І це не суп. Три страви з гарбуза, які варто спробувати

6 жовтня, 23:03
Равіолі з гарбузом (Фото:klopotenko.com)

Равіолі з гарбузом (Фото:klopotenko.com)

Ароматна м’якоть гарбуза, трохи хрусткого бекону, соковитих томатів і ароматного базиліка — ось і весь секрет ідеальної вечері

Якось я провів опитування серед своїх друзів, задавши їм одне питання: що ви готуєте з гарбуза? Практично всі відповіли, що запікають гарбуз із медом, а половина пробували крем-суп. Але гарбуз — це не тільки запікати і готувати суп. Його можна додавати в салати, причому, як в свіжому вигляді, так і у відвареному, готувати гратен, равіолі, начинку для пирогів і пиріжків, робити сирну запіканку й запікати на грилі.

Відео дня

Вдалих смакових поєднань у гарбуза достатньо багато. Так гарбуз ідеально поєднується з корицею, вершками, вершковим маслом і оливковою олією, імбиром, сухими гарбузовим насінням, ваніллю, чебрецем, часником, пармезаном і апельсином. Не менш вдалим доповненням стане чорний мелений перець, цибуля й лимон. Гарбуз також поєднується з м’ясом і рибою, а також практично зі всіма овочами.

Паста з гарбузом і беконом

Якщо ви ще не знаєте, то паста — одне з найулюбленіших мною страв. Якщо мені потрібно щось швидко приготувати на вечерю, то це найчастіше якась паста. І зовсім нещодавно я протестував новий рецепт пасти з гарбузом і беконом. Просто запікаєте половину гарбуза з часником і використовуєте його ароматну м’якоть. Трохи хрусткого бекону, соковитих томатів і ароматного базиліка — ось і весь секрет ідеальної вечері.

Час приготування — 35 хвилин

Порції — 2

Інгредієнти

  • Гарбуз — 400 г
  • Томати чері — 3−4 шт.
  • Часник — 1 зубчик
  • Бекон — 3−4 смужки
  • Базилик — 2−3 гілочки
  • Спагеті — 250 г
  • Оливкова олія — 3−4 ст. л.
  • Сир пармезан — 40 г
  • Кориця — 1 дрібка
  • Сіль та перець — за смаком
Паста з гарбузом і беконом (Фото: klopotenko.com)
Паста з гарбузом і беконом / Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Смужки бекону (3−4 шт.) покладіть на суху розігріту сковороду і обсмажте 5−7 хвилин з обох сторін, або поки він не стане хрустким.

Невеликий гарбуз помийте і розріжте на дві частини. На 2 порції нам потрібно запекти шматок гарбуза масою близько 400 г. Посоліть, поперчіть, викладіть всередину роздавлений часник і полийте оливковою олією. Викладіть на деко, застелене пергаментом, і запікайте в духовці при температурі 220−240 градусів протягом 15 хвилин, поки гарбуз не стане м’яким.

Тим часом відваріть в підсоленій воді 250 г спагетті, відповідно до інструкції на упаковці. Я варив пасту на хвилину менше, ніж написано, тому що мені подобається, щоб вона залишалася всередині трохи твердою. Готові спагетті відкиньте на друшляк, перекладіть в миску і полийте трохи оливковою олією, щоб вони не злиплися.

Дістаньте гарбуз з духовки і за допомогою ложки відокремте м’якоть, додайте її до пасти.

У миску зі спагеті та гарбузом додайте помідори чері. Ви можете розрізати їх навпіл або залишити цілими.

Потім додайте оливкову олію, приблизно 3 столових ложки. Це додасть пасті особливого смаку і аромату.

Додайте до пасти смужки обсмаженого бекону, можете поламати їх або залишити цілими.

Розкладіть пасту по тарілках і посипте щіпкою меленої кориці, так вона стане ще більш ароматною і смачною. Натріть в кожну порцію по 20 г пармезану.

Додайте листочки базиліка, який завжди відмінно доповнює смак будь-пасти.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів НВ
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Лазанья з гарбузом і зеленим соусом бешамель

Лазанья з гарбузом — це просто, і я беруся це довести. Упевнений, що про лазанью кожен чув багато, а ось число тих, хто її готує, напевно, не таке велике. Все тому, що одна назва цієї страви вселяє до нашої голови якісь безглузді думки про те, що це дуже складно. Зовсім ні. Це так само просто, як посмажити омлет або зробити тости на сніданок. Ну, може бути трохи довше. Якщо ви готові, давайте починати.

Час приготування — 1 година 10 хвилин

Порції — 6

Інгредієнти

  • Гарбуз — 1 кг
  • Листи лазаньї — 350 г
  • Часник — 2 зубчики
  • Оливкова олія — 2 ст. л.
  • Волоський горіх — 30 г
  • Сіль та перець — за смаком

Для соуса бешамель

  • Вершкове масло — 60 г
  • Борошно — 50 г
  • Молоко — 700 мл
  • Зелений горошок (заморожений) — 200 г
  • Шпинат — 300 г
  • Сир моцарела — 150 г
  • Сіль — 1−2 дрібки
Лазанья з гарбузом і зеленим соусом бешамель (Фото: klopotenko.com)
Лазанья з гарбузом і зеленим соусом бешамель / Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Духовку розігрійте до 180 градусів. Гарбуз очистите і поріжте тонкими слайсами (3−4 мм). Гарбуз і подрібнений часник викладіть на деко, застелене пергаментом, посоліть, поперчіть і полийте оливковою олією. Запікайте 20 хвилин. Дістаньте з духовки.

Приготуйте соус. У каструлі розтопіть вершкове масло і обсмажте на ньому борошно протягом 1 хвилини. Додайте молоко трьома порціями, постійно помішуючи. Варіть, поки суміш не почне гуснути. Додайте сіль, терту моцарелу, подрібнені ядра волоського горіха, зелений горошок і попередньо порізані чисті листя шпинату. Варіть ще 1−2 хвилини.

Форму для запікання об'ємом близько 2−2,5 літрів змастіть оливковою олією. На дно викладіть листи лазаньї, зверху викладіть третину гарбуза і залийте третиною соусу. Повторіть шари кілька разів, зверху повинен бути шар соусу. Випікайте в духовці 30−35 хвилин. При подачі посипте лазанью подрібненим волоським горіхом.

Равіолі з гарбузом і соусом з каперсів

Сьогодні я пропоную вам зробити кулінарну трансформацію дуже популярного італійського блюда — равіолі. Замість традиційної рікоти або м’ясного начинювання ми приготуємо равіолі з гарбузом. Саме начинювання я пропоную зробити нейтральним, посиливши смак лише за допомогою перцю і солі, а соус приготувати на основі вершкового масла і оливковоі олії з пікантними каперсами. Ну а щоб завершити картину і додати страві цікаву структуру, ми подамо равіолі з тонкими шматочками цукіні.

Час приготування — 35 хвилин

Порції — 2

Інгредієнти

  • Гарбуз — 200 г
  • Оливкова олія — 1 ст. л.
  • Сіль та перець — за смаком

Для тіста

  • Борошно — 100 г
  • Жовток — 1 шт.
  • Сіль — 1 дрібка

Для соуса

  • Вершкове масло — 50 г
  • Оливкова олія — 50 мл
  • Каперси — 1 ст. л.
  • Цукини — 100 г

Покроковий рецепт

Розігрійте духовку до 180 градусів. Гарбуз помийте, почистіть і поріжте кубиками невеликого розміру. Викладіть на деко, застелене пергаментом, полийте оливковою олією і запікайте протягом 20−25 хвилин, поки гарбуз не стане м’яким.

Готовий гарбуз викладіть в невелику каструльку і перебийте блендером або розімніть виделкою до однорідного стану, додайте сіль, перець за смаком.

Приготуйте тісто. Змішайте борошно з жовтком, додайте дрібку солі і трохи води. Добре вимісіть тісто має бути досить щільним і не прилипати до рук. Тонко розкачайте тісто і розріжте ножем на невеликі квадратики однакового розміру.

Викладіть трохи гарбузового пюре на квадратик тіста, згорніть його навпіл у вигляді трикутника і защипніть з боків, щоб отримати равіолі класичної форми, яка схожа на форму пельменів. Відваріть в підсоленій киплячій воді протягом 2 хвилин після спливання.

Поки варяться равіолі, приготуйте соус, змішавши в невеликому сотейнику 50 мл оливкової олії і 50 г вершкового масла з 1 ст. л. каперсів, і проваріть на маленькому вогні протягом декількох хвилин. Готові равіолі дістаньте шумівкою з води, викладіть в глибоку тарілку, полийте соусом і додайте до них цукіні, порізані тонкими слайсами за допомогою економки.

Більше рецептів на klopotenko.com

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X