Смачно та ситно. Три м’ясні страви, які легко приготувати

7 листопада 2021, 22:10

Це саме те, що потрібно осінніми вечорами

М’ясна страва — це смачно, ситно та досить легко в приготуванні. А ще, це саме те, що потрібно осінніми вечорами. Якщо ви часто себе запитуєте, що ж приготувати, але вам набридло тільки варити або смажити птицю — ці три рецепти для вас.

Відео дня

Пастуший пиріг

По суті, пастуший пиріг — це картопляна запіканка з фаршем. Незважаючи на те, що це звична для нас страва, вона вважається традиційною для британської кухні. Сама назва рецепта — «пастуший пиріг» відома з 1877 року, а готувати його неймовірно просто.

Час приготування 50 хвилин

Порції 4

Інгредієнти

  • 500 г яловичого фаршу
  • 1 кг картоплі
  • 1 ст. л. томатної пасти
  • 1 ріпчаста цибуля
  • 2 зубчики часнику
  • 2 ст. л. соняшникової олії
  • 1 яєчний жовток
  • 2 гілочки свіжого чебрецю
  • 80 г вершкового масла
  • Сіль і перець за смаком
klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Візьміть 1 кг картоплі та відваріть у мундирі. Потім очистіть від шкірки і відразу зробіть картопляне пюре з 50 г вершкового масла та 1 яєчним жовтком. Додайте сіль до смаку.

Очистіть одну цибулину та поріжте дрібними кубиками, потім подрібніть 1 зубчик часнику. Обсмажте цибулю та часник на 2 ст. л. соняшникової олії до м’якості.

Додайте в пательню 500 г фаршу. Смажте на середньому вогні до готовності фаршу, приблизно 5 хвилин. Додайте 1 ст. л. томатної пасти і листочки 2 гілочок чебрецю. Посоліть і поперчіть до смаку.

Натріть зубчиком часнику форму, в якій будете готувати пиріг. Зверху натріть 30 г вершкового масла. На дно форми викладіть половину картопляного пюре. Зверху викладіть шар із фаршу та розрівняйте. Наверх викладіть пюре, яке залишилося, та рівномірно розподіліть. Зверху на картоплю викладіть 30 г вершкового масла. Якщо воно розм’якшене, змастіть ним картоплю, якщо тверде — наріжте кубиками. Запікайте в духовці при 180 градусах 35 хвилин.

Чанахі

Чанахі — традиційна грузинська страва, яка зазвичай складається з тушкованої баранини та овочів. Її готують не лише у Грузії, а й у інших країнах Сходу, на Кавказі та навіть на Галичині. Це щось середнє між печенею та супом, консистенція чанахі доволі густа.

Час приготування 1 година 20 хвилин

Порції 4

Інгредієнти

  • 3 картоплини середнього розміру
  • 400 г баранини
  • 1 цибуля
  • 3 зубчики часнику
  • 1 банка консервованої квасолі
  • 2 томата середнього розміру
  • 1 баклажан
  • 1 солодкий перець
  • 1 невеликий чилі
  • ½ ст. л. хмелі-сунелі
  • 100 г вершкового масла
  • 3 ст. л. соняшникової олії
  • 15 гілочок петрушки (або кінзи)
  • Сіль і перець за смаком
klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Увімкніть розігріватися до 180 градусів духовку.

Картоплю ретельно вимийте і очистіть від шкірки. Наріжте великим кубиком. М’якоть баранини наріжте порційними шматочками.

У казані з 1 ст. л. соняшникової олії обсмажте баранину до утворення рум’яної скоринки протягом приблизно 3 хвилин. Додайте в казан до м’яса нарізану кубиками картоплю. Потім всипте консервовану квасолю і долийте 300 мл води — вона повинна доходити до ¾ об'єму. Доведіть вміст казана до кипіння і поставте його в духовку з температурою 180 градусів на 45 хвилин.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Приготуйте овочеву заправку. Баклажан наріжте великим кубиком. Так само наріжте два томата, цибулину і солодкий перець. Невеликий перець чилі тонкими слайсами. Зубчики часнику (3 шт.) розчавіть лезом ножа. На суміші 100 г вершкового масла і 2 ст. л. соняшникової олії підсмажте підготовлені овочі на пательні до м’якості на невеликому вогні. Додайте трохи води і тушкуйте 20 хвилин.

Готові овочі перекладіть у миску або чашу блендера і перебийте їх так, щоб вони не перетворилися в однорідне пюре і залишилася структура. Додайте овочеву заправку в казан до картоплі з квасолею і бараниною. Доведіть смак сіллю і перцем і додайте ½ ст. л. хмелі-сунелі.

Поверніть казан в духовку і тушкуйте все разом ще 10 хвилин. При подачі посипте чанахі подрібненою зеленню петрушки або кінзи.

Гуляш з яловичини із квасолею

Гуляш — страва, яка змінила моє уявлення про їжу. Гуляшем називають рагу або суп, де одним з основних інгредієнтів наряду із м’ясом виступає паприка. Саме це вразило мене — наскільки паприка може змінити та покращити смак страви і як вона може бути не додатковим інгредієнтом, а майже основним. Я хочу сьогодні приготувати одну з варіацій страви під назвою боб-гуляш. За рахунок того, що сюди входить квасоля, гуляш стає ще більш поживним і виступає основною стравою, не потребуючи ніякого гарніру.

Час приготування 1 година 10 хвилин

Порції 4

Інгредієнти

  • 500 г телятини (задня частина)
  • ½ перцю чилі
  • 1 упаковка паприки
  • 2 лаврових листки
  • 2 солодких перці
  • 2 ст. л. томатної пасти
  • 4 зубчики часнику
  • 1 цибуля
  • ½ ч. л. кмину
  • 50 мл води
  • 1 банка консервованої білої квасолі
  • 4 ст. л. олії
  • Петрушка (для подачі, опціонально)
  • Сіль та перець за смаком
klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Телятину наріжте спочатку смужками, а потім — кубиками зі стороною приблизно 3 см.

Помийте 2 солодких перці та наріжте довільними великими шматками. Цибулю очистіть та наріжте напівкільцями. Розчавіть пласкою стороною ножа 4 очищених зубчики часнику. Нарізані овочі перекладіть у чашу блендера, додайте 2 ст. л. томатної пасти, 50 мл води, 1 ст. л. олії та солі до смаку. Перебийте овочі із пастою до однорідної консистенції.

Розігрійте пательню з 3 ст. л. олії та викладіть м’ясо і ½ цілого перцю чилі, аби він віддав свою гостроту. Трохи присоліть та смажте м’ясо на великому вогні до утворення золотавої скоринки. Додайте до телятини овочеве пюре та ще трохи води за потреби, аби страва тушкувалася. Всипте до овочів із м’ясом упаковку паприки. Для аромату додайте 2 лаврових листки та ½ ч. л. кмину. Всипте чорного меленого перцю до смаку та тушкуйте гуляш 30−40 хвилин на дуже маленькому вогні. Додайте банку білої квасолі.

Тушкуйте ще 15 хвилин. За бажанням посипте готову страву посіченою петрушкою.

Більше рецептів на klopotenko.com

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X