цибуля у поєднанні з твердим сиром набуває смаку курячого м’яса? Переконайтеся в цьому самі, приготувавши смачний та напрочуд простий цибулевий пиріг. Він смакує теплим та охолодженим, його зручно брати з собою на роботу, у подорож та пригощати друзів. Сміливо подавайте до борщу, супів або чаю.

Час приготування 1 година 25 хвилин

Порції 6

Інгредієнти

Для тіста:

  • 300 г борошна (+10 г для форми)
  • 200 г вершкового масла 82,5% (+20 г для форми)
  • 6 ст. л. сметани 20%
  • 10 г розпушувача
  • Для начинки:
  • 6 цибулин
  • 4 яйця
  • 350 г твердого сиру
  • 50 мл соняшникової олії
  • сіль до смаку
Цибулевий пиріг з твердим сиром (Фото: klopotenko.com)
Цибулевий пиріг з твердим сиром / Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Дістаньте вершкове масло із холодильника заздалегідь, щоб воно розм’якло. Візьміть миску, в якій будете замішувати тісто, всипте 300 г борошна, 10 г розпушувача, дрібку солі, додайте 200 г вершкового масла 82,5% і 6 ст. л. сметани 20%. Замісіть м’яке тісто, загорніть його харчовою плівкою та поставте в холодильник на 40 хвилин.

Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів та зробіть начинку для пирога. Очистьте від лушпиння 6 цибулин та поріжте чверть кільцями.

Розігрійте пательню з 50 мл соняшникової олії, перекладіть цибулю та обсмажуйте до золотавого кольору, посоліть до смаку. Після цього перекладіть обсмажену цибулю у глибоку миску та залиште остигнути до кімнатної температури.

Потріть 350 г твердого сиру на крупну тертку. Додайте в миску з цибулею, туди ж вбийте 4 яйця та добре перемішайте начинку, щоб всі інгредієнти рівномірно розподілилися.

Візьміть круглу форму, розміром 20 см в діаметрі. Зробіть в ній «французьку сорочку», змастивши 20 г вершкового масла та посипавши 10 г борошна. Зайве висипте. Тісто дістаньте з холодильника, розкатайте його за розміром форми, враховуючи бортики.

Перекладіть розкачане тісто у форму та рівномірно розподіліть по ньому начинку. Ставте запікатися на 25−20 хвилин за температури 200 градусів. Потім дістаньте готовий цибулевий пиріг. Залиште у формі, щоб остиг та стабілізувався за кімнатної температури. Потім поріжте на порційні шматочки та подавайте до столу. Зберігайте пиріг в холодильнику та за потреби підігрійте трішки в мікрохвильовій печі.

Більше рецептів на klopotenko.com

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X