Шалено смачно. Дві вишукані закуски з тунця
Тунець — це щось між рибою та м’ясом, недарма його називають «морською яловичиною»
Поки всі довго й нудно нарізають салати й роблять бутерброди з червоної риби, я раджу всім урізноманітнити святковий стіл нетривіальними закусками, наприклад, тартаром. Коли стоїть вибір між м'ясом і рибою, я овибираю золоту середину — тунець. Це щось між ними, недарма цю рибу називають «морською яловичиною». До слова, до страв із тунця ідеально підійдуть червоні легкі молоді вина, такі як Піно-нуар або Гаме. А щоб тартар мав привабливіший вигляд і явно зацікавив гостей, пропоную його виконати у вигляді східного символу інь-ян, де одна половина покрита яскравим гуакамоле й обидві частини прикрашені двома видами ікри — чорною та тобіко. Насправді, ви можете використовувати будь-яку ікру на ваш розсуд або обійтися без неї. Але, скажу відверто, саме осетрова ікра та тобіко додає особливої вишуканості цій страві.
Тартар інь-ян із тунця
Інгредієнти на 1 порцію:
- Філе свіжого тунця — 70 г
- Гуакамоле — 70 г
- Цибуля шніт — 10 г
- Кінза — 10 г
- Оливкова олія — 10 мл
- Соус тосазу — 10 мл
- Олія трюфельна — 5 мл
- Соус шисо — 10 мл
- Ікра чорна осетрова — 5 г
- Ікра тобіко — 5 г
Ви можете придбати готовий гуакамоле, але я підкажу вам, як без особливих зусиль приготувати цей соус-закуску в домашніх умовах. Вистачить не тільки на тартар, так що ви зможете поставити його на святковий стіл як окрему страву.
Готуємо гуакамоле:
Стиглий м'який авокадо очищаємо від шкірки і виймаємо кісточку. Додаємо листочки кінзи, сік лимона, сіль до смаку й перебиваємо всі інгредієнти в блендері. Гуакамоле готовий.
Готуємо тартар:
Беремо філе свіжого тунця, нарізаємо дрібними кубиками. Потім нарізаємо дрібно цибулю шніт і додаємо до тунця. Далі заправляємо все оливковою та трюфельною олією, соусом тосазу, соусом шисо, соком лимона і додаємо сіль за смаком.
Сервірування:
Викладаємо у форму або тарілку у вигляді інь-ян. Одну сторону покриваємо гуакамоле. Прикрашаємо чорною осетровою ікрою та ікрою тобіко.

Шаховий сашимі з горіховим юзу-соусом
Альтернативою тартару може стати дуже незвичайна на вигляд, але дуже смачна закуска з того-таки тунця — шаховий сашимі з горіховим соусом із юзу. Робити її трохи довше, але рівень складності мінімальний. Утім, навіщо називати цю закуску альтернативою тартару, якщо можна поставити на стіл обидві, щоб гості гідно оцінили ваш кулінарний талант?
Інгредієнти на 1 порцію:
- Філе тунця — 80 г
- Цибуля карамелізована — 10 г
- Імбир свіжий тертий — 5 г
- Горіховий юзу-соус — 5 мл
- Мікрогрін — за смаком
Спосіб приготування:
Філе свіжого тунця нарізаємо слайсами у вигляді квадратів рівної форми. Половину слайсів обпалюємо вогнем і викладаємо в шаховому порядку, чергуючи зі свіжими. Заправляємо просто на тарелі горіховим юзу-соусом на основі кешью. На кожен шматок риби викладаємо карамелізовану цибулю та тертий імбир. За бажанням можна прикрасити мікрогріном.
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ
Більше блогів тут