Ситний осінній обід. Як приготувати український борщ і азійські свинячі ребра з гострим соусом
Україна і Паназія сьогодні зіграють в одній команді
Хочу запропонувати вам покреативити разом зі мною й об'єднати в одній трапезі топ-позиції кухонь двох різних континентів. Україна і Паназія сьогодні «грають» в одній команді. Класика української кухні — Його Величність Борщ і азійські спайсі ребра відмінно доповнюють один одного.
Отже, ось моя формула ситного осіннього обіду. Почнімо.
Борщ
Складно уявити українську кухню без коронної першої страви, улюбленця мільйонів — борщу. Існує безліч варіантів його приготування — рецепти відрізняються в залежності від регіональних особливостей, крім того, у кожної господині або кухаря завжди є свої фірмові «фішки», які надають борщу особливий смак. А в кожній слов’янській країні в Східній Європі та на Балканах є своя національна перша страва, прабатьком якої став наш український борщ.
Сьогодні пропоную найбільш класичний рецепт червоного українського борщу, який підкорює серця і шлунки моїх друзів і гостей не перший рік. За вами вибір, на якому м’ясі варити бульйон — яловичині або качці, адже обидва варіанти заслуговують на увагу.
Інгредієнти:
- Вода — 5 л
- Задня частина яловичини/качка — 1,5 кг/половина тушки
- Картопля — 1,5 кг
- Цибуля ріпчаста — 250 г
- Морква — 250 г
- Буряк — 1 кг
- Капуста — 600 г
- Перець болгарський — 300 г
- Квасоля консервована — 250 г
- Паста томатна — 150 г
- Рослинна олія — 150 мл
- Часник — 50 г
- Зелень (кріп, петрушка) — 250 г
- Сметана — 500 мл
- Оцет, сіль, цукор, перець чорний мелений — на смак

Приготування
М’ясо промиваємо, очищаємо від жилок, заливаємо водою і доводимо до кипіння. Потім знімаємо «шум» і варимо на повільному вогні 2−3 години.
Через сито або марлю проціджуємо бульйон, знову ставимо на вогонь і кладемо в нього попередньо нарізану кубиками картоплю.
Далі нарізаємо цибулю кубиками, а моркву, буряк, болгарський перець і капусту — соломкою. У сотейник наливаємо рослинну олію та обсмажуємо цибулю до золотистого кольору. Потім додаємо моркву, болгарський перець і квасолю та тушкуємо 20 хвилин. Після цього додаємо томатну пасту, цукор, оцет, сіль і тушкуємо ще 40 хвилин на повільному вогні.
Поки овочі гасяться, ріжемо капусту, кладемо її в бульйон і варимо до готовності. Потім додаємо тушковані овочі, перемішуємо і солимо і перчимо до смаку.
Пропускаємо часник через землянку і теж відправляємо в каструлю. Даємо прокипіти 5 хвилин на повільному вогні, після чого додаємо дрібно посічену зелень. Борщ готовий. Подаємо зі сметаною.
Свинячі ребра під гострим соусом
У Таїланді свинину люблять не менше, ніж в Україні, а національних страв з цим соковитим м’ясом і не злічити. Особливо це стосується північно-східного Таїланду — там м’ясо переважає над морепродуктами, оскільки ця частина країни найбільш віддалена від моря. При цьому кухня північного сходу вважається найгострішою, і багато страв, приготованих за місцевими рецептами, можуть зберігатися без холодильника.

Чим тайські свинячі ребра будуть відрізнятися від звичних українських, крім гостроти? Правильно — фірмовим соусом. Ця страва проста в приготуванні, не вимагатиме великої кількості інгредієнтів, при цьому настільки самостійна, що до неї не потрібен жодний гарнір. Але якщо ви вирішили здивувати гостей, приготуйте на додачу до реберець клейкий рис і подайте на таці у вигляді великої візерункової квітки — саме так подається їжа в північно-східній частині Таїланду. Пропорції ви можете коригувати виходячи з вашого апетиту, я пропоную рецепт з розрахунку 300 грамів свинячих ребер на порцію.
Інгредієнти:
- Свинячі ребра — 300 г
- Аніс — 2 г
- Соєвий соус — 35 мл
- Сичуанський соус — 25 г
- Зелена цибуля — 5 г
- Кінза — 3 г
- Білий кунжут — 3 г
- Сіль — 5 г

Приготування
Свинячі ребра очищаємо від зайвого жиру і варимо з соєвим соусом і анісом 2−3 години. Далі порційно маринуємо в сичуанському соусі на основі сичуанського і червоного перцю протягом 7−8 годин. Додаємо сіль. Обсмажуємо ребра на грилі або запікаємо у духовці 10 хвилин за температури 180 градусів. Зверху поливаємо соусом і прикрашаємо зеленою цибулею, кінзою і білим кунжутом.
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ
Більше блогів тут