Результат вас вразить. Три швидкі страви у духовці

28 травня, 21:13
Запіканка з броколі та цвітної капусти (Фото:надано автором)

Запіканка з броколі та цвітної капусти (Фото:надано автором)

Обов’язково приготуйте ніжну та соковиту мусаку й відчуйте колорит сонячної Греції

Ліниві голубці

Сьогодні час є категорією нової розкоші. Все менше годин чи хвилин хочеться проводити за приготуванням смачненького. А от таку улюблену для багатьох страву, як голубці, наші батьки колись робили у вихідний день і часом процес затягувався чи не на пів дня.

Відео дня

Я спростив підготовку страви і пропоную рецепт так званих лінивих голубців. Її сутність традиційна — це поєднання смаків м’ясного фаршу, білокачанної капусти та чималої кількості томатного соусу. Зусиль витратите значно менше, а результат вас вразить.

Час приготування — 1 година 5 хвилин

Порції — 4

Інгредієнти

  • 125 г рису
  • 250 г води
  • 1 цибуля
  • 1 морква
  • 50−70 г вершкового масла
  • ½ качана білокачанної капусти (маленької)
  • 500 г фаршу телячого або асорті
  • ½ ч. л. коріандру меленого
  • 400 г томатів (у власному соку)
  • 200 г сметани
  • 2−3 ст. л. соняшникової олії
  • сіль та перець до смаку
Ліниві голубці (Фото: klopotenko.com)
Ліниві голубці / Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Приготування починаємо з підготовки рису. Добре промийте 125 г крупи і залийте її холодною водою у співвідношенні 1:2. Злегка підсоліть і варіть 5 хвилин під закритою кришкою після закипання. Зніміть з вогню і залиште на 15 хвилин, щоб рис дійшов до готовності.

У цей час підготуйте інші інгредієнти. Придбайте готовий м’ясний фарш з одного виду м’яса чи зробіть асорті. Також доречно буде приготувати його самостійно вдома, наприклад, з пісної м’якоті свинини. Вам знадобиться 500 г готового фаршу.

Цибулину наріжте дрібними кубиками, а морквину натріть на крупній тертці, ½ шт. капустини наріжте дрібно ножем. Розтопіть 50−70 г вершкового масла на пательні та припустіть цибулю до м’якості та прозорості. Додайте до пательні моркву і тушкуйте 3 хвилини. Уведіть нашатковану капусту і тушкуйте все разом до м’якості капусти протягом 5−7 хвилин. Цей маневр зробить майбутні голубці соковитими й ніжними. Доведіть овочі до смаку сіллю і перцем.

У великій посудині змішайте остиглий рис, фарш і засмажку. Додайте до суміші ½ ч. л. меленого коріандру.

Ретельно перемішайте і сформуйте невеликі ліниві голубці у формі продовгуватих котлет або іншої потрібної для вас конфігурації. Керамічну форму для запікання змастіть 2−3 ст. л. соняшникової олії та викладіть ліниві голубці в один шар. Постарайтеся міцно притискати один до одного, бо голубці будуть всмажуватися і відстань між ними природно збільшиться.

Для соусу попередньо з'єднайте нарізані томати у власному соку (400 г) та 200 г сметани. Додайте сіль і перець, добре перемішайте.

Отриманою сумішшю залийте форму з лінивими голубцями й запікайте в духовці на 180 градусах протягом 45−50 хвилин.

Мусака

Мусаку можна назвати стравою-легендою. Вершково-ніжна, соковита та смачна, вона є однією з найпопулярніших страв у Греції. Мусаку подають там у кожній таверні та готують у кожному домі у будні та до святкового столу.

Що ж таке мусака? Це соковиті шари м’ясного фаршу, баклажанів, картоплі із вершковим соусом бешамель, запечені до ідеального золотавого кольору. Звісно ж, у кожній грецькій родині є свій варіант мусаки та свої секрети приготування. Хтось готує із яловичиною, а хтось із бараниною, можна додавати картоплю або томати чи використати і те, і інше. Я хочу об'єднати у цьому рецепті багато овочів, тому взяв і баклажан, і цукіні, і томати, і картоплю. Обов’язково приготуйте таку ніжну й соковиту мусаку та відчуйте колорит сонячної Греції.

Час приготування — 1 година

Порції — 4

Інгредієнти

  • 1 баклажан
  • 1 цукіні або кабачок
  • 3 картоплини
  • 500 г фаршу асорті
  • 2 томати
  • 1 ст. л. томатної пасти
  • 5 гілочок чебрецю
  • 1 цибуля
  • 50 г пармезану
  • 2 ст. л. олії
  • сіль та перець до смаку

Для соусу бешамель:

  • 50 г вершкового масла
  • 50 г борошна
  • 500 мл молока
  • сіль та перець до смаку
Мусака (Фото: klopotenko.com)
Мусака / Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Очистьте 3 картоплини та наріжте тонкими кружальцями. Цукіні та баклажан наріжте так само. Викладіть у форму для запікання кружечки картоплі, цукіні та баклажанів.

Для соусу бешамель розтопіть у сотейнику 50 г вершкового масла. Всипте 50 г борошна та обсмажте на невеликому вогні, постійно помішуючи. Слідкуйте, аби масло із борошном не пригоріло. Готуйте до появи легкого горіхового кольору, це не більше 2−3 хвилин. Влийте 500 мл молока, додайте сіль та мелений чорний перець до смаку. Готуйте соус, помішуючи віничком, доки він не загусне та не набуде консистенції не дуже густої сметани.

Вилийте половину соусу на овочі. Зазвичай соусом змащують кожен шар, але я вважаю, що овочі достатньо просочаться й так.

Очистьте цибулину та наріжте маленькими кубиками. Розігрійте пательню з 2 ст. л. олії та обсмажте цибулю до м’якості.

Додайте на пательню до цибулі 500 г фаршу. Я взяв асорті, але ви можете обрати будь-який до смаку.

Наріжте невеличкими кубиками 2 томати та додайте на пательню до фаршу з цибулею. Також додайте 1 ст. л. томатної пасти. Додайте сіль та перець до смаку, а також листочки 5 гілочок чебрецю. Перемішайте та смажте кілька хвилин.

Викладіть фарш зверху на овочі із соусом та рівномірно розподіліть лопаткою. Зверху на фарш рівномірно вилийте другу частину соусу бешамель. Якщо він став трохи загустим, підігрійте сотейник та перемішайте соус.

Зверху викладіть 50 г натертого пармезану. Запікайте мусаку у розігрітій до 180 градусів духовці протягом 30 хвилин.

Запіканка з броколі та цвітної капусти

Я точно знаю, що дехто з вас не любить броколі та цвітну капусту. Це все тому, що ви ще не пробували приготувати з них запіканку. Ніжність сиру і вершків у поєднанні зі свіжомеленим чорним перцем розкриють смак цих продуктів з нового боку. І я практично впевнений, з цього дня ви будете готувати запіканку з броколі та цвітної капусти дуже часто.

Час приготування — 40 хвилин

Порції — 4

Інгредієнти

  • 300 г броколі
  • 300 г цвітної капусти
  • 300 мл вершків (20−33%)
  • 3 яйця
  • 100 г арахісу
  • 180−200 г сиру
  • 20 г вершкового масла
  • сіль та перець до смаку
Запіканка з броколі та цвітної капусти (Фото: klopotenko.com)
Запіканка з броколі та цвітної капусти / Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

По 300 г броколі і цвітної капусти розберіть на суцвіття. Тверді нижні частини обріжте. Бланшуйте капусту в киплячій воді 1−1,5 хвилини, але не більше. Відкиньте на сито і промийте крижаною водою, щоб зупинити процес нагрівання.

Твердий сир натріть на крупній тертці та половиною посипте суцвіття. У мисці з'єднайте 300 мл вершків з 3 яйцями, додайте трохи солі та меленого перцю. Все акуратно перемішайте вінчиком.

Форму для запікання змастіть 20 г вершкового масла і рівномірно розподіліть нею суцвіття броколі та цвітної капусти, посипте свіжомеленим чорним перцем. Залийте суцвіття отриманою сумішшю і зверху засипте тертим сиром. Додайте до запіканки 100 г арахісу і запікайте в духовці з температурою 180 градусів протягом 20−25 хвилин.

Більше рецептів на klopotenko.com

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X