Гарантовано смачно. Як приготувати салат із буряком та йогуртом

Салат із буряком (ілюстративне фото) (Фото:Eskohido/Depositphotos)
Для цього салату ви можете відварити буряки або купити вже відварені, але я раджу їх запекти
Найпопулярніший серед моїх знайомих салат із буряком — вінегрет. Як правило, із запеченим буряком, бочковим квашеним огірком та дрібною квасолею. Такий вінегрет заправляють однойменною заправкою «вінегрет» з додаванням гірчиці. Про цю страву я вже писав. Ну а сьогодні хочу поділитися рецептом дуже вдалого салату із запеченим (або відвареним) буряком.
Інгредієнти для салату (4 порції):
- 3 буряка середнього розміру
- 50 г волоських горіхів
- 200 г нейтрального йогурту (грецького 10% або бесарабського угурту)
- Зелень кінзи та м’яти (або будь-яка улюблена зелень)
- 2 ст. л. оливкової олії
Для заправки:
- 2 ст. л. гірчиці у зернах
- 1 ч. л. гострої гірчиці
- 1 ст. л. меду
- 1 ч. л. фруктового оцту
- 4 ст. л. оливкової олії
- Сіль, перець
Крок 1
Підготуємо буряки. Це найдовший, але дуже легкий крок. Я рекомендую запікати. Якщо немає бажання запікати — відварюйте. Якщо лінь — у деяких магазинах продається відварний, у вакуумній упаковці. Але знову ж таки, моя рекомендація — запекти буряк, особливо в солі та з безсарабською спецією мірудія.

Як буряк готовий — очистити і нарізати невеликими (3−4 см) трикутниками (або як вам смачніше та зручніше).
Крок 2
Готуємо заправку. Тут повільніше, адже я даю рецепт універсальної медово-гірчичної заправки. Вона смачна в багатьох салатах, ось спробуйте. Її часто використовують у меню ресторанів, ще додаючи трохи соєвого соусу. Але ж у нас без нього. Вам потрібно в мисці змішати всі інгредієнти, крім оливкової олії. До речі, її можна замінити на конопляну олію або олію виноградних кісточок. Загалом, яка олія є під рукою і яку любите — таку і використовуйте. За допомогою віночка швидко розмішуйте гірчицю з медом і оцтом і поступово вливайте тонким струмком олію. Коли готово — додайте сіль та перець за смаком. У вас має вийти збалансована, кисло-солодка заправка з гірчичною ноткою.
Крок 3
Подаємо салат. Або, якщо точніше — холодну закуску з буряка з грецьким йогуртом та горіхами. Нам потрібна широка пласка тарілка — у ній і подаватимемо салат. Викладаємо на всю поверхню тарілки нарізаний трикутниками буряк. Присолюємо та поливаємо його оливковою олією. Далі поливаємо медово-гірчичною заправкою. Зверху в кількох місцях викладаємо нейтральний йогурт. Посипаємо страву підсушеними та подрібненими волоськими горіхами та листям свіжої ароматної зелені. У моєму випадку це те, що було під рукою — кінза, м’ята та кріп. Але яку зелень брати — суто ваше рішення на ваш смак.
Ось такий з одного боку дуже простий у приготуванні, а з іншого боку дуже гармонійний та вдалий на смак салат ми приготували. Адже поєднання солодких буряків і в міру кислого йогурту, та ще й з ароматом трав і з хрумкою текстурою — гарантовано смачно.
Текст публікується з дозволу автора
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ
Більше блогів тут