Прості та не дуже. Три рецепти сніданку з яєць з паприкою

26 липня, 20:43
Шакшука (ілюстративне фото) (Фото:alex9500/Depositphotos)

Шакшука (ілюстративне фото) (Фото:alex9500/Depositphotos)

Як тільки ви побачите це поєднання кольорів, вам вже стане смачно

Чукан піпер — саме так його називають болгари Бессарабії, предки яких і привезли в ці краї солодкий перець. І насіння та традиції його вирощування та переробки в їжу та спеції. І досі в селах господині дбайливо зберігають традиції - насіння від кожного врожаю збирають лише з найкращих перців, вирощують на городах вручну, а після збору врожаю сушать на сонці та товчуть у ступках. Жодних компромісів, блендерів та електросушарок.

Відео дня

Маючи поряд такий скарб світового рівня, як традиційна бессарабська паприка, ми просто зобов’язані познайомити з нею кожного українця. Далі опишу три простих і не дуже рецепти сніданку з яєць з паприкою. Для цього нам знадобляться свіжі курячі яйця, баночка бессарабської паприки та ще деякі доступні продукти.

Сніданок 1. Рівень — новачок. Яєчня з паприкою

Вам потрібно посмажити яйця на вершковому маслі на дуже повільному вогні — на мінімальному. Так, це трохи довше, але результат того вартий. Важливо отримати жовтий рідкий жовток, а білок не пригорілий, повністю білий. Що ще відрізняє пристойну яєчню? Білок не повинен стати «гумовим», переготовленим. Саме таку яєчню потрібно посолити та посипати бессарабською паприкою. Все! Це вже чудова страва з місцевим колоритом півдня Бессарабії. Рекомендую доповнити свіжими овочами та їсти з м’яким білим хлібом, вимокуючи ним жовток із паприкою.

Сніданок 2. Рівень — любитель. Шакшука із літніх овочів.

Шакшуку можна приготувати за 20−25 хвилин на місцевий спосіб. Це практично аналог нашої бессарабської манджі. Як приготувати?

Вам знадобиться:

  • 2−3 помідори
  • 1 цибулина
  • 1 червоний перець
  • 1 середній баклажан
  • Бесарабська паприка
  • Сіль, перець, олія.
  • 4 курячі яйця для сніданку на двох

Також знадобиться велика сковорода і, як я сказав, хвилин 20−25. Поїхали!

Потрібно діяти швидко, ви ж вже не новачок. Наливаємо в сковороду олії та ставимо на середній вогонь. Поки олія гріється, мусимо встигнути порізати цибулю. Кубик 5 мм. Відправляємо цибулю в сковороду і беремося за нарізку перцю. Його можна нарізати крупніше — кубик приблизно півтора-два сантиметри. До цього часу цибуля має стати прозорою і злегка почати «золотитися». Закидайте перець та продовжуйте готувати. Не забуваймо помішувати.

Приступаємо до нарізки баклажану. Так само, як і перець, і як тільки нарізали — закидаємо до сковороди. Помішуємо. І важливий нюанс: якщо пригорає - потроху додавайте води чи томатного соку. Так овочі почнуть тушкуватися. Після того, як баклажан пустив сік, закидаємо помідори. Як закинули, не забудьте посолити і додати чайну ложку бессарабської паприки. Консистенція має бути не надто густою, регулюйте цей момент кількістю рідини, яку додаєте.

І наступний крок — ложкою зробіть у шакшуку-манджі 4 поглиблення і в них вбийте яйця. Тепер можна накрити кришкою та залишити на 3−4 хвилини. Якщо є зелень — нарубайте петрушки чи кінзи у шакшуку. Якщо любите спеції - додайте все, що бажаєте. Якщо фанати пікантного смаку — можна використати скільки завгодно перцю чилі. Головне — цей сніданок хоч і довше готується, ніж яєчня, але нічого складного в ньому немає.

Сніданок 3. Рівень — профі. Яйця пашот із соусом з бессарабської паприки.

Цей сніданок вимагатиме трохи більше часу та уваги. Доведеться прокинутися приблизно на 30−40 хвилин раніше. Але повірте той або та, кому ви приготуєте такий сніданок, залишиться в захваті. Що нам потрібне для сніданку на двох?

Приготувати 4 яйця пашот та голандський соус. Підсушити на сковороді з вершковим маслом два досить товсті шматки улюбленого хліба. Якщо у вас це гречаний багет із сильпо — я вас розумію.

Підсмажити на сковороді з оливковою олією 200 грам шпинату, злегка присоливши і полив лимонним соком. Шпинат зменшиться у розмірі у кілька разів.

Далі все просто. У теплу (так, це важливо!) тарілку викласти хліб. На смажений хліб викласти шпинат. На шпинат — яйця пашот. Їх полити голландським соусом. І все це посипати доброю щіпкою бессарабської паприки. Як тільки ви побачите це поєднання кольорів — жовтий, зелений, червоний, — вам вже стане смачно. Так, такий сніданок вимагає трохи більше часу та уваги, але це зовсім не складно.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X