Насолоджуйтесь та експериментуйте. Чотири страви з цвітної капусти

24 червня, 01:25
Цвітна капуста по-корейськи (Фото:klopotenko.com)

Цвітна капуста по-корейськи (Фото:klopotenko.com)

Від аромату та смаку цих страв у вас запаморочиться у голові

Усі добре знають, що треба їсти більше овочів. Та є один овоч, про який часто забувають, проходять повз нього у магазинах чи на базарі, — це цвітна капуста. Якщо її купляють, то частіше за все смажать у клярі. Це теж, без сумніву, смачно, але хочеться бачити більше страв з капусти на столах, адже вона дуже апетитна та корисна.

Відео дня

Цвітна капуста — це як чистий листок, готове до творчості полотно. Вона чудово вбирає олію та смаки і аромати усіх спецій, які ви до неї додасте. Її можна бланшувати чи приготувати на пару, аби зберегти автентичний смак, обсмажити, аби виявити її солодкість, запекти чи зварити.

Сьогодні я підготував для вас чотири рецепти з цвітної капусти — так би мовити чотири стани. Насолоджуйтесь та експериментуйте.

Цвітна капуста з соусом з гарбуза

Це повноцінна самостійна страва. Фішок тут буде багато: по-перше, цвітну капусту ми спочатку відваримо із сіллю, по-друге, ми її заморозимо — так вона надалі матиме новий і класний смак, а також збереже щільність структури. Але це ще не все — насамкінець ми запечемо капусту в духовці, аби вона вкрилася апетитною золотавою скоринкою. Що ще цікавого я придумав? Ми приготуємо надзвичайно ніжний та ароматний соус з гарбуза. Спочатку запечемо його із часником та розмарином, а потім переб'ємо у блендері з вершками та блакитним сиром. Я вас запевняю, від аромату та смаку цієї страви у вас запаморочиться у голові!

Час приготування - 3 година 40 хвилин

Порції - 4

Інгредієнти

  • 1 цвітна капуста
  • ½ гарбуза
  • 3 зубчики часнику
  • 2 ст. л. олії
  • 100 мл вершків 33%
  • 50 г блакитного сиру
  • 3 гілочки розмарину
  • сіль та перець до смаку
Цвітна капуста з соусом з гарбуза (Фото: klopotenko.com)
Цвітна капуста з соусом з гарбуза / Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Підготуйте всі інгредієнти. Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів.

Добре помийте головку цвітної капусти та покладіть у каструлю. Варіть у підсоленій воді на невеличкому вогні 15 хвилин після закипання.

Гарбуз очистьте та наріжте однаковими кубиками, аби він рівномірно пропікся. Викладіть у форму для запікання шматочки гарбуза. Додайте 2 розчавлених зубчики часнику, дрібку солі, 2 ст. л. олії та 3 гілочки розмарину. Накрийте фольгою та поставте запікатися у духовку на 30−40 хвилин за температури 180 градусів.

Дістаньте цвітну капусту з каструлі та залиште на 10 хвилин охолонути. Потім обмотайте харчовою плівкою та покладіть у морозилку на 2−3 години.

Дістаньте з форми із гарбузом гілочки розмарину. Перекладіть гарбуз у чашу блендера, додайте 1 зубчик часнику, 50 г блакитного сиру, 100 мл вершків 33% та посоліть до смаку. Перебийте до однорідної консистенції.

Підморожену капусту покладіть у розігріту до 200 градусів духовку на 30 хвилин, аби утворилася золотава скоринка. Готову запечену капусту полийте соусом із гарбуза та посипте свіжомеленим чорним перцем.

Пиріг із цвітної капусти з соусом Морне

У цьому пирозі з цвітної капусти тендітне все — тоненьке тісто філо в основі, вершково-сирний соус Морне, трохи хрустка капуста. Разом з тонкою пряною ноткою карі поєднання вийшло просто неймовірним. Такий пиріг має сподобатися навіть тим, хто байдужий до цвітної капусти, треба лишень спробувати.

Час приготування - 1 година 5 хвилин

Порції - 6

Інгредієнти

Для основи:

  • 1 упаковка тіста філо (6 шарів)
  • 700 г цвітної капусти
  • 100 г вершкового масла
  • 1 ч. л. карі
  • сіль до смаку

Для соусу Морне:

  • 100 г твердого сиру (+60 г для посипки)
  • 30 г вершкового масла
  • 30 г борошна
  • 300 мл молока
  • 2 жовтки
  • 50 мл вершків 30%
Пиріг з цвітної капусти з соусом Морне (Фото: klopotenko.com)
Пиріг з цвітної капусти з соусом Морне / Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Підготуйте всі інгредієнти. Обирайте не дуже велику капустину, вагою приблизно 700 г. Тісто філо перекладіть з морозильної камери у холодильник з вечора, аби воно розморозилося. Увімкніть духовку розігріватися до температури 180 градусів.

Капусту розберіть на суцвіття приблизно однакового розміру, аби пиріг приготувався рівномірно. Тверді частинки зручно відрізати кухонними ножицями. У каструлі закип’ятіть воду, додайте дрібку солі та опустіть шматочки капусти на 2−3 хвилини.

Відкиньте суцвіття цвітної капусти на друшляк, залиште, поки не стече вся вода.

На пательні чи у маленькій каструлі розтопіть 100 г вершкового масла. За допомогою пензлика змастіть розтопленим маслом форму, в якій будете готувати пиріг. Далі викладіть у форму перший шар тіста філо та щедро змастіть вершковим маслом. Зверху викладіть другий шар і також змастіть маслом. Викладіть так усі шість шарів тіста, змащуючи маслом.

Цвітну капусту викладіть у форму з тістом, розподіліть лопаткою. Притрусіть капусту 1 ч. л. карі, це надасть страві легкого пряного смаку.

Для соусу Морне у сотейник викладіть 30 г вершкового масла та розтоплюйте на невеликому вогні. Коли воно розтопиться, всипте 30 г борошна. Помішуючи, трішки підсмажте до появи легкого горіхового аромату та повного об'єднання. Влийте 300 мл молока та додайте дрібку солі. Перемішуйте соус віничком, доки він не загустіє. Після цього зніміть каструлю з вогню.

В іншій мисці з'єднайте 50 мл вершків 30% із двома жовтками, додайте сіль та перемішайте віничком. Влийте вершково-яєчну суміш у каструлю з соусом та перемішайте.

На крупній тертці натріть 160 г твердого сиру. Приблизно 2/3 натертого сиру вкиньте у каструлю з соусом, перемішайте віничком, аби сир розподілився та підтанув.

Залийте соусом пиріг. Притрусіть зверху третиною сиру, що залишився, він утворить красиву золотаву скоринку під час запікання.

Ножицями обріжте зайве тісто з країв форми, аби воно не горіло у духовці. Запікайте пиріг з цвітною капустою 40−45 хвилин за температури 180 градусів.

Цвітна капуста по-корейськи

Цвітна капуста по-корейськи — смачна закуска до м’ясних та рибних страв. Готувати цю страву легко та вживати можна вже через добу. Чому саме «по-корейськи»? Річ у тому, що корейці, які перебралися в радянський час в Україну, почали шукати звичні їм смаки в доступних на той час продуктах. У справу пішла морква та маринад зі спеціями. Пізніше у схожому маринаді почали готувати й інші овочі. Вони теж почали називатися «по-корейськи».

Час приготування - 20 хвилин

Порції - 1

Інгредієнти

  • 700 г цвітної капусти
  • 1 середня морква
  • 5 зубчиків часнику
  • 1 л води
  • 2 ст. л. оцту 9%
  • 2 ст. л. солі
  • 1 ст. л. цукру
  • 50 мл олії
  • коріандр горошком до смаку
  • куркума до смаку
  • суміш перців горошком до смаку
  • 1 лавровий лист
Цвітна капуста по-корейськи (Фото: klopotenko.com)
Цвітна капуста по-корейськи / Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Головку цвітної капусти розберіть на суцвіття. Очистьте 1 середню моркву та наріжте на тоненькі кружечки.

Моркву та цвітну капусту потрібно відварити. Закип’ятіть воду в каструлі, додайте овочі та варіть 3 хвилини після закипання. Потім відкиньте на сито.

Візьміть літрову чисту та суху банку, викладіть у неї моркву та цвітну капусту.

Приготуйте маринад. Для маринаду влийте в каструлю 1 л води, додайте 2 ст. л. солі, 1 ст. л. цукру, насіння коріандру до смаку, куркуму до смаку, суміш перців до смаку та 1 лавровий лист. Регулюйте гостроту куркумою.

Варіть маринад 3 хвилини, щоб розчинився цукор та сіль. Зніміть із вогню, додайте 5 зубчиків часнику та 2 ст. л. оцту 9%. Залийте гарячий маринад у банку з цвітною капустою та морквою. Щоб мінімізувати доступ повітря, влийте зверху 50 мл олії.

Мариновану цвітну капусту можна вживати через добу та зберігати в холодильнику до двох тижнів.

Для тривалого зберігання маринованої цвітної капусти банку слід стерилізувати. Візьміть каструлю, на дно покладіть перевернуту керамічну тарілку меншого діаметра, на неї поставте банку з цвітною капустою. Цей прийом необхідний для того, щоб банка в процесі стерилізації не тріснула через надмірне нагрівання від дна каструлі. Залийте банку водою до «плічок» приблизно такої ж температури, як і банку, та стерилізуйте 15 хвилин на маленькому вогні. Після цього виймайте банку з води, закочуйте кришку, перевертайте дном вверх і залишайте на добу. Зберігати цвітну капусту по-корейськи необхідно в прохолодному місці - підвалі, льоху або холодильнику.

Крем-суп із цвітної капусти Дюбарі

Згідно з деякими історичними довідками, своєю назвою цей суп зобов’язаний Марі Жанні Дюбарі — фаворитці французького короля Людовика XV. Саме їй приписують авторство цього рецепта. Цей суп начебто повинен був допомогти освітлити її шкіру, що було дуже модно в ті часи. Чи був ефективним цей засіб, достеменно не відомо, проте відомо одне — рецепт цього французького супу і донині користується великою популярністю. І справа тут зовсім не в кольорі шкіри, просто він напрочуд смачний.

Час приготування - 20 хвилин

Порції - 4

Інгредієнти

  • 1 цибуля-порей
  • 1 головка цвітної капусти (500−600 г)
  • 700−800 мл молока
  • 1 щіпка мускатного горіха
  • 20 г вершкового масла
  • за смаком сіль і перець
Крем-суп з цвітної капусти (Фото: klopotenko.com)
Крем-суп з цвітної капусти / Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Цвітну капусту розберіть на суцвіття. Закиньте їх в киплячу воду на 1 хвилину, після чого злийте воду.

Білу частину цибулі-порей поріжте кільцями і обсмажте на пательні з вершковим маслом, поки цибуля не стане м’якою.

У каструлю налийте молоко, додайте цвітну капусту і обсмажений порей, дрібку мускатного горіха, сіль і перець до смаку. Доведіть до кипіння і варіть 7−10 хвилин на маленькому вогні.

Перебийте суп занурювальним блендером до отримання однорідної структури і розлийте по тарілках.

Більше рецептів на klopotenko.com

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X