Вишукані та поживні. Три страви з пшениці

26 листопада 2022, 00:20
Вівсянка з пшеницею, індичкою та буряком (Фото:klopotenko.com)

Вівсянка з пшеницею, індичкою та буряком (Фото:klopotenko.com)

Я доведу вам, що пшениця — гідний та смачний продукт

Я поставив собі нову мету — популяризувати пшеницю. Як продукт, який українці будуть готувати. Не борошно. Саме зерно. Замість рису, який ми закуповуємо і завозимо з Азії. Це важливо з економічної точки зору. Це важливо з точки зору культури. Бо пшениця — один з наших ключових продуктів. Той, по якому знають Україну. Той, який їли наші предки. Я доведу вам, що цей продукт гідний та смачний. Ось три неочікувані рецепти з пшениці.

Відео дня

Ризото з пшениці з грибами

Ризото — одна з найкращих страв, які можна приготувати з рисом. І це не дивно. Ніжний насичений смаками рис, легкий посмак вина, гриби та овочі: тут ідеально все. Саме тому ризото має шалену популярність не лише на своїй батьківщині, а й по всьому світу. Та що коли замінити рис арборіо пшеницею?

Час приготування 1 година

Порції — 4

klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Інгредієнти

Для ризото:

  • 200 г пшениці
  • 300 г печериць
  • 20 г білих сухих грибів
  • 1 цибулина
  • 30 г вершкового масла
  • 2 гілочки чебрецю
  • 50 г твердого сиру
  • 50 мл білого сухого вина

Для овочевого бульйону:

  • 1 цибулина
  • 1 морквина
  • ¼ селери
  • 1 лавровий лист
  • 2 горошини духмяного перцю
  • 2 л води
  • 1 дрібка солі

Покроковий рецепт

В каструлю висипте 200 г пшениці та залийте 600 мл води. Додайте дрібку солі та доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь та варіть ще 30 хвилин.

Поставте варитися овочевий бульйон. Очистіть цибулину, морквину, ¼ селери та наріжте великими шматками. Складіть у каструлю, залийте 2 л води. Додайте дрібку солі, 2 горошини духмяного перцю і лавровий лист. Варіть на середньому вогні 25 хвилин. Викладіть у мисочку 20 г білих сухих грибів та залийте водою на 20 хвилин. Після цього наріжте на смужки.

Очистіть 300 г печериць і наріжте середніми шматочками приблизно однаковими за розміром, аби рівномірно приготувалися. Цибулину поріжте дрібними кубиками.

Розігрійте пательню з 30 г вершкового масла, дайте трохи розтопитися. Викладіть спочатку цибулю, а через 2 хвилини додайте печериці та нарізані сухі гриби. Смажте 10 хвилин на середньому вогні, додавши сіль перець до смаку.

До грибів додайте пшеницю та влийте 50 мл білого сухого вина. Перемішайте і зачекайте кілька хвилин, щоб алкоголь випарувався.

Далі порціями вливайте 300 мл бульйону. Коли перша порція бульйону майже випарувалася, додавайте ще. Подавайте ризото з пшениці з листям чебрецю та натертим твердим сиром.

Пшеничники з фаршем

В українські традиційній кухні є дуже смачна страва — гречаники. Вона надихає багатьох з нас на різні експерименти, тому і варіантів приготування чимало. Я ж пішов далі й приготував щось зовсім нове — пшеничники з фаршем. Тут гречку замінив цільнозерновою пшеницею.

Час приготування 1 година

Порції — 5

Інгредієнти

  • 500 г свинини (задня частина)
  • 100 г сирої пшениці
  • 100 г води
  • 1 цибулина
  • 1 яйце
  • 2 ст. л. борошна для обвалювання
  • 3 ст. л. олії для смаження
  • сіль перець за смаком
  • 200 г сметани 15% для соусу
poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю
klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Зваріть пшеницю: залийте 100 г зерна 300 мл води, додайте дрібку солі. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь та варіть ще 30 хвилин.

Перемеліть 500 г свинини у фарш. Цибулю наріжте дрібним кубиком та обсмажте в 1 ст. л. олії з дрібкою солі. Змішайте з м’ясом. Додайте 1 яйце і всипте пшеницю, посоліть і поперчіть до смаку. Ще раз перемішайте.

Робочу поверхню притрусіть борошном. Сформуйте з фаршу кульки, трохи приплюсніть та обваляйте у борошні з усіх боків.

Обсмажте пшеничники з фаршем у пательні з олією до золотавої скоринки по кілька хвилин з кожного боку.

Викладіть у форму для запікання. Розведіть у мисочці 200 г сметани 15% зі 100 мл води. Залийте пшеничники соусом та поставте у розігріту до 180 градусів духовку на 20 хвилин. Подавайте гарячими.

Вівсянка з пшеницею, індичкою та буряком

Пропоную зробити вишукану та поживну страву, поєднавши необроблену, а значить дуже корисну, пшеницю, з різними видами вівсянки. А ще рекомендую додати до неї інші національні продукти, як-то: буряк, гарбузове насіння та гречку, але у вигляді попкорну. У вас вийде страва з різними текстурами та смаковим розмаїттям.

Час приготування 2 години 30 хвилин

Порції — 2

Інгредієнти

  • 50 г вівсянки пластівцями
  • 50 г вівсянки плющеної
  • 50 г відвареної пшениці (30 г сухої)
  • 1 буряк
  • 50 г бринзи
  • 1 ст. л. гарбузового насіння
  • 50 мл вершків 33%
  • 2 яйця
  • 1 ст. л. запашної олії для подачі
  • 200 мл води
  • сіль до смаку

Для індички пастрамі:

  • 100 г філе індички
  • 100 г солі

Для попкорну з гречки:

  • 5 г гречки
  • 200−250 г соняшникової олії

Для соусу бер нуазет:

  • 20 г вершкового масла 82,5%

Покроковий рецепт

На ніч або щонайменше на 8 годин замочіть 30 г пшениці у холодній воді.

Зачистіть 100 г філе індички від плівок та зайвого жиру, перекладіть у миску та засипте 100 г солі. Залиште на годину. Це потрібно, щоб із м’яса вийшла вся рідина. Ми будемо його запікати су-від. Тому увімкніть розігріватися духовку до 100 градусів за 30 хвилин до приготування.

Злийте воду з пшениці, перекладіть в каструлю, залийте рідиною, посоліть до смаку та варіть годину до готовності.

Поставте варитися чи запікатися один середній буряк. Індичку дістаньте із солі, помийте під струменем води, обсушіть паперовим рушником, а потім герметично загорніть у харчову плівку. Перекладіть у форму для запікання, залийте водою, щоб повністю покривала м’ясо. Якщо цього не зробите, плівка буде підгоряти. Ставте форму в духовку на 2 години за температури 100 градусів. Ця техніка приготування су-від зробить філе індички неймовірно ніжним на смак.

Зробіть попкорн з гречки. У сухій пательні підсмажте 5 г гречки. В сотейник влийте 200−250 г соняшникової олії та дочекайтеся, щоб вона підігрілася. Слідкуйте за тим, щоб вона не перегрілася. Всипте з пательні гречку в олію, тоді кожне зернятко вибухне, як це відбувається із зернами кукурудзи. Дістаньте попкорн шумівкою та перекладіть на паперовий рушник, щоб увібралася зайва олія.

Приготуйте два яйця пашот. У сотейнику розігрійте воду, яйце вбийте у шумівку з дрібними дірочками, почекайте, поки зайва рідина стече. Щоб вийшло гарне яйце пашот, має залишитися густий білок, без рідини навколо. Потім обережно перекладіть його в киплячу воду. Варіть 1 хвилину, потім дістаньте шумівкою та перекладіть в тарілку. Те саме зробіть із другим яйцем.

Зробіть соус бер нуазет. У пательні розтопіть 20 г вершкового масла 82,5%. Слідкуйте за тим, щоб воно не пригоріло.

Коли звариться пшениця та буде готова індичка пастрамі, всипте у каструлю 50 г вівсянки пластівцями та 50 г вівсянки плющеної. Залийте 200 мл води та доведіть до кипіння. Потім злийте воду з пшениці та додайте відварені зерна в каструлю до вівсянки, влийте 50 мл вершків 33% та соус бер нуазет. Варіть на середньому вогні до готовності плющеної вівсянки.

Розкладіть на дві тарілки. Зверху на суміш каш викладіть шматочки відвареного буряка, порізану індичку пастрамі, яйця пашот та руками покришіть 50 г бринзи. Полийте 1 ст. л. запашної олії, посипте 1 ст. л. гарбузового насіння та попкорном з гречки.

Більше рецептів на klopotenko.com

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X