Всупереч ворогу і завдяки ЗСУ. Шість страв, які варто приготувати на Новий рік

31 грудня 2022, 10:01
Бутерброди з оселедцем і арахісовою пастою (Фото:надано автором)

Бутерброди з оселедцем і арахісовою пастою (Фото:надано автором)

Цьогорічні святкові дні мають ще більше нас згуртувати, і це можна зробити саме через їжу

Світлу бути! Бо свята, особливо такі, як Різдво та Новий рік — це про вибір світла, навіть у темні часи. У ці складні часи я обираю життя, а відтак, пропоную свято. Всупереч ворогу і завдяки ЗСУ. Цьогорічні святкові дні мають ще більше нас згуртувати. І це дуже класно можна зробити саме через їжу.

Відео дня

Паштет з курячої печінки та бурякового соку

Приготуйте курячий паштет. Ця смакота доречна і на сніданок, і як додаток до основних страв, і як окраса святкового столу. Найвідоміший рецепт — із курячої печінки та цибулі. А я пропоную додати в нього сік буряка. Ви отримаєте закуску з солодким присмаком та приємним рожевим кольором. Подавайте паштет на грінках, солоному печиві чи свіжому багеті.

Час приготування 30 хвилин

Порції 6

Інгредієнти

  • 500 г курячої печінки
  • 1 цибуля ріпчаста
  • 150 г вершкового масла 82,5%
  • 2 середні буряки
  • 2 ст. л. соняшникової олії
  • 1 лавровий лист
  • 2 духмяні перці
  • сіль та перець до смаку
Паштет з курячої печінки та бурякового соку (Фото: klopotenko.com)
Паштет з курячої печінки та бурякового соку / Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Очистьте від плівок 500 г курячої печінки. Закип’ятіть воду в каструлі, додайте печінку, лавровий лист та 2 духмяні перці. Посоліть до смаку та варіть 20 хвилин на середньому вогні.

Тим часом зробіть сік із 2 середніх буряків. Помийте овочі, очистьте від шкірки та потріть на дрібній тертці.

Перекладіть у дрібне сито, установіть його на миску та за допомогою ложки процідіть сік. Нам потрібно 50−70 мл соку.

Перелийте його в сотейник та доведіть до кипіння. Потім зніміть з вогню та залиште остигати за кімнатної температури.

Очистьте від лушпиння одну цибулину та наріжте середнім кубиком. Розігрійте пательню з 2 ст. л. соняшникової олії та підсмажте цибулю до золотавого кольору.

В чашу блендера додайте відварену печінку, смажену цибулю, буряковий сік та 150 г вершкового масла 82,5%. Перебийте все до однорідної консистенції. За бажанням скористайтеся занурювальним блендером. Потім перекладіть у ємності, в яких будете зберігати паштет. Поставте їх в холодильник щонайменше на 40 хвилин, а потім подавайте з грінками чи хлібом.

Салат з креветками та авокадо

Хочу зізнатися — морепродукти я готовий їсти щодня і додавати до будь-яких страв! Ну а якщо це якесь свято, то креветки — просто обов’язкова програма. Тому сьогодні я вирішив приготувати салат із креветками та авокадо, які поєднуються між собою просто ідеально. А щоб було ще смачніше — зробив класну заправку, з'єднавши мед, гірчицю, лимонний сік і оливкову олію. Швидко і божественно смачно.

Час приготування 20 хвилин

Порції 2

Інгредієнти

  • 1 авокадо
  • 30 г вершкового масла
  • ½ грейпфрута
  • 300−400 г креветок
  • 1 суцвіття салату Айсберг
  • 1 ст. л. каперсів
  • 1 ст. л. гірчиці (французької в зернах)
  • Сік половини лимона
  • 1 ст. л. меду
  • 3−4 ст. л. оливкової олії
  • 1−2 зубчики часнику
  • Сіль та перець за смаком
poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю
Салат з креветками та авокадо (Фото: klopotenko.com)
Салат з креветками та авокадо / Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Для соусу з'єднайте в мисочці 3−4 ст. л. оливкової олії, сік ½ лимона, 1 ст. л. гірчиці в зернах і 1 ст. л. меду. Все добре перемішайте віничком до об'єднання.

Креветки припустіть на 30 г вершкового масла з додаванням 1−2 розчавлених зубчиків часнику протягом 1−2 хвилин.

Перекладіть креветки в мисочку із соусом і акуратно перемішайте.

Авокадо очистіть, дістаньте кісточку, а м’якоть наріжте великими кубиками, перекладіть в миску з креветками.

Айсберг порвіть руками і додайте до креветок.

Акуратно перемішайте, щоб соус рівномірно розподілився листочками салату.

Половинку грейпфрута розділіть на філе і розріжте часточки навпіл. Додайте в миску разом з 1 ст. л. каперсів і ще раз перемішайте.

Бутерброди з оселедцем і арахісовою пастою

Бутерброди з солоною рибою — найпростіше і найшвидше рішення для будь-якого святкового столу. Хіба це не чудово — нарізати хрусткий багет викласти на нього смачну рибку? Але і тут я пропоную експериментувати. Давайте приготуємо бутерброди з оселедцем і арахісовою пастою. Той самий рецепт, але замість масла — горіхова паста. Тож якщо любите експерименти, цей рецепт саме для вас.

Час приготування 20 хвилин

Порції 4

Інгредієнти

  • 1 французький багет
  • 4−5 ст. л. арахісової пасті (без цукру)
  • 1 тушка оселедця малої солі
  • 2−3 гілочки кропу
  • 3 ст. л. соняшникової олії

Покроковий рецепт

Для початку розберіть оселедець. Я рекомендую купувати не готові нарізані шматки оселедця, а цілу мариновану рибу — вона набагато смачніша. Акуратно зніміть з оселедця шкіру.

Відокремте від риби голову і хвіст, розріжте вздовж спинки. Акуратно виріжте філе, зріжте зайвий жир з черевця.

Дістаньте з філе кісточки за допомогою ножа або спеціального пінцета. Наріжте невеликими шматочками.

Один багет наріжте на шматочки завтовшки близько 1 см під кутом, щоб бутерброди вийшли не надто маленькими.

Розігрійте пательню з 3 ст. л. соняшникової олії і підсмажте шматочки до появи золотистої скоринки.

Коли грінки охолонуть, намажте кожну невеликою кількістю арахісової пасти (загалом вам знадобиться 4−5 ст. л. пасти).

Викладіть шматочки оселедця на грінки з пастою, прикрасьте гілочками кропу (загалом вам знадобиться 2−3 гілочки).

Салат з куркою та мандаринами

Я вже не раз повторював, що дуже люблю салати з мандаринами. Одне з таких чудових поєднань — салат з куркою і мандаринами. Хрусткі сухарики, пряний коріандр, пікантна рукола і заправка на основі лимонного соку і гірчиці прекрасно доповнюють мандарини і ніжне куряче філе.

Час приготування 15 хвилин

Порції 2

Інгредієнти

  • 1 мандарин
  • 100 г руколи
  • Половина курячої грудки
  • 2 шматочки хліба (батон, для сухарів)
  • Сік половини лимона
  • 2 ч. л. гірчиці (французької)
  • 4−5 ст. л. рослинної олії
  • 1 дрібка зерен коріандру
  • Сіль та перець за смаком
Салат з куркою та мандаринами (Фото: klopotenko.com)
Салат з куркою та мандаринами / Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

У салатник викладіть зелень руколи і часточки мандарина без кісточок.

Батон наріжте невеликими кубиками і обсмажте 5−7 хвилин на сковороді з 1−2 ст. л. рослинної олії до золотистої скоринки.

Половину курячої грудки наріжте якомога тонкішими слайсами під кутом 45 градусів.

Збризніть курку невеликою кількістю лимонного соку, посоліть і поперчіть за смаком.

Розігрійте сковороду з 2 ст.л. рослинного масла і обсмажте куряче філе до готовності.

Для заправки змішайте французьку гірчицю, лимонний сік і трохи присоліть. Перемішайте до однорідності.

Додайте в салатник до мандаринів і руколи готове куряче філе та сухарики.

Потім додайте 1 дрібку коріандру, він чудово доповнить смак салату.

Додайте 1 ст. л. заправки і 2 ст. л. рослинної олії.

Буженина з індички

Я точно знаю, що українці обожнюють м’ясо. Ми готуємо і свинину, і курятину, і яловичину, і баранину, і качок з кроликами. Я ж хочу згадати про індичку. Вона теж крута, тому сьогодні готуємо саме з неї. Яка святкова м’ясна страва згадується вам найперше? Мені - буженина. Її часто готують зі свинини. Наприклад, ви знаєте, що буженина з яблучним конфітюром неймовірно смачна. Я ж хочу поділитися рецептом неймовірно ніжної буженини з індички.

Час приготування 3 години 10 хвилин

Порції 4

Інгредієнти

  • 1 кг філе індички
  • 250 г термостатного 10% йогурту
  • 6 лаврових листків
  • ½ головки часнику
  • 5 гілочок чебрецю (або розмарину)
  • до смаку сіль та перець
Буженина з індички (Фото: klopotenko.com)
Буженина з індички / Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Підготуйте всі інгредієнти. Філе індички викладіть у миску із 3 лавровими листками, 2−3 притиснутими зубчиками часнику та 3 гілочками чебрецю, обірвавши з них листочки.

Зовсім трохи посоліть та додайте 250 г термостатного 10% йогурту. Ретельно змастіть м’ясо йогуртом, накрийте миску харчовою плівкою і покладіть у холодильник на 2 години.

Коли м’ясо замаринується, дістаньте його з плівки та приберіть ложкою зайвий йогурт. Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів. Покладіть філе індички в рукав разом із 2 гілочками чебрецю, 3 лавровими листками та зубчиками часнику, що залишилися. Покладіть у розігріту духовку та запікайте 1 годину. Потім обережно розкрийте рукав та запікайте ще 5−10 хвилин у режимі гриля. Готовій буженині дайте трохи охолонути та наріжте тонкими слайсами. Полийте м’ясо рідиною, що утворилася під час запікання, посипте свіжомеленим чорним перцем та прикрасьте чебрецем.

Сабайон з шампанським і цедрою апельсина

Сабайон — це вишуканий італійський десерт. Відрізняється він не тільки своїм дивовижно ніжним смаком, а й простотою приготування. Однак, щоб приготувати його дійсно смачним, потрібно знати один секрет. Справа в тому, що цей десерт готується з додаванням вина або шампанського. Тому, чим вино краще, духмяніше і смачніше — тим більш насиченим виходить сам десерт. У цьому рецепті я використовував напівсолодке шампанське з виразним фруктовим смаком і ароматом, а завершальною ноткою стала апельсинова цедра, проварена з цукром. Сабайон з шампанським — чудове рішення для будь-якого святкового столу!

Час приготування 15 хвилин

Порції 1

Інгредієнти

  • 2 яєчні жовтки
  • 40 г цукру
  • 40 мл шампанського
  • Цедра чверті апельсину
  • 2−3 ст. л. цукру (для варіння цедри)
Сабайон з шампанським і цедрою апельсина (Фото: klopotenko.com)
Сабайон з шампанським і цедрою апельсина / Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

В сотейник наливаємо воду і ставимо на вогонь, зверху ставимо миску, щоб вона не торкалася води, і розігріваємо її. В окремій мисці змішуємо жовтки з цукром, переливаємо в миску на паровій бані і активно перемішуємо вінчиком до отримання однорідної піни. Додаємо шампанське і знову активно перемішуємо.

У невеликій каструльці розігріваємо трохи води, додаємо цукор і апельсинову цедру. Варимо на невеликому вогні протягом 10 хвилин. Дістаємо цедру, ріжемо тонкими смужками і подаємо разом з сабайоном.

Більше рецептів на klopotenko.com

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X