Вишуканий обід. Як приготувати рибу соняшник і салат із запеченим виноградом
М’ясо цієї риби — абсолютно дієтичне, а салат із запеченим виноградом та козячим сиром одночасно і легкий, і поживний
Риба сонцевик, вона ж — зевс, коваль, риба апостола Петра, риба святого Мартіна, Христова риба. Буквально в кожній країні цій морській білій рибі приписують різні імена, згідно з місцевими легендами. Вона вважається зіркою Середземномор'я і входить до складу багатьох страв середземноморських країн з давніх-давен.
Пізніше, у XVII столітті її розпробували англійці, потім французи. До речі, останні включили сонцевика, як основний інгредієнт популярного французького супу буйабес. Ця риба унікальна тим, що водиться виключно в чистих місцях, чим скористалися японці. Вони використовують сонцевика як індикатор чистоти морської води, ефективніший, ніж електронні датчики.
М'ясо цієї риби є абсолютно дієтичним, адже практично не містить жирів. Зате сонцевик багатий на білки і мінерали. У нього практично відсутній характерний рибний запах, ніжне м'ясо, легко відокремлюється від кісток і не вимагає хитрощів у процесі приготування. Чим менша термічна обробка, тим краще ви зможете відчути вишуканий смак цієї риби. Тому я підготував для вас нескладний рецепт сонцевика на грилі, як гарнір пропоную овочевий птітім з устричним соусом, а на додачу — салат з козячим сиром.
Інгредієнти (на 1 порцію):
Риба сонцевик — 160 г
Паста птітім — 150 г
Бебі-горох — 30 г
Морква відварена — 50 г
Масло вершкове — 20 г
Олія — 20 мл
Соєвий соус — 15 мл
Соус устричний — 10 мл
Олія кунжутна — 2 мл
Часник — 1 зубчик
Цибуля шніт — 2 г
Приготування:
Беремо два філе риби сонцевика і обсмажуємо на грилі з двох боків до готовності. У сотейнику відварюємо птітім протягом 15 хвилин. Окремо обсмажуємо бебі-горох та моркву із вершковим маслом. Потім додаємо устричний соус, кунжутну олію та часник. Змішуємо птітім із готовими овочами. Викладаємо порційно в тарілку овочевий птітім, а зверху — філе сонцевика. Зверху посипаємо дрібно нарізаною цибулею шніт.
Салат із запеченим виноградом та козячим сиром Шеврано
Цей салат унікальний тим, що підходить всім, незалежно від віку: хоч дітям від трьох років, хоч старим, єдиний виняток — індивідуальна непереносимість інгредієнтів. Такий салат одночасно і легкий, і поживний за рахунок козячого сиру та горіхової заправки. Зіркою цього салату я назвав би м'який козячий сир Шеврано, джерело вітамінів і мікроелементів. Важливо й те, що сир із козячого молока значно легше засвоюється, ніж із коров'ячого.

Інгредієнти (на 1 порцію):
Мікс салату — 40 г
Печериці — 25 г
Мус із буряків — 60 г
Виноград — 50 г
Сир козячий м'який — 40 г
Насіння льону — 3 г
Песто — 20 г
Для приготування бурякового мусу:
Буряк — 45 г
Оливкова олія — 10 мл
Бальзамічна олія — 5 мл
Для приготування горіхової заправки :
Горіх грецький — 20 г
Горіх кедровий — 20 г
Пармезан — 10 г
Готуємо мус із буряків:
Запікаємо буряки в духовці до готовності. Потім за допомогою блендера доводимо до консистенції мусу, додаючи оливкову та бальзамічну олію.
Готуємо горіхову заправку:
Змішуємо волоські та кедрові горіхи з пармезаном і перебиваємо все у блендері.

Готуємо салат:
Беремо мікс салату, свіжі печериці, запечений виноград (12 хвилин у духовці при температурі 160 градусів) і заправляємо горіховим соусом. Додаємо м'який козячий сир та насіння льону. Мус із буряків викладаємо на тарілку. Зверху викладаємо заправлений салат.
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ
Більше блогів тут