Страва для зимового вечора. Як приготувати фондю

27 грудня 2022, 23:03
Фондю (ілюстративне фото) (Фото:studioM/Depositphotos)

Фондю (ілюстративне фото) (Фото:studioM/Depositphotos)

У традиційному рецепті використовуються швейцарські сири грюєр та ементаль, проте підійде будь-який твердий сир із коров’ячого молока з коротким терміном дозрівання

Фондю. Страва для зимового вечора.

Вперше я скуштував цю страву в невеликому швейцарському ресторанчику, розташованому в лісі. Щоправда, у Німеччині. Але чи то атмосфера закладу запала в пам’ять, чи то живий вогонь у каміні зачарував, але з того часу намагаюся щозиму готувати цю страву.

Відео дня

Розкажу спершу, що таке фондю і з чим його їдять. Фондю — традиційна страва швейцарської кухні, представляє собою розплавлений сир з додаванням вина і іноді зубчика часнику для аромату. У такий рідкий і гарячий сир вмочують і їдять різні продукти — від хліба та картоплі до фруктів і в’яленого м’яса. Говорячи простими словами, це гарячий сирний соус. Але із нюансами. І дуже смачний, а особливо взимку.

Даю рецепт:

500 г твердого сиру;

200−250 мл білого сухого вина;

2−3 зубчики часнику;

1 ст. л. картопляного крохмалю.

Спеції за смаком — мускатний горіх або гвоздика.

Те, що вмочуємо:

картопля — 5−6 шт.;

1−2 груші:

хліб:

сиров’ялене м’ясо.

За бажанням — корнішони, оливки, гриби, будь-які фрукти. Що є.

Крок 1

Традиційно фондю готують та подають у спеціальному посуді - так званій «фондюшниці» або «какелоні». Какелон представляє собою товстостінний казанчик, часто емальований, який встановлюється на пальник. Цей пальник не дає сиру охолонути під час вечері, адже фондю — страва, яку їдять не поспішаючи, смакують із вином та з душевними розмовами. Але оскільки я готую фондю один-два рази на рік, то придбання спеціального посуду вважаю недоцільним. Тож готував у сотейнику.

Який сир використовувати для фондю? Я вважаю, що будь-який твердий сир із коров’ячого молока з мінімальним терміном дозрівання підійде для цієї страви. Традиційними, звичайно, вважаються альпійські сири грюєр та ементаль. Але, як показує практика, фондю можна приготувати із багатьох доступних сирів. Маасдам, гауда, азіаго, фонтіна та багато інших сирів підійдуть для приготування цієї страви. Якось я навіть пробував приготувати фондю з молодої овечої бринзи, але ділитися прийнято лише тими рецептами, які вдалися.

Крок 2

Підготуємо продукти, які ми будемо вмочувати в сир, що тягнеться. Відваріть картоплю в мундирі, у підсоленій воді, очистіть і наріжте великими шматочками. Очистіть грушу або яблуко від шкіри та насіння і наріжте великими шматочками. В’ялене м’ясо використовуйте на свій смак — від італійського прошутто або німецького шварцвальдшинкена до карпатського шовдаря або бесарабської сушениці. Ще хліб. Звичайно, на ваш смак, чи то гречаний багет, чи фокачча. А взагалі можна використовувати багато доступних продуктів — гриби, овочі, фрукти, м’ясні продукти і навіть сухофрукти. Головне, щоб вам було до смаку це поєднання.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Крок 3

Готуємо фондю. З часником можна вчинити кількома способами. Натерти зубчиком внутрішню частину посуду, в якому готуватимете фондю. Або дрібно нарізати часник і обсмажити на оливковій олії. Або розплющити зубчик часнику плоскою стороною ножа і використовувати далі в рецепті. Я вчинив саме так.

Налийте в посуд вино, додайте часник і доведіть до кипіння. Тим часом сир потрібно натерти на тертці. Закидайте сир до вина та зменшуйте вогонь до мінімального. При постійному помішуванні сир за 5−10 хвилин мусить повністю розтанути. Зараз саме час спробувати майбутнє фондю та скоригувати смак, якщо потрібно. Так, додати солі, перцю, натерти мускатного горіха або закинути пару бутонів гвоздик. У нас вийшов ароматний сирний соус, досить рідкої консистенції. Для густоти ми використовуємо крохмаль. Достатньо розвести неповну столову ложку картопляного або кукурудзяного крохмалю у воді, розмішати та влити у фондю, постійно помішуючи. Це додасть густоти, але важливо не перестаратися. По-перше, готове фондю не має бути густим. Консистенція рідкої сметани цілком допустима. По-друге, що більше крохмалю, то менше смаку сиру.

Фондю готове. Тепер страва починає швидко остигати, і її слід негайно подавати на стіл. Я рекомендую не переливати в інший посуд, у сотейнику зручно кілька разів його розігріти знову протягом вечері.

Крок 4

Як їдять фондю.

Страва це, як ви вже зрозуміли, ідеальна для компанії та для довгих розмов. Головне, якщо у вас, як і в мене, немає спеціального посуду для приготування та подачі сирного фондю, не забувайте підігрівати сир, що застигає, кілька разів протягом вечері.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X