Мій сімейний рецепт. Як приготувати пасту з соусом болоньєзе
Я асоціюю смак цього соусу з дитинством — коли мама прокидалася вдосвіта, щоб приготувати лазанью до недільного обіду
Паста з соусом болоньєзе — один з найпопулярніших рецептів у світі, відомий далеко за межами Італії.
Місто Болонья — батьківщина м’ясного соусу з томатами, вином, морквою, цибулею і селерою. Хоча старовинні джерела свідчать, що вперше його приготували в Імолі — містечку на півдні провінції. Однак оригінальний рецепт з такою назвою містив курячу печінку і трюфелі, і ніяк не яловичину з овочами, а рецепт, який ми знаємо вже сьогодні, належить болонським сеньйорам, що передавали його з покоління в покоління.
За межами Болоньї цей соус італійці називають просто «рагу». Корінні болонці рекомендують поєднувати м’ясне рагу з широкою пастою — фетучіні, тальятелле або папарделле — вона краще вбирає соус.
Соус алла болоньєзе додається також в лазанью в поєднанні з ніжним бешамель. Я асоціюю смак цього соусу з дитинством — коли мама вставала дуже рано, щоб приготувати лазанью до недільного обіду, за яким збиралася вся численна родина.
Попри те що приготування соусу займає тривалий час, готувати його досить просто навіть новачкові. Ділюся сімейним рецептом ідеальних фетучіні алла болоньєзе.
Інгредієнти:
Паста
Фетучіні — 120 г
Для соусу алла болоньєзе (на 1 кг):
Оливкова олія — 50 г
Цибуля — 100 г
Морква — 100 г
Селера — 100 г
Яловичина, задня частина — 400 г
Свинина, шийна частина — 400 г
Підчеревина — 100 г
Телятина — 100 г
Томатна паста (подвійний концентрат) або томатна пасата — 100 г
Біле вино — 100 г
Вершкове масло — 100 г
Вода — 300 г
Приготування
Нарізаємо овочі дуже дрібними кубиками.

Обсмажуємо на оливковій олії всі овочі до золотавого кольору, потім додаємо подрібнене м’ясо.
Випарувати всю вологу, додати вино і чекати до повного випаровування. Після цього додати 50 г томатного концентрату і воду — тушкувати десь 4 години.
Відварити фетучіні або іншу широку пасту у великій кількості підсоленої води до стану аль денте.
Перед подаванням беремо 100 г основи нашого соусу, додаємо 50 г пасати, а також 20 г вершкового масла. Перемішуємо соус з пастою і тушкуємо в пательні ще 1 хвилину. Подаємо гарячим. За бажанням можна посипати тертим пармезаном.
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ