З осінніх баклажанів. Як приготувати бабагануш

2 листопада 2022, 23:03
Бабагануш (ілюстративне фото) (Фото:Svetlana_Cherruty/Depositphotos)

Бабагануш (ілюстративне фото) (Фото:Svetlana_Cherruty/Depositphotos)

Це одна з моїх улюблених страв — готується просто та швидко, а виходить смачно та яскраво

З осінніх баклажанів можна приготувати безліч чудових та смачних страв. Починати можна з кількох видів «ікри з синеньких». Далі - крем-суп із запечених баклажанів — пам’ятаю, готував його в одеському ресторані Стейкхаус, і цей суп був вкрай популярний серед постійних гостей. Ще можна приготувати смачні та ситні запіканки — італійську меланзанью (melanzane alla parmigiana) або грецьку мусаку (musaka). Ну і як же без бесарабської манджі, сицилійської капонати чи французького рататуя!

Відео дня

Але я хочу поділитися рецептом страви близькосхідної кухні. І це одна з моїх улюблених страв, адже готувати просто, швидко, а виходить дуже смачно і яскраво.

Бабагануш, або страва з запечених баклажанів

Ось рецепт на 4 великі порції:

  • 4−5 середніх баклажанів (1,5 кг)
  • 100−150 г тахіні
  • 150 г грецького йогурту
  • 3−4 ст ложки оливкової олії
  • 2−3 зубчики часнику
  • Сік чверті лимона
  • Сіль, перець, зелень

Крок 1

Запекти баклажани. Краще за все на вогні. На багатті, у вугіллі, що тліє, на решітці мангалу. Змалку я пам’ятаю, як мама часто запікала їх на газовій конфорці. Так теж виходить обгоріла шкіра та димна м’якоть. Ну або можна традиційно запекти у духовці. Після цього накрийте фольгою або харчовою плівкою хвилин на 10−15, щоб трохи охолонули. Цей прийом дозволить очистити баклажани набагато легше.

Крок 2

Запечені та очищені баклажани необхідно подрібнити у пюре. Можна це зробити блендером з чашою, або розім'яти виделкою, або посікти ножем. На цьому етапі можна додавати тхіну, оливкову олію, сік лимона, часник та сіль із перцем. Тхіну раджу попередньо змішати з водою (у співвідношенні 2:1, розмішуючи вінчиком до стану «майонезу»), а вже потім додати до запечених баклажанів.

І у нас залишився йогурт. Рекомендую лише половину додати до баклажанів і перемішати, а другу половину залишити та подавати з готовою стравою, прикрашаючи її.

Яку страву маємо отримати? З легкою кислинкою, з димним смаком м’яких баклажанів з горіховим присмаком кунжутної пасти. Часник не повинен домінувати, а лише підкреслювати смак баклажана.

Крок 3

Як їсти. Для початку дайте цій страві настоятися. Півгодини за кімнатної температури або кілька годин у холодильнику буде достатньо. Подавайте на стіл, прикрасивши йогуртом та зеленню кінзи. А якщо є гранат, то його терпкі зерна просто ідеально поєднуються зі смаком цієї страви. Їсти бабагануш добре з теплим хлібом — підігрітою пітою, лавашем або горбушкою багету.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X