Насолоджуйтесь та експериментуйте. Чотири страви з цвітної капусти

Цвітна капуста по-корейськи (Фото:klopotenko.com)
Від аромату та смаку цих страв у вас запаморочиться у голові
Усі добре знають, що треба їсти більше овочів. Та є один овоч, про який часто забувають, проходять повз нього у магазинах чи на базарі, — це цвітна капуста. Якщо її купляють, то частіше за все смажать у клярі. Це теж, без сумніву, смачно, але хочеться бачити більше страв з капусти на столах, адже вона дуже апетитна та корисна.
Цвітна капуста — це як чистий листок, готове до творчості полотно. Вона чудово вбирає олію та смаки і аромати усіх спецій, які ви до неї додасте. Її можна бланшувати чи приготувати на пару, аби зберегти автентичний смак, обсмажити, аби виявити її солодкість, запекти чи зварити.
Сьогодні я підготував для вас чотири рецепти з цвітної капусти — так би мовити чотири стани. Насолоджуйтесь та експериментуйте.
Цвітна капуста з соусом з гарбуза
Це повноцінна самостійна страва. Фішок тут буде багато: по-перше, цвітну капусту ми спочатку відваримо із сіллю, по-друге, ми її заморозимо — так вона надалі матиме новий і класний смак, а також збереже щільність структури. Але це ще не все — насамкінець ми запечемо капусту в духовці, аби вона вкрилася апетитною золотавою скоринкою. Що ще цікавого я придумав? Ми приготуємо надзвичайно ніжний та ароматний соус з гарбуза. Спочатку запечемо його із часником та розмарином, а потім переб'ємо у блендері з вершками та блакитним сиром. Я вас запевняю, від аромату та смаку цієї страви у вас запаморочиться у голові!
Час приготування - 3 година 40 хвилин
Порції - 4
Інгредієнти
- 1 цвітна капуста
- ½ гарбуза
- 3 зубчики часнику
- 2 ст. л. олії
- 100 мл вершків 33%
- 50 г блакитного сиру
- 3 гілочки розмарину
- сіль та перець до смаку

Покроковий рецепт
Підготуйте всі інгредієнти. Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів.
Добре помийте головку цвітної капусти та покладіть у каструлю. Варіть у підсоленій воді на невеличкому вогні 15 хвилин після закипання.
Гарбуз очистьте та наріжте однаковими кубиками, аби він рівномірно пропікся. Викладіть у форму для запікання шматочки гарбуза. Додайте 2 розчавлених зубчики часнику, дрібку солі, 2 ст. л. олії та 3 гілочки розмарину. Накрийте фольгою та поставте запікатися у духовку на 30−40 хвилин за температури 180 градусів.
Дістаньте цвітну капусту з каструлі та залиште на 10 хвилин охолонути. Потім обмотайте харчовою плівкою та покладіть у морозилку на 2−3 години.
Дістаньте з форми із гарбузом гілочки розмарину. Перекладіть гарбуз у чашу блендера, додайте 1 зубчик часнику, 50 г блакитного сиру, 100 мл вершків 33% та посоліть до смаку. Перебийте до однорідної консистенції.
Підморожену капусту покладіть у розігріту до 200 градусів духовку на 30 хвилин, аби утворилася золотава скоринка. Готову запечену капусту полийте соусом із гарбуза та посипте свіжомеленим чорним перцем.
Пиріг із цвітної капусти з соусом Морне
У цьому пирозі з цвітної капусти тендітне все — тоненьке тісто філо в основі, вершково-сирний соус Морне, трохи хрустка капуста. Разом з тонкою пряною ноткою карі поєднання вийшло просто неймовірним. Такий пиріг має сподобатися навіть тим, хто байдужий до цвітної капусти, треба лишень спробувати.
Час приготування - 1 година 5 хвилин
Порції - 6
Інгредієнти
Для основи:
- 1 упаковка тіста філо (6 шарів)
- 700 г цвітної капусти
- 100 г вершкового масла
- 1 ч. л. карі
- сіль до смаку
Для соусу Морне:
- 100 г твердого сиру (+60 г для посипки)
- 30 г вершкового масла
- 30 г борошна
- 300 мл молока
- 2 жовтки
- 50 мл вершків 30%

Покроковий рецепт
Підготуйте всі інгредієнти. Обирайте не дуже велику капустину, вагою приблизно 700 г. Тісто філо перекладіть з морозильної камери у холодильник з вечора, аби воно розморозилося. Увімкніть духовку розігріватися до температури 180 градусів.
Капусту розберіть на суцвіття приблизно однакового розміру, аби пиріг приготувався рівномірно. Тверді частинки зручно відрізати кухонними ножицями. У каструлі закип’ятіть воду, додайте дрібку солі та опустіть шматочки капусти на 2−3 хвилини.
Відкиньте суцвіття цвітної капусти на друшляк, залиште, поки не стече вся вода.
На пательні чи у маленькій каструлі розтопіть 100 г вершкового масла. За допомогою пензлика змастіть розтопленим маслом форму, в якій будете готувати пиріг. Далі викладіть у форму перший шар тіста філо та щедро змастіть вершковим маслом. Зверху викладіть другий шар і також змастіть маслом. Викладіть так усі шість шарів тіста, змащуючи маслом.
Цвітну капусту викладіть у форму з тістом, розподіліть лопаткою. Притрусіть капусту 1 ч. л. карі, це надасть страві легкого пряного смаку.
Для соусу Морне у сотейник викладіть 30 г вершкового масла та розтоплюйте на невеликому вогні. Коли воно розтопиться, всипте 30 г борошна. Помішуючи, трішки підсмажте до появи легкого горіхового аромату та повного об'єднання. Влийте 300 мл молока та додайте дрібку солі. Перемішуйте соус віничком, доки він не загустіє. Після цього зніміть каструлю з вогню.
В іншій мисці з'єднайте 50 мл вершків 30% із двома жовтками, додайте сіль та перемішайте віничком. Влийте вершково-яєчну суміш у каструлю з соусом та перемішайте.
На крупній тертці натріть 160 г твердого сиру. Приблизно 2/3 натертого сиру вкиньте у каструлю з соусом, перемішайте віничком, аби сир розподілився та підтанув.
Залийте соусом пиріг. Притрусіть зверху третиною сиру, що залишився, він утворить красиву золотаву скоринку під час запікання.
Ножицями обріжте зайве тісто з країв форми, аби воно не горіло у духовці. Запікайте пиріг з цвітною капустою 40−45 хвилин за температури 180 градусів.
Цвітна капуста по-корейськи
Цвітна капуста по-корейськи — смачна закуска до м’ясних та рибних страв. Готувати цю страву легко та вживати можна вже через добу. Чому саме «по-корейськи»? Річ у тому, що корейці, які перебралися в радянський час в Україну, почали шукати звичні їм смаки в доступних на той час продуктах. У справу пішла морква та маринад зі спеціями. Пізніше у схожому маринаді почали готувати й інші овочі. Вони теж почали називатися «по-корейськи».
Час приготування - 20 хвилин
Порції - 1
Інгредієнти
- 700 г цвітної капусти
- 1 середня морква
- 5 зубчиків часнику
- 1 л води
- 2 ст. л. оцту 9%
- 2 ст. л. солі
- 1 ст. л. цукру
- 50 мл олії
- коріандр горошком до смаку
- куркума до смаку
- суміш перців горошком до смаку
- 1 лавровий лист

Покроковий рецепт
Головку цвітної капусти розберіть на суцвіття. Очистьте 1 середню моркву та наріжте на тоненькі кружечки.
Моркву та цвітну капусту потрібно відварити. Закип’ятіть воду в каструлі, додайте овочі та варіть 3 хвилини після закипання. Потім відкиньте на сито.
Візьміть літрову чисту та суху банку, викладіть у неї моркву та цвітну капусту.
Приготуйте маринад. Для маринаду влийте в каструлю 1 л води, додайте 2 ст. л. солі, 1 ст. л. цукру, насіння коріандру до смаку, куркуму до смаку, суміш перців до смаку та 1 лавровий лист. Регулюйте гостроту куркумою.
Варіть маринад 3 хвилини, щоб розчинився цукор та сіль. Зніміть із вогню, додайте 5 зубчиків часнику та 2 ст. л. оцту 9%. Залийте гарячий маринад у банку з цвітною капустою та морквою. Щоб мінімізувати доступ повітря, влийте зверху 50 мл олії.
Мариновану цвітну капусту можна вживати через добу та зберігати в холодильнику до двох тижнів.
Для тривалого зберігання маринованої цвітної капусти банку слід стерилізувати. Візьміть каструлю, на дно покладіть перевернуту керамічну тарілку меншого діаметра, на неї поставте банку з цвітною капустою. Цей прийом необхідний для того, щоб банка в процесі стерилізації не тріснула через надмірне нагрівання від дна каструлі. Залийте банку водою до «плічок» приблизно такої ж температури, як і банку, та стерилізуйте 15 хвилин на маленькому вогні. Після цього виймайте банку з води, закочуйте кришку, перевертайте дном вверх і залишайте на добу. Зберігати цвітну капусту по-корейськи необхідно в прохолодному місці - підвалі, льоху або холодильнику.
Крем-суп із цвітної капусти Дюбарі
Згідно з деякими історичними довідками, своєю назвою цей суп зобов’язаний Марі Жанні Дюбарі — фаворитці французького короля Людовика XV. Саме їй приписують авторство цього рецепта. Цей суп начебто повинен був допомогти освітлити її шкіру, що було дуже модно в ті часи. Чи був ефективним цей засіб, достеменно не відомо, проте відомо одне — рецепт цього французького супу і донині користується великою популярністю. І справа тут зовсім не в кольорі шкіри, просто він напрочуд смачний.
Час приготування - 20 хвилин
Порції - 4
Інгредієнти
- 1 цибуля-порей
- 1 головка цвітної капусти (500−600 г)
- 700−800 мл молока
- 1 щіпка мускатного горіха
- 20 г вершкового масла
- за смаком сіль і перець

Покроковий рецепт
Цвітну капусту розберіть на суцвіття. Закиньте їх в киплячу воду на 1 хвилину, після чого злийте воду.
Білу частину цибулі-порей поріжте кільцями і обсмажте на пательні з вершковим маслом, поки цибуля не стане м’якою.
У каструлю налийте молоко, додайте цвітну капусту і обсмажений порей, дрібку мускатного горіха, сіль і перець до смаку. Доведіть до кипіння і варіть 7−10 хвилин на маленькому вогні.
Перебийте суп занурювальним блендером до отримання однорідної структури і розлийте по тарілках.
Більше рецептів на klopotenko.com
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ
Більше блогів тут
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

матеріалів розділу Life