Всупереч ворогу і завдяки ЗСУ. Шість страв, які варто приготувати на Новий рік

Бутерброди з оселедцем і арахісовою пастою (Фото:надано автором)
Цьогорічні святкові дні мають ще більше нас згуртувати, і це можна зробити саме через їжу
Світлу бути! Бо свята, особливо такі, як Різдво та Новий рік — це про вибір світла, навіть у темні часи. У ці складні часи я обираю життя, а відтак, пропоную свято. Всупереч ворогу і завдяки ЗСУ. Цьогорічні святкові дні мають ще більше нас згуртувати. І це дуже класно можна зробити саме через їжу.
Паштет з курячої печінки та бурякового соку
Приготуйте курячий паштет. Ця смакота доречна і на сніданок, і як додаток до основних страв, і як окраса святкового столу. Найвідоміший рецепт — із курячої печінки та цибулі. А я пропоную додати в нього сік буряка. Ви отримаєте закуску з солодким присмаком та приємним рожевим кольором. Подавайте паштет на грінках, солоному печиві чи свіжому багеті.
Час приготування — 30 хвилин
Порції — 6
Інгредієнти
- 500 г курячої печінки
- 1 цибуля ріпчаста
- 150 г вершкового масла 82,5%
- 2 середні буряки
- 2 ст. л. соняшникової олії
- 1 лавровий лист
- 2 духмяні перці
- сіль та перець до смаку

Покроковий рецепт
Очистьте від плівок 500 г курячої печінки. Закип’ятіть воду в каструлі, додайте печінку, лавровий лист та 2 духмяні перці. Посоліть до смаку та варіть 20 хвилин на середньому вогні.
Тим часом зробіть сік із 2 середніх буряків. Помийте овочі, очистьте від шкірки та потріть на дрібній тертці.
Перекладіть у дрібне сито, установіть його на миску та за допомогою ложки процідіть сік. Нам потрібно 50−70 мл соку.
Перелийте його в сотейник та доведіть до кипіння. Потім зніміть з вогню та залиште остигати за кімнатної температури.
Очистьте від лушпиння одну цибулину та наріжте середнім кубиком. Розігрійте пательню з 2 ст. л. соняшникової олії та підсмажте цибулю до золотавого кольору.
В чашу блендера додайте відварену печінку, смажену цибулю, буряковий сік та 150 г вершкового масла 82,5%. Перебийте все до однорідної консистенції. За бажанням скористайтеся занурювальним блендером. Потім перекладіть у ємності, в яких будете зберігати паштет. Поставте їх в холодильник щонайменше на 40 хвилин, а потім подавайте з грінками чи хлібом.
Салат з креветками та авокадо
Хочу зізнатися — морепродукти я готовий їсти щодня і додавати до будь-яких страв! Ну а якщо це якесь свято, то креветки — просто обов’язкова програма. Тому сьогодні я вирішив приготувати салат із креветками та авокадо, які поєднуються між собою просто ідеально. А щоб було ще смачніше — зробив класну заправку, з'єднавши мед, гірчицю, лимонний сік і оливкову олію. Швидко і божественно смачно.
Час приготування — 20 хвилин
Порції — 2
Інгредієнти
- 1 авокадо
- 30 г вершкового масла
- ½ грейпфрута
- 300−400 г креветок
- 1 суцвіття салату Айсберг
- 1 ст. л. каперсів
- 1 ст. л. гірчиці (французької в зернах)
- Сік половини лимона
- 1 ст. л. меду
- 3−4 ст. л. оливкової олії
- 1−2 зубчики часнику
- Сіль та перець за смаком


Покроковий рецепт
Для соусу з'єднайте в мисочці 3−4 ст. л. оливкової олії, сік ½ лимона, 1 ст. л. гірчиці в зернах і 1 ст. л. меду. Все добре перемішайте віничком до об'єднання.
Креветки припустіть на 30 г вершкового масла з додаванням 1−2 розчавлених зубчиків часнику протягом 1−2 хвилин.
Перекладіть креветки в мисочку із соусом і акуратно перемішайте.
Авокадо очистіть, дістаньте кісточку, а м’якоть наріжте великими кубиками, перекладіть в миску з креветками.
Айсберг порвіть руками і додайте до креветок.
Акуратно перемішайте, щоб соус рівномірно розподілився листочками салату.
Половинку грейпфрута розділіть на філе і розріжте часточки навпіл. Додайте в миску разом з 1 ст. л. каперсів і ще раз перемішайте.
Бутерброди з оселедцем і арахісовою пастою
Бутерброди з солоною рибою — найпростіше і найшвидше рішення для будь-якого святкового столу. Хіба це не чудово — нарізати хрусткий багет викласти на нього смачну рибку? Але і тут я пропоную експериментувати. Давайте приготуємо бутерброди з оселедцем і арахісовою пастою. Той самий рецепт, але замість масла — горіхова паста. Тож якщо любите експерименти, цей рецепт саме для вас.
Час приготування — 20 хвилин
Порції — 4
Інгредієнти
- 1 французький багет
- 4−5 ст. л. арахісової пасті (без цукру)
- 1 тушка оселедця малої солі
- 2−3 гілочки кропу
- 3 ст. л. соняшникової олії
Покроковий рецепт
Для початку розберіть оселедець. Я рекомендую купувати не готові нарізані шматки оселедця, а цілу мариновану рибу — вона набагато смачніша. Акуратно зніміть з оселедця шкіру.
Відокремте від риби голову і хвіст, розріжте вздовж спинки. Акуратно виріжте філе, зріжте зайвий жир з черевця.
Дістаньте з філе кісточки за допомогою ножа або спеціального пінцета. Наріжте невеликими шматочками.
Один багет наріжте на шматочки завтовшки близько 1 см під кутом, щоб бутерброди вийшли не надто маленькими.
Розігрійте пательню з 3 ст. л. соняшникової олії і підсмажте шматочки до появи золотистої скоринки.
Коли грінки охолонуть, намажте кожну невеликою кількістю арахісової пасти (загалом вам знадобиться 4−5 ст. л. пасти).
Викладіть шматочки оселедця на грінки з пастою, прикрасьте гілочками кропу (загалом вам знадобиться 2−3 гілочки).
Салат з куркою та мандаринами
Я вже не раз повторював, що дуже люблю салати з мандаринами. Одне з таких чудових поєднань — салат з куркою і мандаринами. Хрусткі сухарики, пряний коріандр, пікантна рукола і заправка на основі лимонного соку і гірчиці прекрасно доповнюють мандарини і ніжне куряче філе.
Час приготування — 15 хвилин
Порції — 2
Інгредієнти
- 1 мандарин
- 100 г руколи
- Половина курячої грудки
- 2 шматочки хліба (батон, для сухарів)
- Сік половини лимона
- 2 ч. л. гірчиці (французької)
- 4−5 ст. л. рослинної олії
- 1 дрібка зерен коріандру
- Сіль та перець за смаком

Покроковий рецепт
У салатник викладіть зелень руколи і часточки мандарина без кісточок.
Батон наріжте невеликими кубиками і обсмажте 5−7 хвилин на сковороді з 1−2 ст. л. рослинної олії до золотистої скоринки.
Половину курячої грудки наріжте якомога тонкішими слайсами під кутом 45 градусів.
Збризніть курку невеликою кількістю лимонного соку, посоліть і поперчіть за смаком.
Розігрійте сковороду з 2 ст.л. рослинного масла і обсмажте куряче філе до готовності.
Для заправки змішайте французьку гірчицю, лимонний сік і трохи присоліть. Перемішайте до однорідності.
Додайте в салатник до мандаринів і руколи готове куряче філе та сухарики.
Потім додайте 1 дрібку коріандру, він чудово доповнить смак салату.
Додайте 1 ст. л. заправки і 2 ст. л. рослинної олії.
Буженина з індички
Я точно знаю, що українці обожнюють м’ясо. Ми готуємо і свинину, і курятину, і яловичину, і баранину, і качок з кроликами. Я ж хочу згадати про індичку. Вона теж крута, тому сьогодні готуємо саме з неї. Яка святкова м’ясна страва згадується вам найперше? Мені - буженина. Її часто готують зі свинини. Наприклад, ви знаєте, що буженина з яблучним конфітюром неймовірно смачна. Я ж хочу поділитися рецептом неймовірно ніжної буженини з індички.
Час приготування — 3 години 10 хвилин
Порції — 4
Інгредієнти
- 1 кг філе індички
- 250 г термостатного 10% йогурту
- 6 лаврових листків
- ½ головки часнику
- 5 гілочок чебрецю (або розмарину)
- до смаку сіль та перець

Покроковий рецепт
Підготуйте всі інгредієнти. Філе індички викладіть у миску із 3 лавровими листками, 2−3 притиснутими зубчиками часнику та 3 гілочками чебрецю, обірвавши з них листочки.
Зовсім трохи посоліть та додайте 250 г термостатного 10% йогурту. Ретельно змастіть м’ясо йогуртом, накрийте миску харчовою плівкою і покладіть у холодильник на 2 години.
Коли м’ясо замаринується, дістаньте його з плівки та приберіть ложкою зайвий йогурт. Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів. Покладіть філе індички в рукав разом із 2 гілочками чебрецю, 3 лавровими листками та зубчиками часнику, що залишилися. Покладіть у розігріту духовку та запікайте 1 годину. Потім обережно розкрийте рукав та запікайте ще 5−10 хвилин у режимі гриля. Готовій буженині дайте трохи охолонути та наріжте тонкими слайсами. Полийте м’ясо рідиною, що утворилася під час запікання, посипте свіжомеленим чорним перцем та прикрасьте чебрецем.
Сабайон з шампанським і цедрою апельсина
Сабайон — це вишуканий італійський десерт. Відрізняється він не тільки своїм дивовижно ніжним смаком, а й простотою приготування. Однак, щоб приготувати його дійсно смачним, потрібно знати один секрет. Справа в тому, що цей десерт готується з додаванням вина або шампанського. Тому, чим вино краще, духмяніше і смачніше — тим більш насиченим виходить сам десерт. У цьому рецепті я використовував напівсолодке шампанське з виразним фруктовим смаком і ароматом, а завершальною ноткою стала апельсинова цедра, проварена з цукром. Сабайон з шампанським — чудове рішення для будь-якого святкового столу!
Час приготування — 15 хвилин
Порції — 1
Інгредієнти
- 2 яєчні жовтки
- 40 г цукру
- 40 мл шампанського
- Цедра чверті апельсину
- 2−3 ст. л. цукру (для варіння цедри)

Покроковий рецепт
В сотейник наливаємо воду і ставимо на вогонь, зверху ставимо миску, щоб вона не торкалася води, і розігріваємо її. В окремій мисці змішуємо жовтки з цукром, переливаємо в миску на паровій бані і активно перемішуємо вінчиком до отримання однорідної піни. Додаємо шампанське і знову активно перемішуємо.
У невеликій каструльці розігріваємо трохи води, додаємо цукор і апельсинову цедру. Варимо на невеликому вогні протягом 10 хвилин. Дістаємо цедру, ріжемо тонкими смужками і подаємо разом з сабайоном.
Більше рецептів на klopotenko.com
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ
Більше блогів тут