Додайте різноманіття. Три страви з зимових овочів

Морквяний крем-суп з імбиром та куркумою (Фото:надано автором)
Раджу не боятися експериментувати
Дієтологи постійно кажуть, що їжа має бути повноцінною та різноманітною, а у «тарілці здорового харчування» овочі та фрукти мають займати половину. Але якщо влітку в раціоні у нас здебільшого свіжі овочі, то взимку ми зазвичай вживаємо більше ферментованих та термічно оброблених овочів — на різноманіття тут годі й чекати. Але я раджу не боятися експериментувати. Ось три рецепти для того, щоб розбурхати вашу фантазію.
Морквяний крем-суп з імбиром та куркумою
Морква — найрозповсюдженіший в Україні коренеплід, який цілий рік продається в супермаркетах та на ринках. І приготуємо ми з неї смачний та корисний для здоров’я крем-суп, який зачарує вас своєю кремовою бархатистою текстурою, а яскравий колір подарує заряд позитивної енергії. Цей коренеплід чудово поєднується з багатьма прянощами. Саме тому раджу до крем-супу додати імбир і куркуму.
Час приготування — 25 хвилин
Порції — 2
Інгредієнти
- 250 г моркви
- 100 г цибулі (невелика цибулина)
- 20 г імбиру
- 1 ч. л. куркуми
- 150 г селери (корінь)
- 1 лавровий лист
- 500 мл води або овочевого бульйону
- 2 ст. л. оливкової олії
- гілочка базиліку для подачі
- сіль і перець до смаку
Покроковий рецепт
Очистьте 250 г моркви, 100 г цибулі та 150 г кореня селери і поріжте все невеликим кубиком. Розігрійте пательню з 2 ст. л. оливкової олії, додайте овочі та обсмажте до м’якості цибулі.
Цей крем-суп зачарує вас своєю бархатистою текстурою
На пательню до овочів покладіть 20 г очищеного від шкірки та дрібно порізаного кореня імбиру, всипте 1 ч. л. куркуми, перемішайте та обсмажуйте ще 2−3 хвилини на маленькому вогні.
Перекладіть овочі в каструлю, залийте 500 мл води, додайте лавровий лист та варіть 10 хвилин. Після вийміть лавровий лист, перебийте занурювальним блендером до однорідного стану, додайте сіль, перець до смаку та варіть ще 2−3 хвилини. При подачі викладіть в кожну тарілку кілька листочків базиліку.
Батат у духовці з лимоном
Який ваш улюблений овочевий гарнір до м’яса чи риби? Хтось за секунду скаже, що це картопля по-селянськи з золотавою скоринкою, комусь на думку одразу спаде ніжне пюре чи запечені овочі. Ці чудові страви ми обожнюємо й готуємо доволі часто. Але є такі продукти, які чомусь проходять повз нашу увагу. Ми не звикли до них, боїмося готувати або робимо це доволі рідко. Один з них — це батат, а він настільки чудовий, що не заслуговує на забуття.
Час приготування — 40 хвилин
Порції — 2
Інгредієнти
- 1 великий батат (300−400 г)
- 1 лимон
- 2 ст. л. соняшникової олії
- сіль до смаку

Покроковий рецепт
Розігрійте духовку до 180 градусів. Очистьте великий батат, вагою приблизно 300−400 г. Спочатку розріжте його навпіл, а потім поріжте напівкільцями приблизно однакової товщини.
Викладіть скибки батату в миску, посоліть до смаку, влийте 2 ст. л. соняшникової олії. Добре перемішайте.
Лимон ретельно помийте і поріжте так само, як і батат. Намагайтеся вибрати лимон з тонкою шкіркою, він буде більш соковитий.
Викладіть у форму для запікання скибки батату, перекладаючи лимоном. Накрийте фольгою та поставте у розігріту до 180 градусів духовку на 30 хвилин.

Дістаньте батат з духовки, за бажання додайте сиру чи зелені та смакуйте гарячим разом з лимоном, або видаліть цитрусові, вони вже віддали свої аромати і смаки.
Запечена селера з ягідним соусом
Запечена селера виглядає не дуже апетитно і смак у неї теж особливий, хоча я від нього просто божеволію. Але щоб зробити цю страву привабливою для більшості дорослих і навіть дітей, я вирішив додати до селери трохи кольору і кремової структури. Упевнений, що такий варіант вам прийдеться до смаку.
Час приготування — 35 хвилин
Порції — 2
Інгредієнти
- 300 г кореня селери
- 100 г крем-сиру
- 100 г чорної смородини (свіжої або замороженої)
- 1 гілочка базиліка (червоного)
- 1 гілочка м’яти
- 1 ст. л. оливкової олії
- Морська крупна сіль і свіжомелений перець

Покроковий рецепт
Розігрійте духовку до 180 градусів. Селеру очистіть і поріжте слайсами товщиною приблизно 5 мм.
Викладіть селеру на деко, застелене пергаментом, полийте оливковою олією і відправте в духовку на 25−30 хвилин або поки селера не стане м’якою.
Поки запікається селера, приготуйте соус. Ягоди проваріть з цукром протягом 10 хвилин на середньому вогні. При необхідності додайте трохи води. Зніміть з вогню і перетріть через сито. Змішайте ягідну суміш з крем-сиром до однорідного стану.
Подавайте запечену селеру з ягідним соусом, листям м’яти і базиліка. Крупну сіль і мелений перець додайте за смаком.
Більше рецептів на klopotenko.com
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV
Більше блогів тут