З осінніх баклажанів. Як приготувати бабагануш

Бабагануш (ілюстративне фото) (Фото:Svetlana_Cherruty/Depositphotos)
Це одна з моїх улюблених страв — готується просто та швидко, а виходить смачно та яскраво
З осінніх баклажанів можна приготувати безліч чудових та смачних страв. Починати можна з кількох видів «ікри з синеньких». Далі - крем-суп із запечених баклажанів — пам’ятаю, готував його в одеському ресторані Стейкхаус, і цей суп був вкрай популярний серед постійних гостей. Ще можна приготувати смачні та ситні запіканки — італійську меланзанью (melanzane alla parmigiana) або грецьку мусаку (musaka). Ну і як же без бесарабської манджі, сицилійської капонати чи французького рататуя!
Але я хочу поділитися рецептом страви близькосхідної кухні. І це одна з моїх улюблених страв, адже готувати просто, швидко, а виходить дуже смачно і яскраво.
Бабагануш, або страва з запечених баклажанів
Ось рецепт на 4 великі порції:
- 4−5 середніх баклажанів (1,5 кг)
- 100−150 г тахіні
- 150 г грецького йогурту
- 3−4 ст ложки оливкової олії
- 2−3 зубчики часнику
- Сік чверті лимона
- Сіль, перець, зелень
Крок 1
Запекти баклажани. Краще за все на вогні. На багатті, у вугіллі, що тліє, на решітці мангалу. Змалку я пам’ятаю, як мама часто запікала їх на газовій конфорці. Так теж виходить обгоріла шкіра та димна м’якоть. Ну або можна традиційно запекти у духовці. Після цього накрийте фольгою або харчовою плівкою хвилин на 10−15, щоб трохи охолонули. Цей прийом дозволить очистити баклажани набагато легше.
Крок 2
Запечені та очищені баклажани необхідно подрібнити у пюре. Можна це зробити блендером з чашою, або розім'яти виделкою, або посікти ножем. На цьому етапі можна додавати тхіну, оливкову олію, сік лимона, часник та сіль із перцем. Тхіну раджу попередньо змішати з водою (у співвідношенні 2:1, розмішуючи вінчиком до стану «майонезу»), а вже потім додати до запечених баклажанів.
І у нас залишився йогурт. Рекомендую лише половину додати до баклажанів і перемішати, а другу половину залишити та подавати з готовою стравою, прикрашаючи її.
Яку страву маємо отримати? З легкою кислинкою, з димним смаком м’яких баклажанів з горіховим присмаком кунжутної пасти. Часник не повинен домінувати, а лише підкреслювати смак баклажана.
Крок 3
Як їсти. Для початку дайте цій страві настоятися. Півгодини за кімнатної температури або кілька годин у холодильнику буде достатньо. Подавайте на стіл, прикрасивши йогуртом та зеленню кінзи. А якщо є гранат, то його терпкі зерна просто ідеально поєднуються зі смаком цієї страви. Їсти бабагануш добре з теплим хлібом — підігрітою пітою, лавашем або горбушкою багету.
Текст публікується з дозволу автора
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ
Більше блогів тут