Коли хочеться різноманіття. Три рецепти пісних страв

Суп із селери з білими грибами (Фото:klopotenko.com)
З голубцями така ж історія, як і з варениками — немає канонічного рецепта, тому можна придумувати різні начинки та експериментувати зі спеціями і способами приготування
Салат зі шпинатом, диким рисом та апельсиновою заправкою
У піст хочеться різноманіття, тому поєднання рису з листям шпинату, солодкими родзинками та хрустким насінням, доповнене легким апельсиновим соусом, точно стане у пригоді. Я використовував дикий рис. Ви можете взяти будь-який до вашого смаку: червоний, чорний, девзіра чи звичайний пропарений. Якщо є бажання, то є варіант зовсім замінити його булгуром чи перловкою, теж буде смачно. З прянощів рекомендую взяти лише сіль та перець. Якщо у вас є бажання підсилити аромат салату, то можна вичавити часник, або натріть зубчиком часнику тарілку, в якій будете подавати страву.
Час приготування — 30 хвилин
Порції — 2
Інгредієнти
- 100 г дикого рису басматі
- 30 г родзинок
- 20 г гарбузового насіння
- 1 ч. л. насіння кунжуту
- 50 г листя молодого шпинату
- 2 пера зеленої цибулі
- сіль і перець до смаку
Для заправки:
- сік половини апельсина
- 1 ст. л. оливкової олії
- ½ ч. л. білого винного оцту

Покроковий рецепт
Рис промийте в холодній воді й відваріть до готовності згідно з інструкцією на упаковці. Пробуйте рис в процесі приготування. Він має залишитися трохи твердим і не розваритися. Відкиньте його на друшляк і промийте холодною водою. Залиште, нехай вся рідина стече.
Візьміть 50 г листів шпинату, добре помийте та викладіть на паперовий рушник. Якщо у вас шпинат з пакування, зазвичай він вже підготований до вживання, тож мити не потрібно. Велике листя можете порвати руками за бажанням. Родзинки запарте в гарячій воді на 10 хвилин, а потім промийте та злийте. Вони будуть м’якими та приємними на смак. Теж викладіть родзинки на паперовий рушник, аби прибрати зайву воду. Пір'я зеленої цибулі дрібно наріжте.
Приготуйте соус до салату: у невелику ємність влийте сік половини апельсина, додайте 1 ст. л. оливкової олії та ½ ч. л. білого винного оцту. Останній можете замінити бальзамічним або звичайним столовим 9% оцтом, але це може вплинути на смак. Він буде не таким вишуканим. Перемішайте віничком до об'єднання.
Готуйте подачу. У салатник викладіть рис, листя шпинату, подрібнену зелену цибулю, родзинки, 20 г насіння гарбуза й 1 ч. л. кунжуту та заправте соусом. Обережно перемішайте, спробуйте та якщо потрібно, доведіть смак сіллю та перцем.
Суп із селери з білими грибами
У цій страві ціла низка цікавинок. По-перше, в нас буде використана запечена селера, яку ми викладемо з духовки одразу в порційні тарілки. В такому вигляді її смак стає ще більш класним, ось побачите. По-друге, ми додамо у тарілки слайси ріпи. Вона залишиться хрусткою та зробить суп багатшим не лише на смак, але й за текстурами. По-третє, ми заллємо у тарілку овочевий бульйон з білими грибами, от прямо так, як роблять у ресторанах. Все дуже цікаво, тому я хочу, щоб ви обов’язково спробували приготувати цю страву й у селери стало трохи більше шанувальників!
Час приготування — 2 години 30 хвилин
Порції — 6
Інгредієнти
- 1 великий корінь селери
- ¼ моркви
- ½ ріпчастої цибулини
- 20 г сухих білих грибів
- ¼ ріпи
- 3 горошини духмяного перцю
- 1 лавровий лист
- 2 л води
- сіль та перець до смаку
Покроковий рецепт
Розігрійте духовку до 200 градусів. Ретельно помийте великий корінь селери, не очищаючи від шкірки. Загорніть у фольгу та покладіть запікатися на 2 години.
Очистьте половину цибулини та наріжте великими частинами. Чверть морквини також очистьте і наріжте слайсами.
Розігрійте пательню без олії та масла. Викладіть овочі та обсмажте по кілька хвилин з кожного боку, вони мають трохи підгоріти.

У каструлю наберіть 2 л води та викладіть туди овочі з пательні, додайте кілька дрібок солі, 3 горошини духмяного перцю і 1 лавровий лист. Доведіть до кипіння і варіть овочевий бульйон протягом 20 хвилин на невеликому вогні. Зніміть з вогню, дістаньте лавровий лист, щільно накрийте кришкою та поки відставте.
Промийте 20 г сухих білих грибів і викладіть у мисочку. Залийте окропом та залиште відмочуватись.
Через 2 години дістаньте з духовки корінь селери, розріжте і дайте трохи охолонути. Дістаньте м’якоть та розкладіть у глибокі порційні тарілки. Наріжте ріпу тонкими слайсами й так само розкладіть у кожну тарілку.
З бульйону дістаньте овочі та спеції, ще раз доведіть його до кипіння. Додайте відмочені гриби та варіть протягом 5 хвилин. Розлийте бульйон по тарілках.
Голубці з картоплі
З голубцями така ж історія, як і з варениками — немає канонічного рецепта. Можна придумати різні та неймовірно смачні начинки, експериментувати зі спеціями, готувати в каструлі або на відкритому вогні, запікати в духовці. Як правило, голубці готують з якоюсь крупою та додаванням м’ясного фаршу, я ж зробив пісні голубці з картопляним пюре, доповнивши смак овочів ароматними спеціями. Заправив страву томатним соусом, щоб надати голубцям легку кислинку. Вийшло дуже смачно та просто. Ви можете приготувати кілька порцій, щоб потім заморозити.
Час приготування — 2 години 50 хвилин
Порції — 8
Інгредієнти
Для голубців:
- 1 білокачанна капуста
- 1 кг картоплі
- 3 лаврові листи
- 5 горошин духмяного перцю
- 3−4 зубчики часнику
- 3 ст. л. соняшникової олії
- 2 цибулини
- сіль та перець до смаку
Для заправки:
- 3 ст. л. томатної пасти
- 1 ч. л. цукру
- 500 мл води

Покроковий рецепт
Приготуйте начинку для голубців. Очистьте 1 кг картоплі та наріжте на однакові невеликі дольки, щоб вона рівномірно приготувалася. Перекладіть картоплю в каструлю, додайте 3 лаврові листи, 5 духмяних перців, 3 зубчики часнику, сіль і перець до смаку. Зубчики часнику можете не очищати.
Приготуйте засмажку для начинки. Цибулю очистьте та наріжте середнім кубиком. Розігрійте пательню з 3 ст. л. соняшникової олії та обсмажте цибулю до м’якості та прозорості, періодично помішуючи.
Для того, щоб перевірити готовність картоплі, проколіть її тонким ножем. Видаліть із каструлі часник та спеції, повністю злийте воду з картоплі. За бажанням відкиньте її на сито. Що менше рідини в картоплі, то краще та щільніше буде начинка. До відвареної картоплі додайте обсмажену цибулю, розімніть до пюре та дайте їй повністю охолонути, щоб голубці не розмокли під час запікання. За бажання в холодну пору року винесіть каструлю з начинкою на балкон, щоб прискорити процес охолодження.
Підготуйте капустяні листи. Із середньої білокачанної капусти виріжте качан. У великій каструлі закип’ятіть воду та помістіть капусту. Верхні капустяні листи змінюватимуть свій колір на прозоріший, тоді їх можна виймати. Наколіть капусту виделкою та акуратно знімайте по одному листочку в мисочку. Якщо ви добре вирізали качан, то капустяні листи самі відпадатимуть. Орієнтовний інтервал між готовністю верхніх листів — 2−3 хвилини. Обов’язково зріжте жорсткі прожилки в капустяних листах, щоб добре та красиво загорнути голубці.
Увімкніть духовку до 180 градусів і формуйте голубці. У капустяний лист викладіть невелику кількість начинки та закрутіть у рулет, загортаючи краї. Голубці викладайте щільно один до одного у форму для запікання.
Готуйте томатну заправку для голубців. У глибокій мисці змішайте 3 ст. л. томатної пасти та 1 ч. л. цукру. Залийте 500 мл води. Щоб надати більш насиченого смаку страві, використовуйте грибний або насичений овочевий бульйон. Кількість цукру за бажанням можете збільшити до 2 ч. л. Заправку добре перемішайте віничком або виделкою до розчинення інгредієнтів. Залийте голубці. Дуже важливо, щоб рідина повністю їх покривала. Залежно від форми та кількості голубців, заправки може бути більше або менше. Розраховуйте, виходячи зі своєї кількості.
Форму накрийте фольгою та поставте в духовку на 1−1,5 години (залежно від твердості капусти) за температури 180 градусів. Наприкінці зніміть фольгу, щоб голубці зверху підрум'янилися, і готуйте ще 20 хвилин.
Більше рецептів на klopotenko.com
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV
Більше блогів тут