Додайте різноманіття. Три страви з зимових овочів

21 січня, 21:03
Морквяний крем-суп з імбиром та куркумою (Фото:надано автором)

Морквяний крем-суп з імбиром та куркумою (Фото:надано автором)

Раджу не боятися експериментувати

Дієтологи постійно кажуть, що їжа має бути повноцінною та різноманітною, а у «тарілці здорового харчування» овочі та фрукти мають займати половину. Але якщо влітку в раціоні у нас здебільшого свіжі овочі, то взимку ми зазвичай вживаємо більше ферментованих та термічно оброблених овочів — на різноманіття тут годі й чекати. Але я раджу не боятися експериментувати. Ось три рецепти для того, щоб розбурхати вашу фантазію.

Відео дня

Морквяний крем-суп з імбиром та куркумою

Морква — найрозповсюдженіший в Україні коренеплід, який цілий рік продається в супермаркетах та на ринках. І приготуємо ми з неї смачний та корисний для здоров’я крем-суп, який зачарує вас своєю кремовою бархатистою текстурою, а яскравий колір подарує заряд позитивної енергії. Цей коренеплід чудово поєднується з багатьма прянощами. Саме тому раджу до крем-супу додати імбир і куркуму.

Час приготування 25 хвилин

Порції 2

Інгредієнти

  • 250 г моркви
  • 100 г цибулі (невелика цибулина)
  • 20 г імбиру
  • 1 ч. л. куркуми
  • 150 г селери (корінь)
  • 1 лавровий лист
  • 500 мл води або овочевого бульйону
  • 2 ст. л. оливкової олії
  • гілочка базиліку для подачі
  • сіль і перець до смаку

Покроковий рецепт

Очистьте 250 г моркви, 100 г цибулі та 150 г кореня селери і поріжте все невеликим кубиком. Розігрійте пательню з 2 ст. л. оливкової олії, додайте овочі та обсмажте до м’якості цибулі.

Цей крем-суп зачарує вас своєю бархатистою текстурою

На пательню до овочів покладіть 20 г очищеного від шкірки та дрібно порізаного кореня імбиру, всипте 1 ч. л. куркуми, перемішайте та обсмажуйте ще 2−3 хвилини на маленькому вогні.

Перекладіть овочі в каструлю, залийте 500 мл води, додайте лавровий лист та варіть 10 хвилин. Після вийміть лавровий лист, перебийте занурювальним блендером до однорідного стану, додайте сіль, перець до смаку та варіть ще 2−3 хвилини. При подачі викладіть в кожну тарілку кілька листочків базиліку.

Батат у духовці з лимоном

Який ваш улюблений овочевий гарнір до м’яса чи риби? Хтось за секунду скаже, що це картопля по-селянськи з золотавою скоринкою, комусь на думку одразу спаде ніжне пюре чи запечені овочі. Ці чудові страви ми обожнюємо й готуємо доволі часто. Але є такі продукти, які чомусь проходять повз нашу увагу. Ми не звикли до них, боїмося готувати або робимо це доволі рідко. Один з них — це батат, а він настільки чудовий, що не заслуговує на забуття.

Час приготування 40 хвилин

Порції 2

Інгредієнти

  • 1 великий батат (300−400 г)
  • 1 лимон
  • 2 ст. л. соняшникової олії
  • сіль до смаку
Батат із лимоном (Фото: klopotenko.com)
Батат із лимоном / Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Розігрійте духовку до 180 градусів. Очистьте великий батат, вагою приблизно 300−400 г. Спочатку розріжте його навпіл, а потім поріжте напівкільцями приблизно однакової товщини.

Викладіть скибки батату в миску, посоліть до смаку, влийте 2 ст. л. соняшникової олії. Добре перемішайте.

Лимон ретельно помийте і поріжте так само, як і батат. Намагайтеся вибрати лимон з тонкою шкіркою, він буде більш соковитий.

Викладіть у форму для запікання скибки батату, перекладаючи лимоном. Накрийте фольгою та поставте у розігріту до 180 градусів духовку на 30 хвилин.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Дістаньте батат з духовки, за бажання додайте сиру чи зелені та смакуйте гарячим разом з лимоном, або видаліть цитрусові, вони вже віддали свої аромати і смаки.

Запечена селера з ягідним соусом

Запечена селера виглядає не дуже апетитно і смак у неї теж особливий, хоча я від нього просто божеволію. Але щоб зробити цю страву привабливою для більшості дорослих і навіть дітей, я вирішив додати до селери трохи кольору і кремової структури. Упевнений, що такий варіант вам прийдеться до смаку.

Час приготування 35 хвилин

Порції 2

Інгредієнти

  • 300 г кореня селери
  • 100 г крем-сиру
  • 100 г чорної смородини (свіжої або замороженої)
  • 1 гілочка базиліка (червоного)
  • 1 гілочка м’яти
  • 1 ст. л. оливкової олії
  • Морська крупна сіль і свіжомелений перець
Запечена селера з ягідним соусом (Фото: klopotenko.com)
Запечена селера з ягідним соусом / Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Розігрійте духовку до 180 градусів. Селеру очистіть і поріжте слайсами товщиною приблизно 5 мм.

Викладіть селеру на деко, застелене пергаментом, полийте оливковою олією і відправте в духовку на 25−30 хвилин або поки селера не стане м’якою.

Поки запікається селера, приготуйте соус. Ягоди проваріть з цукром протягом 10 хвилин на середньому вогні. При необхідності додайте трохи води. Зніміть з вогню і перетріть через сито. Змішайте ягідну суміш з крем-сиром до однорідного стану.

Подавайте запечену селеру з ягідним соусом, листям м’яти і базиліка. Крупну сіль і мелений перець додайте за смаком.

Більше рецептів на klopotenko.com

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X